Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Märle Tamás: Nagy siker, óriási felelősség

E-mail Nyomtatás

Éljünk a Kárpát-medence bármely pontján, magyar megmaradás csak összefogással képzelhető el. Hatványozottan igaz ez határon túl, örömteli, hogy a kárpátaljai politikum után az erdélyi is erre jutott. Az összefogás pedig meghozta gyümölcsét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt közös listája a vártnál jobb, 6,3%-os eredménnyel lépte át a román parlament küszöbét. Az erdélyi magyarságnak ezáltal pontosan olyan mértékű lesz a képviselete, mint etnikai aránya Romániában, ami az elmúlt választásokhoz viszonyítva igenis sikerként könyvelhető el, ugyanis félő volt a rossz szereplés. Márpedig nincs is annál könnyebb, mint végleg lesöpörni az asztalról azt a kisebbséget, amelynek még tisztességes parlamenti képviselete sincsen.

Az erdélyi politikum hosszú évek után volt hajlandó végre az együttműködésre, és ne felejtsük el, hogy ez nem csak a bukaresti törvényhozásba bejutott pártoknak köszönhető. Kellett ehhez az Erdélyi Magyar Néppárt visszalépése az egység, az egyetlen magyar lista érdekében, és a magyar kormány közbenjárása, valamint Orbán Viktor Szatmárnémetiben tett kampánylátogatása is.

Az RMDSZ-t számtalan jogos kritika érte az elmúlt évtizedekben – különösen Markó Béla idején – teljesen érthető volt előbb az MPP, majd az EMNP megszületése. A Fidesz is az utóbbi pártokat támogatta az elmúlt esztendőkben, sokan nekik is támadtak, amiért most teljes mellszélességgel kiálltak az RMDSZ mellett. Pedig a miértre a válasz nem túl bonyolult. Az előző választásokon az újabb pártok még csak meg sem közelítették az RMDSZ-t, bármennyire is hiteltelenné váltak annak egyes vezetői, a magyar szavazópolgárok többsége akkor is az „elsőszülöttre” tette le a voksát.

Az összefogásból tehát nem maradhatott ki a legnagyobb erdélyi magyar párt, amely újratervezést ígért választóinak. A sikeres választási szereplés azonban önmagában mit sem ér, ha nem hálálja meg a pártszövetség a magyar közösség bizalmát.

A kisebbik párt, az MPP elnöke, Biró Zsolt lapunknak tett nyilatkozatában többek között a magyar oktatás teljes körű megvalósításáról; a magyar mint hivatalos nyelv elismertetéséről, ott is, ahol csak a 10%-ot éri el honfitársaink aránya; a kisebbségi törvény elfogadtatásáról; kulturális autonómiáról, valamint Székelyföld területi autonómiájáról beszélt. A kampány során Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pedig új magyar–román megállapodás megszületését ígérte.

Ha a magyarság azt tapasztalja, hogy politikusai nem mozgatnak meg minden követ a fentebb leírtakért, nem harcolnak nap mint nap Bukarestben jogaikért, akkor nincs több összefogás, az asszimiláció pedig egyre nagyobb méreteket ölt. Az RMDSZ–MPP listáról bejutott képviselőkön most óriási a felelősség, viszont minden adott az eredményes munkához. Maguk mögött tudhatják az erdélyi magyarságot, egy erős anyaországot, valamint Erdély uniós képviselőit.

 

Erdély. A jövő! – hangzott a pártszövetség kampányszlogenje. Hogy így lesz-e, az most rajtuk múlik. A férfimunka csak most kezdődik.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség