Szégyelljék magukat!

E-mail Nyomtatás

Jól jegyezzük meg a mai dátumot: 2016. november 8-án, élén a Jobbikkal, piti, idegenek által előírt pártpolitikai érdekből szavazott az ellenzék ellenünk, magyarok ellen. Reméljük egyszer megfizetnek ezért a (saját terminológiájuk szerint is) hazaárulók. Vona és a többi szarházi, nem hogy a magyar parlamenti helyet, de még a levegőt sem érdemli meg! Szégyelljék magukat! Egy konkrét példát produkált nekünk az élet arra, miért is lett volna fontos a kétharmadot követelő Alaptörvénybe beleírni, hogy erőszakosan és csoportosan ne lehessen idegeneket Magyarországra betelepíteni.

A színmagyar területek elcsatolása, majd románokkal való telerakása és teleszülése azt eredményezte, hogy 2016-ban, tehát kevesebb mint száz évvel Trianon után, kincses Kolozsvár gyermekkórházában megalázzák a magyart, ha nem beszél elég jól románul! Történt, hogy egy székelyföldi, konkrétan Olasztelekről származó 17 éves lány február közepén egy baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt!

Igaz, hogy a románoknál létezik az ún. diszkriminációellenes tanács, mely megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és emiatt a román orvost 1000 lejre (70 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre (140 ezer forint) bírságolta.

De először is, ehhez kellett valaki, aki a diszkriminációellenes eljárást elindítsa. Másodszor a büntetés ellenére sem fog a román orvos a sovén román voltából egy jottányit sem feladni. Harmadszor az eset februárban történt, most november van, és még csak elsőfokú az ítélet.

Képzeljük el a helyzetet, hogy minden alkalommal bírósághoz kell fordulnunk azért, hogy magyar földön a magyar anyanyelvünkön szólhassunk! Hogy elmondhassuk, mi fáj.

Az egyik magyar párt politikusa szerint az ítélet bizonyítja: helyénvaló az a törekvésük, hogy biztosítsák a nyelvi jogokat az egészségügyben. Hozzátette: a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek.

A bírságot persze megpróbálta érvényteleníttetni a kórház.

Első fok szerint érvényben marad az összesen 3000 lejes bírság, amelyet egy magyar lány megalázásáért róttak ki egy kolozsvári kórházra és egyik orvosára.

A romániai magyar politikus annak a törvénybe iktatására törekszik, hogy az egészségügyben is törvény írja elő a kisebbségi nyelvhasználat jogát azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség aránya meghaladja a jelenlegi nyelvhasználati küszöbértéket. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalék Romániában, de szeretnék, hogy csökkentsék tíz százalékra, és érvényesítsék a nyelvhasználati jogokat azokban a városokban is, ahol a kisebbség aránya nem éri el a tíz százalékot, de a közösség lélekszáma meghaladja az ötezer főt. Ha elfogadnák ezt a törvénymódosítást (nem fogják), 174 000 erdélyi magyar számára tenné lehetővé az anyanyelvű ügyintézést a nem is oly rég még saját hazájának tudott területen!

 

czyla

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség