Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Összefogtak Kárpátaljáért

E-mail Nyomtatás

Az ENSZ adatai szerint pedig a V4 országok közül Magyarországról vándorolnak ki a legkevesebben

A Fidelitas február 23-án 1,3 millió forintos adományt nyújtott át az árva, illetve nehéz sorsú gyermekeket támogató Sámuel Alapítványnak a Fogjunk össze Kárpátaljáért tavalyi jótékonysági akciójának eredményeként. Böröcz László, a Fidelitas elnöke: „Megalakulásunk óta nagy figyelmet fordítunk a határon túliak segítésére, az ukrán–orosz konfliktus kezdete óta pedig kiemelten kezeljük a Kárpátalján élő magyarokat.”

Nem ez volt az első adománygyűjtésük a kárpátaljaiak számára. Több karitatív akciót szerveznek?

– Meggyőződésem, hogy mind az egyének, mind a szervezetek életében lényeges a karitatív társadalmi tevékenység. Hiszen ez az a többlet, amivel nemesíthetjük mindennapi életünket. Sajnos mindig lesznek felebarátaink, akik önhibájukon kívül olyan körülmények között élnek, amiből saját maguk erejéből nagyon nehezen tudnak kitörni, és sokan külső segítség nélkül képtelenek is erre. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egy politikai szervezet is, mint amilyen a Fidelitas, vegyen részt a segítségnyújtásban és minden ilyen ügyben próbálja meg támogatni a rászorulókat, vagy végezzen társadalmi munkát. Igaz nem szervesen kapcsolódik a kárpátaljai gyűjtéshez, de szervezetünk évente nagyon sok ilyen jellegű akciót indított el. 2016-ban körülbelül 50 társadalmi, jótékonysági akciónk volt; ételt osztottunk a hajléktalanok számára, ruhával és tartós élelmiszerekkel segítettük a rászoruló családokat, játszótereket, aluljárókat újítottunk fel, festettünk ki, kutyamenhelyek javára gyűjtöttünk. Tehát számos üggyel foglalkozunk, s ezek közül nyilván a kárpátaljai a leghangsúlyosabb, és a legfontosabb. A Fidelitas megalakulása óta minden tőle telhetőt megtesz a határon túli magyarság helyzetének javításáért. Kiemelten támogatjuk az ottani közösségeket. Jelenleg az orosz–ukrán háborús konfliktus miatt számos magyar család került társadalmi és gazdasági szempontból nehéz helyzetbe Kárpátalján. A Fidelitas abban szeretné támogatni a kárpátaljai magyarságot, hogy ottani boldogulását elősegítse, bár tudjuk, hogy sokan elhagyták otthonukat, s el is menekültek a jobb élet reményében. Magyarország 30 helyén szerveztünk gyűjtést, például süteményvásárral, almaosztással és jótékonysági estekkel összekötve. A karpataljaert.hu honlapon keresztül is lehetett adományokat felajánlani. A rendezvények tartása és az internetes gyűjtés által gyűlt össze az 1,3 millió forint. 2015-ben a kárpátaljai fiatalok étkezésének támogatására, tavaly pedig a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére gyűjtöttünk, és az összeget a beregszászi székhelyű Sámuel Alapítványnak ajánlottuk föl. Ez a szervezet több mint 15 éve segíti az árva és nehéz sorsú gyerekek családba helyezését. Például 7-8 gyermekes családok mindennapi problémáit próbálják orvosolni, és kisebb gyermekotthonokat hoznak létre. A háborús helyzet miatt kárpátaljai magyar fiatalokat is besoroztak az ukrán hadseregbe, sokan el is menekültek a sorozás elől. Ezáltal az érintett családok kereső nélkül maradtak. A Sámuel Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ezeknek a gyermekeknek reményt adjon arra, hogy normális körülmények között, biztonságban nőhessenek fel. Ezért döntöttünk az alapítvány támogatása mellett.

Elég nehéz átjutni az ukrán–magyar határon, ezért is döntöttek úgy, hogy egy alapítványon keresztül támogatják a szegény kárpátaljai gyerekeket?

– Ez volt döntésünk technikai oka. Bár az elmúlt években videomagnókat, DVD-lejátszókat, magyar történelmi, irodalmi témájú filmeket, könyveket vittünk át a határon – akkor az könnyebb volt. A háborús helyzet óta a határátlépés órákat vesz igénybe, sőt tartós élelmiszert szinte lehetetlen kijuttatni. Ezért is kérik a kárpátaljai szervezetek, hogy ne tárgyi, hanem pénzbeli adománnyal segítsük magyar testvéreinket. Ennek sok szempontból is nagyobb a haszna, mert ha folyamatosan iparcikkeket, élelmiszert viszünk ki, azzal a helyi kereskedelmet és mezőgazdaságot még nehezebb helyzetbe sodorjuk. Amennyiben egy szervezetnek adunk pénzt, és azok azt továbbítják a kereskedőknek, termelőknek, azzal nem csak az adott szervezetet segítjük, hanem a helyi termelői réteget is.

Említette, hogy Kárpátaljáról többen elmenekültek. Már hazai hír, hogy az LMP azt hangoztatja: nagyon sok magyarországi fiatal vándorol ki külföldre. Mit mutatnak a valós adatok, például az ENSZ-é?

– Az ENSZ adatai szerint a visegrádi országok közül Magyarországnak van a legalacsonyabb migrációs mutatója. Tehát Lengyelországból, Szlovákiából sokkal többen mentek ki Nyugatra az elmúlt években, mint Magyarországról. A Magyar Ifjúsági Kutatás 2016 pedig semmilyen emelkedést sem mutatott azon fiatalok körében, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni. Ez tehát egy általános tendencia. Szó sincs arról, amit az ellenzéki média sugall, hogy az európai államokban mindenki boldog, mindenkinek van munkája, csak nálunk rossz a helyzet – ezért, aki teheti, elmenekül innen. Majd sorolják a hazugságokat, hogy nálunk bevezették a diktatúrát, ezért nincs sajtószabadság, és nyomorba taszítják a lakosságot. A kormányt kritizálók ilyen durva véleményeket fogalmaznak meg, és nem érdekli őket, hogy jelentősen javult az ország gazdasági helyzete. A magyar gazdaság évtizedek óta nem tapasztalt növekedési pályára lépett, az adósságállomány, a költségvetés hiánya csökkent, az alapkamat nagyon alacsony. A kormány ezzel azt is el szeretné érni, hogy visszacsábítsa a külföldön dolgozókat. Az pedig tény, hogy a külföldre távozó fiatalok kint dolgoznak, majd hazajönnek – s ők vannak többségben. Természetesen vannak, akik kint maradnak. Több mint tíz évvel ezelőtt nyolc hónapig éltem Angliában, tanultam, s közben dolgoztam, hogy a megélhetésem biztosítsam. Meg lehet élni kint, jól is lehet keresni, de azért ne kergessen senki hiú ábrándokat, Nyugaton sincs „kolbászból a kerítés”. Mi például öten laktunk egy kisebb házban, így spóroltunk. Ha valaki viszont Angliában szeretne családot alapítani, akkor fizetése jelentős részét lakhatásra, gyerekei iskoláztatására, megélhetésére költi. Az nem gond, sőt bizonyos esetekben ajánlott is, ha valaki kimegy 1-2 évre, és a kint szerzett ismereteit itthon kamatoztatja. A kormány célja, hogy a fiatalok lássák, ha hazajönnek, akkor tudnak boldogulni. Ezért is ad okot reményre, hogy Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség az európai uniós átlag alatt van.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség