2016.06.03.
Kézdi sajtot vegyenek! – A példás összefogás
eredménye
Százszázalékos
tehéntejből készült, Kézdi márkanévvel ellátott sajtot,
tejet, tejfölet, szánát és túrót kóstolhattak meg az érdeklődők
tegnap délelőtt a kézdialmási művelődési otthonban. A kóstolóval
egybekötött bemutatón ismertették meg először a közönséggel
a felső-háromszéki tejtermelők nyersanyagából készített
termékeket.
A piacra egyelőre
félzsíros tej és négyféle tehénsajt kerül. A Kézdi Lacto
Coop Szövetkezet Székelykeresztúron és Csíkszépvízen elkészített
első termékei – amelyek nevükben is a helyi jellegzetességeket
(Kézdi Céhes Sajt, Kézdi Perkő Sajt) reklámozzák, már
kaphatóak a Bertis üzletekben, hétfőtől pedig a megye más élelmiszerboltjaiban
is megvásárolhatóak lesznek.
Tavaly Fejér László Ödön képviselő kezdeményezésére
kezdték el szervezni a Kézdi Lacto Coop Szövetkezetet, amelynek
elsődleges célja, hogy az állattartó gazdákat összefogja és
arra ösztönözze, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat: ne csak
tejet állítsanak elő, hanem azt dolgozzák is fel. Miután a
sepsiszentgyörgyi Covalact Rt. egyoldalúan felmondta a termelőkkel
kötött szerződést, más megoldást kellett keresni.
E hónap eleje óta a napi körülbelül
6000 liter
felső-háromszéki tejet a szépvízi és a székelykeresztúri
szövetkezetek feldolgozóüzemeibe szállítják, ahonnan a késztermék
Kézdi márkanévvel kerül vissza az üzletekbe. Könczei Csaba,
a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője
elmondta: a természetes alapanyagokból, adalékok felhasználása
nélkül előállított termékek már ezen a héten megjelennek
az üzletekben, könnyű őket felismerni, hiszen a Kézdi szó
olvasható rajtuk. Fejér László Ödön képviselő kifejtette:
a székelység összefogásának konkrét eredménye az, hogy ma már
kézbe foghatjuk a termékeket, viszont csak az út felénél állunk:
következik a kézdivásárhelyi tejfeldolgozó létrehozása.
Ennek kapcsán a bemutatón jelen levő Bokor Tibor kézdivásárhelyi
polgármester messzemenő támogatásáról biztosította a gazdákat,
így sikeres pályázat után a szentkatolnai úton levő, kedden
átvett 2-es számú ipari parkban kaphat helyet az új vállalkozás.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, ez
a szövetkezet a székelyek csattanós válasza azzal szemben,
hogy a nagy felvásárlók cserbenhagyták a helyi gazdákat.
„A kis ügyeket a nagy ügyektől az különbözteti meg,
hogy egymagunkban nem tudunk semmi előremutató lépést
megtenni, csak közösen” – hangsúlyozta a megyei önkormányzat
vezetője, aki arra biztatott mindenkit, hogy vásárolják és népszerűsítsék
a Kézdi terméket. Az ozsdolai Nagy Károly, a Kézdi Lacto Coop
Szövetkezet elnöke szerint sokat léptek a tej útja érdekében:
képzéseken vettek részt, több mint 400 gazdával találkoztak,
elemezték a hibákat, és tanultak belőle. „Nagy kő esett le
a szívemről, amikor az első autó elgördült a tejjel, és
amikor megérkeztek az első termékek. Egy éve nem gondoltam
volna, hogy ma Almáson a mi, egészséges termékünket kóstolhatjuk”
– mondotta a szövetkezet elnöke.
Az eseményen minden hozzászóló az összefogás fontosságát
hangsúlyozta. Tankó László, a keresztúri szövetkezet ügyvezető
igazgatója szerint a termékek egyelőre Hargita megyében készülnek,
hamarosan közel hetvenféle sajt, tejszín, szána, vaj, vajkrém,
sima és gyümölcsös joghurt és egyéb kerül az üzletekbe.
Hangsúlyozta: fel kell készülni arra, hogy számos nehézséggel
szembesülnek, ugyanakkor mindenkit a tejtermékek vásárlására,
népszerűsítésére buzdított.
Elmondása szerint, amennyiben tízezer kézdiszéki
naponta csak öt deka sajtot vagy más terméket fogyaszt a Kézdi
vagy keresztúri termékekből, a szövetkezet már önfenntartóvá
válik. Árakról is szó esett: egy liter palackozott, eredeti, házi
tehéntej 2,5 lejbe kerül, míg egy nagyáruházban az importból
származóért akár öt lejt is elkérnek.
Iochom István
Háromszék
|