Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 18, csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

Folytatódik Magyarország felzárkózása

E-mail Nyomtatás

A magyar gazdaság 4 százalék felett fog nőni a következő években, ami egyben azt is jelenti, hogy a hazai GDP bővülése érdemben lesz magasabb az Európai Unió átlagos növekedési üteménél - szerepel Magyarország 2017-2021-re vonatkozó Konvergencia Programjában. A következő négy évben várható makrogazdasági folyamatokat átfogó módon bemutató dokumentumot a kormány kedden küldte el az Európai Bizottságnak. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a program kidolgozása párhuzamosan zajlott a költségvetési tervezéssel.

2017-ben a magyar gazdaságpolitika egy fontos mérföldkőhöz ért. Bár továbbra is folytatódni fog a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és az adósságráta csökkentése, azonban az egyre szűkösebben rendelkezésre álló munkaerő-piaci tartalékok mobilizálásával párhuzamosan a kormány gazdasági növekedést célzó eszköztára a gazdasági erőforrások hatékonyabb felhasználását, valamint a termelékenység és a versenyképesség fokozott javítását is megcélozza. A magyar munkaerő termelékenységének javítása mellett ugyanolyan fontos, hogy a bérszínvonal szükségszerű emelkedése arányban álljon a termelékenység javulásával. Ezzel párhuzamosan kiemelt cél a növekedés szerkezetének az eltolódása a magasabb hozzáadott értéket előállító, innováció által vezérelt gazdasági tevékenységek irányába.

A kormány növekedéstámogató gazdaságpolitikájának köszönhetően napjainkban a magyar gazdaság bővülése fenntartható, szerkezete pedig kiegyensúlyozott, hiszen a nemzetgazdasági ágazatok többsége pozitívan járul hozzá a növekedéshez, és a bővülést nem az indokolatlan hitelfelvétel táplálja. A külső és belső egyensúlyi mutatók továbbra is kedvezőek. Magyarország azon kevés tagállamok egyike, ahol 2011-et követően az adósság folyamatosan csökken. A fegyelmezett fiskális politikának köszönhetően 2016-ban az államháztartás hiánya 1,8 százalék volt, a GDP-arányos államadósság 74,1 százalékra csökkent, ami hozzájárult a külső sérülékenységünk mérséklődéséhez. Az ország csődkockázatát mutató 5 éves CDS-felár a 2013-ban mért 300 bázispont körüli szintről 2017 áprilisában 120 bázispont alá süllyedt. A hitelminősítők sorra javították Magyarország kockázati besorolását, 2016-ban mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelte hazánkat.

A foglalkoztatottak száma a munkapiacon kibontakozott kedvező fordulat miatt a 2010-es 3,7 millió főhöz képest 4,4 millió fő közelébe emelkedett. A munkanélküliségi ráta éves alapon 56 hónapnyi folyamatos csökkenést követően 4,5 százalékra mérséklődött a 2017 márciusával végződő negyedévben.

A pozitív munkapiaci folyamatok megerősítése, valamint a magyar gazdaság munkahelyteremtő és munkaerő megtartó képessége, illetve az ország versenyképessége érdekében az elmúlt év egyik legjelentősebb gazdaságpolitikai fejleményei közé tartozott a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel megkötött novemberi bérmegállapodás.

A hatéves bérmegállapodás jelentősen támogatja a bérek felzárkózását, magasabb növekedési pályára állítva a teljes magyar gazdaságot. A bérek helyreállításával párhuzamosan a kormány nagyszabású otthonteremtési programot hirdetett meg, ami a társadalompolitikai célok megvalósítása mellett a gazdasági fellendülést is ösztönzi. Ezen intézkedések mellett az egyes alapvető élelmiszerek, éttermi szolgáltatások, illetve az internet általános forgalmi adójának csökkentése is segíteni fogja a vásárlóerő növekedését, ami hozzájárul a háztartások fogyasztásának további növekedéséhez.

A vállalati beruházásokat segíti a 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs, valamint a magyarországi vállalkozói klíma erősítését szolgálja az új uniós költségvetési ciklus forrásainak gyorsított kifizetése is.

A sikeres válságkezelési időszak után a magyar gazdaság makrogazdasági egyensúlya helyreállt, és az ezt követő növekedéstámogató gazdaságpolitikai intézkedések lehetővé tették, hogy a gazdaság stabil növekedési pályára álljon, a költségvetési hiány tartósan a GDP 3 százaléka alá süllyedjen, rekordszintre emelkedjen a foglalkoztatottak száma, illetve a lakosság terhei csökkenjenek. A következő időszakban a kormány gazdaságpolitikájának egyik legfőbb célja, hogy hatékony intézkedések segítségével növelje az ország versenyképességét, ami a gazdaság élénkítése mellett elősegíti az államadósság további csökkentését is.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség