Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 17, szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

A migránsok befogadásának szigorúbb ellenőrzését szorgalmazta az olasz korrupció ellenes hatóság vezetője

E-mail Nyomtatás

Az olasz szervezett bűnözésnek a migránstáborok iránti "üzleti érdeklődését" hangsúlyozta Raffaele Cantone ügyész, az olasz korrupció ellenes hatóság (Anac) vezetője, aki ezért az Itáliába érkező migránsok befogadási rendszere ellenőrzésének szigorítását szorgalmazta az olasz parlament migrációs bizottsága előtt május 18-án . Raffaele Cantone bejelentette, hogy a szicíliai maffia tartotta kézben a szigeten található Mineo kisvárosában működő migránstábort (Cara).

A korrupció ellenes hatóság elnöke szerint a tábor külső szolgáltatásaira kiírt állami beszerzési pályázatokat, többek között a tábor lakóinak étkeztetését és a mosodai szolgáltatást "testre szabottan" úgy állították össze, hogy ezeket a Cosa Nostra szervezete mozgatta vállalkozások nyerjék meg. "Csak a nyertes neve hiányzott a pályázatokról" - mondta Raffaele Cantone. Hozzátette, hogy erre a közbeszerzések kiírásakor a helyi ügyészségek felhívták a figyelmet, de az olasz pártoknál üres fülekre találtak.

Kijelentette, hogy hasonló lehet a helyzet más olaszországi migránstáboroknál is. Emlékeztetett a calabriai Capo Isola Rizzuto táborára, ahol kiderült, hogy a migránsközpont szolgáltatásait a 'ndrangheta helyi bűnszervezett klánjai tartották kézben. 2009 és 2016 a tábornak juttatott több mint 100 millió EU-s finanszírozásból 36 milliót a 'ndrangheta tett zsebre.

Az olaszországi maffiák élénk érdeklődést mutatnak a migránsbefogadás terén - hangoztatta Raffaele Cantone megjegyezve, hogy a migránstáborok munkahelyet és biztos üzletet képviselnek, ezért a szervezett bűnözés beférkőzése a táborok takarítási- és menzaszolgáltatásába "magától értetődő".

"A migránsok befogadási rendszere ellenőrizetlen, a hatóságok nem firtatják, hogyan zajlik a befogadási feladatok megoldása" - állította az Anac elnöke, aki szerint a migránstáborok ellenőrzésével megbízott prefektusok alkalmatlanok erre. Raffaele Cantone kijelentette, a szervezett bűnözés jelenléte a migráció hátterében nem mostani vészhelyzet, hanem évtizedes probléma. Megoldásnak tartja, ha a táborok szolgáltatásait egyszerre sokkal több cég között osztják szét, és a táborokat rendszeresen ellenőrzik a hatóságok.

Federico Gelli a római parlamentnek a migránsok befogadásával foglalkozó bizottsága elnöke szerint szigorítani kell a migránstáborok ellenőrzését a bűnszervezetek megfékezésére. Az Északi Liga ellenzéki párt politikusai szerint az Anac elnökének beszámolója rávilágított, hogy Olaszországban a befogadási rendszer teljesen "ellenőrizetlen".

A calabriai migránstábornál forgató olasz televíziós stábokat fenyegetések és fizikai agresszió érte helyi olaszok, feltételezések szerint a 'ndragheta emberei részéről.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség