Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Brüsszel veszélyezteti az adócsökkentés politikáját

E-mail Nyomtatás

A szocialisták Botkával ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták

A baloldal migránspárti, ezért nem akarja, hogy az emberek véleményt mondjanak Brüsszel bevándorláspolitikájáról. A nemzeti összefogással, a nemzeti konzultációval meg kell állítanunk Brüsszelt. A kormány azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretné kiküszöbölni a fennálló hibákat – szögezte le Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Miért érdeke Brüsszelnek, hogy beleszóljon a magyar adópolitikába?

– Brüsszel nem csak a bevándorláspolitikában akar több hatáskört magának, hanem az adópolitikában is a nemzeti hatáskör szűkítésére készül. Ez a magyar családok és a vállalkozások számára semmi jót nem jelentene, hiszen Brüsszel az elmúlt években soha nem az emberek oldalára állt, hanem a multikéra.

Van olyan uniós passzus, ami nem engedi meg a tagállamoknak, hogy önmaguk döntsenek gazdaságpolitikájukról, s ezen belül arról, hogy mekkora legyen az adó mértéke?

– A kormány célja – szem előtt tartva a tagállami adószuverenitást – olyan adórendszer megalkotása, amely megfelel az európai unió követelményeinek, de legfőképpen tiszteletben tartja és figyelembe veszi a magyar emberek és hazai vállalkozások érdekeit. De nagyon sok példa van rá, hogy uniós irányelvekre hivatkozva Brüsszel bele kíván szólni az adópolitikába. Ilyen például az internetáfa-csökkentés, amelyet az áfa-irányelvre hivatkozva támad Brüsszel.

Hazánkban 2010 óta milyen mértékben csökkentek az adók?

– Amióta az ország a saját útját járja, és visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, azóta Magyarország pénzügyileg és gazdaságilag is erősödik. A polgári kormány hátat fordított a baloldal által erőltetett adóemelések és megszorítások politikájának, és az adócsökkentések politikáját választotta. 2010 óta sorozatosan csökkennek az adók: 32%-ról 15%-ra csökkentettük a személyi jövedelemadót, bevezettük és évről évre bővítjük a családi adókedvezményt, radikálisan – 19%-ról 9%-ra – csökkentettük a társasági adót, a kisvállalkozások adóját és egy hosszú távú megállapodás keretében csökkentjük a munkáltatók egyéb adóját is. Ennek köszönhetően tud jelentősen emelkedni a minimálbér és a szakmunkás minimálbér. Emellett olyan, a magyar családok számára fontos adócsökkentéseket tudunk végrehajtani, mint a lakásáfa csökkentése, a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése és az internetadó csökkentése.

Miként függ össze az adócsökkentés a reálbérek emelésével?

Az adócsökkentés politikája meghozta az eredményeket: amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatottság és nőnek a bérek is. 2017-től a kedvező költségvetési adatok lehetővé teszik, hogy további adócsökkentéseket tegyünk, amellyel növeljük az ország versenyképességét és a fizetések értékét. A kormány több évre szóló megállapodást kötött a munkaadókkal és munkavállalókkal. A megállapodás szerint 2017-ben a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbér 25 százalékkal nőtt, a munkáltatói adó pedig jelentős mértékben, 5 százalékponttal csökkent. További intézkedésként a munkáltatói adó mértékének csökkentésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás 27 százalékos kulcsa 2017-ben 22 százalékra csökkent.

Főleg a bank- és reklámadó nem tetszik Brüsszelnek?

– Amikor a kölcsönös teherviselés érdekében a multik és a bankok terheit növeltük, és bevezettük a bankadót, reklámadót, a nagy nyereségű szektorok adóit, akkor Brüsszel mindig a multik oldalára állt és megtámadta a magyar adópolitikát. 2017-ben a hazai adópolitikának ismételten szembe kell néznie a Brüsszel által generált új kihívásokkal, a hazai adópolitikát várhatóan több szempontból korlátozó döntésekkel, mely támadások a Magyarország által az elmúlt években megvalósított adópolitikai intézkedésekre vonatkozhatnak.

Vajon az Európai Bizottság saját magától döntött úgy, hogy ezeket az adókat el kell törölni, vagy a hazai ellenzék lobbizott nála?

– Teljesen világos, hogy Magyarország biztonságának és függetlenségének megvédésében egyedül a kormánypártokra lehet számítani.

Mekkora a veszélye annak, hogy a migráció finanszírozására az unió közvetlen adókat vessen be?

– A brüsszeli politikusok egyre nyíltabban mondogatják azt is, hogy a migránsok finanszírozása érdekében uniós adókra, magyarul adóemelésekre lenne szükség. Ezért nem engedhetjük, hogy a fejünk felett brüsszeli bürokraták döntsenek arról, hogy a magyar emberek, a családok és a vállalkozások mennyit adózzanak!

Mit tehet a kormány és mit a választók, hogy Brüsszel ne veszélyeztesse az eddig elért eredményeket?

– A nemzeti konzultációt azért indítottuk, hogy kikérjük a magyar emberek véleményét olyan fontos ügyekben, mint például a bevándorlás, az adók, a rezsi. Ezért arra kérünk mindenkit, akinek fontos a nemzeti szuverenitásunk és az, hogy megvédjük az adócsökkentések politikáját, hogy vegyen részt a nemzeti konzultáción, töltse ki és küldje vissza a kérdőívet! Továbbá folytatjuk az egyeztetéseket az Európai Bizottsággal a magyar fogyasztók érdekeit szem előtt tartva és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése érdekében. Magyarország nem engedheti, hogy elvegyék az ármegállapítás tagállami jogát, a kormány minden eszközzel fellép az ellen, hogy a hazai adópolitikánkról és energiaköltségekről Brüsszelben döntsenek.

Mi a véleménye arról, hogy az ellenzék szerint konzultálás helyett népszavazást kéne tartani, és a kormány célja az unióból való kilépés?

– A baloldal migránspárti, ezért nem akarja, hogy az emberek véleményt mondjanak Brüsszel bevándorláspolitikájáról. A nemzeti összefogással, a nemzeti konzultációval meg kell állítanunk Brüsszelt. A kormány azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretné kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t. Magyarország, a magyar kormány és a Fidesz elkötelezett az EU-tagság mellett. Magyarországnak az unióban van a helye. A Fidesznek és a kormánynak az a véleménye, hogy nem szabad újabb hatásköröket átengedni Brüsszelnek.

S ha már ellenzék; Botka László, a szocialisták államfőjelöltje szerint központi vagyonadót kéne bevezetni, aminek – szerinte – fontos szerepe lenne egy igazságosabb közteherviselés kialakításában. Államtitkár úr szerint ez egy kampányfogás? Hiszen azt nem hallom tőle, hogy fizessenek a multik.

– A kampány főpróbája zajlik. A szocialisták Botkával ugyanott folytatnánk, ahol abbahagyták. A szocialistákat valójában soha nem érdekelte, hogyan élnek meg a magyar dolgozók, csak kihasználták és agyonadóztatták őket. Kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget és a dolgozókat sorozatos adóemelésekkel sújtották. Botka László egy kétszínű milliárdos, aki kampányidőszakban megpróbálja eljátszani a nép egyszerű gyermekét, egyébként meg 25 milliós luxusautóval jár és több tízmillió forintot költ luxusnyaralásokra. Az MSZP mindig is a milliárdosok pártja volt, és ma is az.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség