Elfogadták a szlovák Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt

E-mail Nyomtatás

A szlovák parlamentben 101 parlamenti képviselő igen szavazatával, 13 nem szavazat és 22 tartózkodás mellett (1 képviselő nem voksolt) a honatyák megszavazták a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. Ezzel július 1-től a kisebbségi kultúra anyagi támogatásának hatásköre egy politikától független közszolgálati intézményhez fog tartozni. Az alap költségvetése 8 millió euró, ami csaknem a duplája az eddigi támogatási keretösszegnek.

„A Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttével megvalósul a Szlovákiában élő nemzetiségek kulturális önrendelkezése. Ez egy nagyon fontos lépés, nem csak nekünk, kisebbségeknek, hanem az egész országnak. A nemzeti kisebbségek kultúrája gazdagabbá, értékesebbé teszi Szlovákia kultúráját. Ennek a törvénynek az elfogadása ezt kellőképpen jelképezi” – emelte ki Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

Az alap transzparens és magas színvonalú szakmai eljárást hivatott biztosítani, ezzel támogatva a szlovákiai kisebbségek kulturális identitásának megmaradását, kifejezését, védelmét és fejlődését. Tizenhárom kisebbség képviselői igényelhetnek anyagi támogatást, amelyekről a döntést a szakmai tanácsok hozzák meg. A döntéshozókat az egyes kisebbségek a kulturális szervezetek közgyűlésén, demokratikus úton választják meg. Az így megalakult testületek maguk döntenek a pályázati kiírások tartalmáról és céljairól is.

A Kisebbségi Kulturális Alap összköltségvetése mindössze 4%-a számít rezsiköltségnek. A maradék 96%-ot a beküldött pályázatok támogatására költi. Az első pályázati kiírások 2018 januárjára várhatóak.

„A szlovákiai magyarság több évtizedes problémája oldódik meg ezzel a törvénnyel a kultúrafinanszírozás területén. Mindemellett az alap működése összhangban van a kulturális minisztérium stratégiájával is” – tette hozzá Rigó Konrád.

 

(Forrás: SZK Kulturális Államtitkársága)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség