Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2019. október 24, csütörtök, Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.

Béketárgyalásokat kezdenek az oroszok Grúziával

E-mail Nyomtatás PDF

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden beleegyezését adta egy hat pontból álló béketárgyalási alaphoz Grúziával. Az irányelvekről a Moszkvában tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnökkel (az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország vezetőjével) tárgyalt az orosz vezető. A béketárgyalási alap 6 pontja:
1. A két elszakadásra törekvő tartomány (Dél-Oszétia és Abházia) státuszáról nemzetközi szintű megbeszélések kezdődnek.
2. Az orosz és a grúz fél is lemond az erőszak használatáról.
3. A katonai akciókat végképp beszüntetik.
4. Utat nyitnak a humanitárius segélyek akadálytalan áramlása előtt.
5. A grúz erők visszatérnek „tartós” (szokásos) pozícióikba.
6. Az orosz erők elfoglalják a fegyveres konfliktus előtti helyzetüket.

Medvegyev azt is kikötötte, hogy a „nemzetközi gépezet” munkába állásáig az orosz békefenntartók „fokozott biztonsági intézkedéseket” tartanak fenn.

Etnikai tisztogatást végeztek az oroszok?

Grúzia kedden panaszt nyújtott be a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz, amelyben Oroszországot etnikai tisztogatással vádolja - derül ki a grúz kormány közleményéből.

A tbiliszi kormány az 1993 és 2008 között szuverén grúz területen történtek kivizsgálását kéri a hágai törvényszéktől. Orosz katonák a kilencvenes évek elején kezdték meg tevékenységüket grúz földön, különböző békefenntartó missziók keretében.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Törvényszékének főügyésze kedden jelentette be: elképzelhető, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, követtek-e el háborús bűnöket Grúziában a múlt hét óta tartó válság alatt. Mint Luis Moreno Ocampo elmondta, a bírósághoz több bejelentés is érkezett, amelyet komolyan vesznek.

Grúzia kilép a FÁK-ból

Az oroszok kivonulnak Grúziából, a grúzok pedig kiszállnak a Független Államok Közösségéből. Mihail Szaakasvili 70 ezer híve előtt jelentette be távozási szándékát, és ugyanerre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is. Grúzia felmondja az orosz békefenntartók jelenlétről 1994-ben kötött szerződést, Abháziát és Dél-Oszétiát pedig ezután Oroszország által megszállt területnek tekinti.

Folytatódó bombázások

A grúz vezetés szerint a hadműveletek leállításának bejelentése után is bombáztak az oroszok. Goriban meghalt egy holland operatőr, vele együtt öt halálos áldozata volt a légitámadásnak. A holland külügyminiszter magához hívatta Oroszország hágai nagykövetét, hogy magyarázatot kérjen.

(FH, hírTV)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség