Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 18, csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

Újabb élelmiszerek áfája csökkenhet

E-mail Nyomtatás

A kormány törekvése, hogy a hazai felsőoktatási és szakképzési rendszer hozzá tudjon járulni a fiatalok szakmai sikeréhez

Az áfacsökkentésbe bevonható termékek köre alapvetően a költségvetés teherbíró képességének függvénye. A kormány továbbra is egységesen alacsony áfát kíván alkalmazni a legalapvetőbb élelmiszerek körére. A költségvetési korlátok mellett ezt az éveken átívelő feladatot egy állandóan változó piaci környezetben kell véghezvinni – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány becsapja a vásárlókat, mivel az áfamérséklés csak pár hétig csökkenti az árakat, utána, mint a sertéshús esetében, újra drága lesz a baromfi, a tej és a tojás. Mi erről a véleménye?

– Szó sincs a vásárlók becsapásáról! Amint lapjukban többször is nyilatkozták az agrártárca szakemberei, a kormány határozott adócsökkentési politikát folytat, amiből a Földművelésügyi Minisztérium is kiveszi a részét. Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése évek óta tart, az első lépés az áfa mérséklése volt a sertéságazatban. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy míg a vágósertés ára egy év alatt csaknem 30 százalékkal emelkedett hazánkban, a tőkehúsok esetében csupán 9 százalékos volt a drágulás mértéke. Ezzel szemben az Európai Unió más piacain nem volt ritka a két számjegyű áremelkedés a sertéshúsok esetében. A sertéshúsok fogyasztói ára jelentős mértékben, az áfakülönbözet mértékének megfelelő arányban csökkent, így a világpiaci trendeknek betudható mintegy 9 százalékos drágulás ellenére a sertéshús így is olcsóbb, mint 2015 decemberében volt.

Hogyan lehet elérni, hogy előbb-utóbb minden alapvető élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába tartozzon?

– Januártól a legfontosabb élelmiszerek a tej, a baromfi, a tojás áfa-kulcsa 27-ről 5 százalékra csökkent. A kormány számításai szerint csak ezzel az intézkedéssel 35-40 ezer forinttal több maradhat egy kétgyermekes család zsebében. Ha a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, akkor további élelmiszerek áfája is mérsékelhető. Az áfacsökkentésbe bevonható termékek köre alapvetően a költségvetés teherbíró képességének függvénye. A kormány továbbra is egységesen alacsony áfát kíván alkalmazni a legalapvetőbb élelmiszerek körére. A költségvetési korlátok mellett ezt az éveken átívelő feladatot egy állandóan változó piaci környezetben kell véghezvinni, az eddigi tapasztalatok alapján pozitívan tekinthetünk a jövőbe.

Nemrég egy szakmai rendezvényen a munkaerő képzettségének növeléséről és a duális képzésről tartott előadást. Miként járulhat hozzá leginkább a hazai oktatási rendszer a fiatalok szakmai sikeréhez?

– A magyar felsőoktatás intézményrendszere egyre inkább erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít. A kormánynak az a törekvése, hogy a hazai felsőoktatási – és szakképzési rendszer hozzá tudjon járulni a fiatalok szakmai sikeréhez. Éppen ezért a munkaerő-piaci igényekkel összhangban alakítjuk ki a felsőoktatási képzéseket, egyre több egyetemen és főiskolán érhető el duális képzés. Ennek a képzési formának a legfontosabb célja a gyakorlatorientált felsőoktatás erősítése. Jelenleg mintegy 53 ezer magyar diák vesz részt duális képzésben, ők dolgoznak, és jövedelemhez jutnak már a tanulmányaik alatt is.

A siker eléréséhez pénz is szükséges. Mekkora forrást szánnak a duális képzésre?

– A 2014–2020-as uniós ciklusban a duális képzést, a szakképzésmenedzsmentet és -irányítást érintő, valamint pályaorientációs, tehetséggondozási és tananyag-fejlesztési feladatokra 7 milliárd forint keretösszegű EU-s forrás áll rendelkezésre. A duális képzéssel a kormány legfontosabb célja a gyakorlatorientált felsőoktatás erősítése. A vállalatok számára is előnyös a duális képzés, mivel így a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakemberek kerülnek ki az oktatásból úgy, hogy a vállalatok maguk is közreműködnek a hazai szakember-utánpótlás nevelésében.

Az agráriumhoz kötődő felsőoktatási szakokon miként fejlődik ez a képzési forma?

– A napokban négy magyar felsőoktatási intézménnyel, a Szegedi-, az Óbudai-, a Pannon-, valamint a Szent István Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a Coca-Cola HBC Magyarország. Ennek köszönhetően gépész- és élelmiszer-ipari mérnök hallgatók duális képzésben vehetnek részt az európai piacon kiemelkedő regionális gyártóbázisként működő dunaharaszti üdítőital-palackozóban. Így a szakmai tapasztalatok megszerzése mellett a hallgatók testközelből ismerhetik meg a csúcstechnológiát képviselő berendezéseket, gyártási folyamatokat.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség