Természeti értékőrzés

E-mail Nyomtatás

Magyarország egy összetett intézkedési rendszer keretében kívánja támogatni a biológiai sokféleség védelmét. A terv kiemelt része az állapotfelmérés és helyzetértékelés: természeti kincseink gazdasági-társadalmi értékének meghatározása. A program révén arra törekszünk, hogy a természeti tőkénk megőrzését szolgáló eszközrendszer fejlesztésével és új modellek kidolgozásával célt érjünk. Mindezt a szakmai és döntéshozói csoportok bevonásával és a társadalmi szereplők szemléletformálásával.

Mi is hát a projekt fő célja? Az Országgyűlés által 2015-ben több mint 90%-os egyetértéssel elfogadott, 2015–2020 közötti időszakra szóló nemzeti biológiai sokféleség stratégiában meghatározott feladatok végrehajtásának elősegítése.

A fejlesztés négy elemének tématerületei összekapcsolódnak. Dióhéjban: a „NATURA” a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek megőrzését szolgáló tudásbázis fejlesztését, a „NÖSZTÉP” a természetes és természetközeli ökoszisztémáink által nyújtott szolgáltatások térképezését és értékelését, a „TÁJKARAKTER” a természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozását, a „ZÖLDINFRASTRUKTÚRA” a hazai zöld infrastruktúra megóvását és fejlesztését célzó stratégiai keretek számbavételét jelenti.

Lássuk bővebben, mit is jelentenek ezek a fogalmak. A NATURA a kedvező természetvédelmi helyzet elérését célozza. Ennek része a fajmegőrzési tervek, országos adatbázisok és a 2014–2020 időszakra szóló Natura 2000 intézkedési terv felülvizsgálata is. A NÖSZTÉP kapcsán érdemes emlékeztetni arra, hogy az elmúlt évtizedek átszabták tájaink arculatát, az emberi lét alapját adó természeti rendszerek a degradáció jeleit mutatják, egyensúlyuk – döntően az intenzív emberi hasznosítás következtében – megbomlott, a táj jellegének rovására. A tájkarakter változásait a természetvédelem hagyományos jogi eszközei nem képesek kellőképpen szabályozni. Így olyan eszközrendszer kidolgozására van szükség, amely képes a táj természeti és az emberi tevékenységből eredő összetevőit harmonikusan ötvözni. Ehhez számba kell venni, és értékelni kell tájainkat, s rögzíteni kell a táj minőségére vonatkozó célkitűzéseket. Az új tájkarakter-szisztéma pótolja majd az eddig módszertani alapokkal és adatbázissal nem rendelkező tájjellegvédelem, tájkarakter-védelem szakmai megalapozását. A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA a leromlott ökoszisztémák helyreállításának fontosságát tudatosítja, s feltérképezi a magyar zöld infrastruktúra létező rendszerét és korszerűsítésének lehetséges irányait. Mindezt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) vázára tapasztva, fél évtizedes cselekvési terv eredményeképpen. A projekt intéző bizottságának elnöke Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős helyettes államtitkára.

Jörg Haider (1950–2008) osztrák politikus írta A szabadság, ahogy én gondolom című könyvében: Ha az ember a természet része, méltósága oszthatatlan, akkor a természetet is megilleti a méltóság és az alapjogok védelme. (…) A szabadság klasszikus értelemben az élővilág és a környezet iránti felelősséget is jelenti, tehát felelősséget nemcsak az ott élő emberek, hanem életfeltételeik, egyenesen életterük iránt is. (…) A természet kincseit az ember csak örökölte a szüleitől és csupán kölcsönbe kapta a gyerekeitől, tartja a mondás, ezért az embernek az a kötelessége, hogy gondoskodjék az ökoszisztéma sértetlenségéről. A szabadság, ahogy én gondolom, megteremti azt a felelősséget, ami az ökologikus jogállamban érvényes méltósággal és joggal ruházza fel az állatokat, a növényeket és a természeti tájat, mint az emberi lét részeit. Ebben a szellemben lehet élhetőbb európai jövendőt építeni.

A nemzeti kormány célja környezettudatosabb és zöldebb Magyarország megteremtése. A harmadik Orbán-kabinet filozófiájának magva: ember és környezetének összhangja. Hiszen ahogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogalmazott: „Az egészséges életmód elengedhetetlen eleme a természetben eltöltött idő.”

 

Vass Krisztián, a Földművelésügyi Minisztérium elemzője

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség