Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

A Visegrádi országok számára kiemelt szereppel bírnak a Keleti Partnereik

E-mail Nyomtatás

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár részt vett a Visegrádi Négyek (V4) és a Keleti Partnerség országainak (Azerbajdzsán, Belarusz, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna) 2017. március 15-én, Minszkben megrendezett találkozóján. A rendezvény keretében az Államtitkár felszólalt a konnektivitás és határokon átívelő együttműködés, illetve az oktatásbeli együttműködés témáiban.

Az Államtitkár hangsúlyozta, hogy az Európai Unió számára kiemelt fontosságú a jó kapcsolati viszony kiépítése a szomszédjaival. Meglátása szerint ez a V4-ek számára még jelentősebb, hiszen a Visegrádi országok tekintélyes történelmi, földrajzi és infrastrukturális kapcsolattal rendelkeznek a Keleti Partnerekkel. Mikola István kiemelte, hogy a regionális együttműködés fejlesztése pozitívan hatna Európa gazdasági fejlődésére is. A regionális együttműködés jegyében indított el Magyarország többek között egy, a környező országokkal való közlekedési hálózatot javítandó átfogó programot.

Az oktatási együttműködéssel kapcsolatban az Államtitkár kifejtette, hogy Magyarország számára az ifjúságpolitika kulcsfontosságú a partnereivel való kölcsönös megértés és a békés nemzetközi együttműködés megerősítése érdekében. Magyar példaként Mikola István a határokon átívelő Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramot emelte ki. Elmondta, hogy 2017 során a program keretében Magyarország 54 partnerországból több mint 5000 diákot fogad majd.

Az esemény zárásaként Mikola István a többi delegálttal közösen munkaebéden vett részt. Az ebéd folyamán az Államtitkár nyomatékosította, hogy Magyarország a Keleti Partnerség programot egy, a stabilitást és modernizációt elősegítő stratégiai szakpolitikai eszköznek tekinti, amelynek értelmében hazánk közelgő V4 elnöksége során kiemelt szerepet fog kapni.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség