2017.02.10.
Újabb élelmiszerek
áfája csökkenhet
A kormány törekvése, hogy a hazai felsőoktatási és szakképzési
rendszer hozzá tudjon járulni a fiatalok szakmai sikeréhez
Az áfacsökkentésbe
bevonható termékek köre alapvetően a költségvetés teherbíró
képességének függvénye. A kormány továbbra is egységesen
alacsony áfát kíván alkalmazni a legalapvetőbb élelmiszerek
körére. A költségvetési korlátok mellett ezt az éveken átívelő
feladatot egy állandóan változó piaci környezetben kell véghezvinni
– nyilatkozta a Magyar Fórumnak Dr. Nagy István, a Földművelésügyi
Minisztérium parlamenti államtitkára.
Az MSZP szerint a Fidesz-kormány becsapja a vásárlókat,
mivel az áfamérséklés csak pár hétig csökkenti az árakat,
utána, mint a sertéshús esetében, újra drága lesz a baromfi,
a tej és a tojás. Mi erről a véleménye?
– Szó sincs a vásárlók becsapásáról! Amint
lapjukban többször is nyilatkozták az agrártárca szakemberei,
a kormány határozott adócsökkentési politikát folytat, amiből
a Földművelésügyi Minisztérium is kiveszi a részét. Az
alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése
évek óta tart, az első lépés az áfa mérséklése volt a
sertéságazatban. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy míg
a vágósertés ára egy év alatt csaknem 30 százalékkal
emelkedett hazánkban, a tőkehúsok esetében csupán 9 százalékos
volt a drágulás mértéke. Ezzel szemben az Európai Unió más
piacain nem volt ritka a két számjegyű áremelkedés a sertéshúsok
esetében. A sertéshúsok fogyasztói ára jelentős mértékben,
az áfakülönbözet mértékének megfelelő arányban csökkent,
így a világpiaci trendeknek betudható mintegy 9 százalékos drágulás
ellenére a sertéshús így is olcsóbb, mint 2015
decemberében volt.
Hogyan lehet elérni, hogy előbb-utóbb minden alapvető
élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába
tartozzon?
– Januártól a legfontosabb élelmiszerek a tej, a
baromfi, a tojás áfa-kulcsa 27-ről 5 százalékra csökkent. A
kormány számításai szerint csak ezzel az intézkedéssel 35-40
ezer forinttal több maradhat egy kétgyermekes család zsebében.
Ha a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, akkor további
élelmiszerek áfája is mérsékelhető. Az áfacsökkentésbe
bevonható termékek köre alapvetően a költségvetés teherbíró
képességének függvénye. A kormány továbbra is egységesen
alacsony áfát kíván alkalmazni a legalapvetőbb élelmiszerek
körére. A költségvetési korlátok mellett ezt az éveken átívelő
feladatot egy állandóan változó piaci környezetben kell véghezvinni,
az eddigi tapasztalatok alapján pozitívan tekinthetünk a jövőbe.
Nemrég egy szakmai rendezvényen a munkaerő képzettségének
növeléséről és a duális képzésről tartott előadást. Miként
járulhat hozzá leginkább a hazai oktatási rendszer a fiatalok
szakmai sikeréhez?
– A magyar felsőoktatás intézményrendszere egyre inkább
erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít. A kormánynak
az a törekvése, hogy a hazai felsőoktatási – és szakképzési
rendszer hozzá tudjon járulni a fiatalok szakmai sikeréhez. Éppen
ezért a munkaerő-piaci igényekkel összhangban alakítjuk ki a
felsőoktatási képzéseket, egyre több egyetemen és főiskolán
érhető el duális képzés. Ennek a képzési formának a
legfontosabb célja a gyakorlatorientált felsőoktatás erősítése.
Jelenleg mintegy 53 ezer magyar diák vesz részt duális képzésben,
ők dolgoznak, és jövedelemhez jutnak már a tanulmányaik alatt
is.
A siker eléréséhez pénz is szükséges. Mekkora forrást
szánnak a duális képzésre?
– A 2014–2020-as uniós ciklusban a duális képzést, a
szakképzésmenedzsmentet és -irányítást érintő, valamint pályaorientációs,
tehetséggondozási és tananyag-fejlesztési feladatokra 7 milliárd
forint keretösszegű EU-s forrás áll rendelkezésre. A duális
képzéssel a kormány legfontosabb célja a gyakorlatorientált
felsőoktatás erősítése. A vállalatok számára is előnyös
a duális képzés, mivel így a munkaerőpiac elvárásainak
megfelelő szakemberek kerülnek ki az oktatásból úgy, hogy a vállalatok
maguk is közreműködnek a hazai szakember-utánpótlás nevelésében.
Az agráriumhoz kötődő felsőoktatási
szakokon miként fejlődik ez a képzési forma?
– A napokban négy magyar felsőoktatási intézménnyel,
a Szegedi-, az Óbudai-, a Pannon-, valamint a Szent István
Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a
Coca-Cola HBC Magyarország. Ennek köszönhetően gépész- és
élelmiszer-ipari mérnök hallgatók duális képzésben vehetnek
részt az európai piacon kiemelkedő regionális gyártóbázisként
működő dunaharaszti üdítőital-palackozóban. Így a szakmai
tapasztalatok megszerzése mellett a hallgatók testközelből
ismerhetik meg a csúcstechnológiát képviselő berendezéseket,
gyártási folyamatokat.
Medveczky Attila
|