Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 19, péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Danko: Az emberek elégedetlenek, ezért szélsőséges megoldásokat keresnek

E-mail Nyomtatás

Andrej Danko szlovák házelnök szerint azért terjed az országban a szélsőségesség, mert az emberek elégedetlenek a jelenlegi politikai helyzettel, és szélsőséges megoldásokat keresnek. A SITA hírügynökségnek adott interjújában Danko kijelentette, léteznek a társadalomban xenofób és rasszista megnyilvánulások, amelyek szerinte a törvényhozásba is bekerültek. De Danko szerint a parlamenten belül másfajta szélsőségesség is tapasztalható, az állandóan elégedetlen képviselők sértésekben megnyilvánuló kijelentései. Danko szerint a szélsőségességgel csak hideg fejjel és új törvényekkel lehet felvenni a küzdelmet.

A házelnök azt állítja, neki már vannak sikerei a parlamenti szélsőségesség elleni küzdelemben, amit nevesített is az új házszabály meglétében. Danko saját konkrét sikerének tartja például azt, hogy a parlamentből kikerültek a szélsőséges megnyilvánulások, s aki mégis megsérti a szabályt, megbüntetik, mondta.

A parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága az új házszabály alapján februárban maximális pénzbírságot – azaz 1000 eurót rótt ki a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselőire, Milan Mazurekra a Stanislav Mizíkre a parlament előtt tett kijelentéseikért.

Andrej Danko házelnök szerint a szóban forgó képviselők ugyanis nevetségessé teszik a zsidó népet. A képviselők a parlamenti testület előtt arról beszéltek, hogy Izraelben apartheiduralom van. Kotleba két képviselője bocsánatot is kérhetett volna a kijelentéseiért, ők azonban ezt megtagadták, s a felszólalásában Mazurek újabb sértésekhez folyamodott, Dankot például az iszlám radikalizmus pártolójának nevezte, Mizík pedig bocsánatkérés helyett részleteket olvasott fel a Koránból. Mivel visszaéltek a bocsánatkérés lehetőségével, a bizottság pénzbírság megfizetésére kötelezte őket.

Matovič ügyével is foglalkoznak

A bizottság Igor Matovič (OĽANO-NOVA) ügyével is foglalkozik. Matovič ugyanis a házszabályról szóló vita során a parlamenti képviselőket a koncentrációs táborokba zárt zsidókhoz hasonlította, amiért azonban később bocsánatot kért.

Az OĽaNO elnöke azt állítja, hogy Andrej Danko gyötri őt. Danko ugyanis nem ismerte el Matovič bocsánatkérését, s emellett a két hiányzásáért megvonta tőle képviselői fizetésének a felét. Matovič arra is felhívta a figyelmet, hogy február 16-án, amikor a parlament a Robert Fico kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványt tárgyalta, Danko Madridban volt egy futballmérkőzésen, ezért későn érkezett a parlamentbe, mégsem kért bocsánatot.

Matovič két parlamenti hiányzása közül az egyik esetben – bár a parlament épületében volt és sajtótájékoztatót tartott a megemelt energiaárak ügyében – nem vett részt az ülésen, pedig felszólalása lett volna.

Matovič azt állítja, a törvény által előírt módon előre igazolta a hiányzását személyesen Dankonál, aki azonban azt nem fogadta el. A második igazolatlan hiányzását pedig annak köszönheti, hogy az új házszabály tiltása ellenére vizuális eszközöket vitt be a tanácsterembe, amiért Danko kiutasította őt.

A bizottság elnöke, Richard Raši szerint azonban a bírságok nem igazán vezetnek eredményre. A végtelenségig kiróhatják ugyanis azokat, a bocsánatkérésre megszabott teret azonban csak arra használják fel a képviselők, hogy a saját véleményüket hangoztassák továbbra is.

Raši szerint ezért jogszabályi változtatásra lenne szükség, s már meg is kezdődött a vita arról, mihez lehet kezdeni az ilyen kijelentésekkel. „Az egyik megoldás a kijelentésekre vonatkozó mentelmi jog korlátozása lehetne a parlamentben a xenofób és rasszista kijelentésekre vonatkozóan” – jelentette ki a bizottsági elnök, aki nem lát okot arra, hogy a rasszista módon megnyilvánulók parlamenti képviselők maradhassanak.

Matovič akár a mandátumát is elveszítheti

Igor Matovičra rájár a rúd. A vállalkozásával kapcsolatos korábbi törvénysértése miatt ugyanis a parlament összeférhetetlenségi bizottsága még tavaly júniusban 12 ezer eurós bírságot rótt ki az OĽANO-NOVA elnökére, amit ő Alkotmánybíróságra adott.

Az Alkotmánybíróság azonban megerősítette a Matovičra kirótt bírság jogosságát. A sme.sk portál szerint a koalíciós képviselőket így már semmi sem akadályozza abban, hogy Matovičot akár a képviselői mandátumától is megfosszák. Martin Poliačik (SaS) szerint egyelőre nem lehet megítélni, sor kerül-e erre.

Az alkotmánybírósági döntés más képviselőket is érint, akik Matovičhoz hasonlóan törvényt sértettek. Hasonló hibát követett el ugyanis Eugen Jurzyca (SaS), Stanislav Kubánek (Smer-SD) és Peter Šuca (Smer-SD) is. A bizottságnak újra kellene tárgyalnia az ügyet a márciusi ülésen.

Matovičra azért rótt ki az összeférhetetlenségi bizottság bírságot, mert nem tudott elfogadható magyarázatot adni arra, miért nem szüneteltette a vállalkozását időben, a képviselősége megkezdésekor. Matovič, akinek a szüneteltetett vállalkozását az állam a törvény adta három év elteltével újra aktiválta, csak szeptember 30-án kérte annak ismételt szüneteltetését, amit azzal magyarázott, hogy egyszerűen megfeledkezett róla. Az ellenzéki képviselő már másodszor követte el ugyanezt a hibát. A korábban kifizetett első bírság után most akár a képviselői mandátumát is elveszítheti.

 

(SITA, sme.sk/Felvidék.Ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség