Igazi népszínházi repertoárt állítottunk össze

E-mail Nyomtatás

Nézőszámunk a sok pótszékes előadásnak köszönhetően 103,7%-os volt

„Tragikomédia, nagyoperett, rockmusical, commedia dell’arte, tánc, zenés vígjáték, mesedarabok, kísérleti stúdió-előadások szerepelnek kínálatunkban – úgy gondolom, meg tudunk felelni az elvárásoknak” – jelezte megkeresésünkre Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora.

A nyár elején véget érő évadra a „Színház a Színházban” tematikát hirdette meg. Mindez mennyire volt sikeres? Hogyan fogadták a nézők a darabokat?

– Sikeres évad vége felé közeledünk, előadásainkat a közönség részéről nagy érdeklődés kísérte, a nézői visszajelzések igen pozitívak.

A sikert lemérhetjük abban is, hogy a társulat tagjai országos szakmai elismerést vívtak ki?

– Nagy öröm, hogy társulatunk négy tagja komoly szakmai elismerésben részesült: Jászai Mari-díjat kapott Saárossy Kinga színművésznő, Aase-díjat Dimanopulu Afrodite színművésznő, Magyar Teátrum-díjat jelmeztárvezetőnk, Szaniszló Tamásné, s Emődi Attila táncművészt választotta a Magyar Táncművészek Szövetsége modern kortárstánc kategóriában az évad legjobb táncosának. Büszkék vagyunk rájuk.

Ha a mostani évad darabjait nézzük, melyik volt a leglátogatottabb?

– A zenés produkciók örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, de nézőink több prózai előadást is nagy tetszéssel fogadtak. Fiatalok és idősek egyaránt kedvelték például a Hamletet, de a nevetőizmokat jócskán megmozgató Black Comedyt is. Az évadban utoljára bemutatott előadásunk, a La Mancha lovagja igazi, forró siker, többször előfordult, hogy a közönség taps közben felállva ünnepelte művészeinket.

A táncelőadások is érdeklik a nézőket?

– Igen, szép számmal akad érdeklődő ezekre is. Egerben hagyománya van a táncnak. Több iskolában folyik tánctanítás, s egyre nő a táncelőadásokat kedvelők tábora.

A színház egyes produkcióival tájolnak is?

– Az évad során a Klebelsberg Kultúrkúria, a Millenáris Teátrum, a Nemzeti Színház, a MÜPA, a Nemzeti Táncszínház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, a kassai Thália Színház, s a nagyváradi Szigligeti Színház fogadta különböző előadásainkat. Előttünk áll még egy erdélyi turné Páskándi Vendégség c. darabjával, melyet május végén Nagyváradon, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen játszunk majd. Június 17-én a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján veszünk részt a La Mancha lovagja c. musicallel. A Szarvasi Víziszínpadon 21-én megy Tündér Mira, 23-án Black Comedy c. előadásunk. 21-én Győrben, a XIII. Magyar Táncfesztiválon, 26–27-én Finnországban, Poriban szerepelnek tánctagozatunk, a GGTánc Eger művészei. Sőt erdélyi turnén vettünk részt Páskándi Vendégség c. darabjával, melyet májusban Nagyváradon, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen játszottunk. Örömmel láttunk vendégül határon túli produkciókat. Járt nálunk a Figura Stúdió Színház Gyergyószentmiklósról, a Thália Színház Kassáról, a Szigligeti Színház Nagyváradról és a Tomcsa Sándor Színház Székelyudvarhelyről.

Heves megye és Eger nem tartozik a legnagyobb megyék és városok közé. A Gárdonyi Géza Színház nézőszáma meglehetősen magas. Előadásaikat megtekintik más megyékből, esetleg határon túlról is?

– Igen, büszkélkedhetünk más megyékből, sőt határon túlról érkező nézőkkel, bérletesekkel is.

A legtöbb színház számára a biztos, mondhatni alapozó bevétel a bérletek eladásából származik. Az elmúlt években növekedett a bérletesek száma?

– A 2010-es mélypont után a 2015–2016-os szezonban értük el az eddigi csúcsot: nézőszámunk a sok pótszékes előadásnak köszönhetően 103,7%-os volt, de idén sem panaszkodhatunk, előadásaink átlagos nézettségi mutatója az évad végi összesítések után 100% körül várható.

Maradjunk a finanszírozásnál. A város és az EMMI mi alapján támogatja a színházat?

– A város közszolgáltatási szerződés alapján nyújt támogatást, az EMMI az Előadó-művészeti Törvényben lefektetett szempontrendszer szerint (előadásszám, nézőszám, gyermekdarabok, élő zenés előadások, táncelőadások… stb.) finanszíroz.

Az összbevételből mindent ki tudnak fizetni, vagy pályáznak is, egyéb forrásokat keresnek?

– Természetesen pályázunk, hiszen a nyertes pályázatok áthidalják a költségvetés hiányosságait, s hozzásegítenek ahhoz, hogy sokirányú tevékenységünket minél magasabb színvonalon végezhessük.

Elégedett a színpadtechnikai elemek állapotával, vagy azok felújításra, cserére szorulnak?

– Az önkormányzat segítségével nemrégiben sikerült némileg felújítani, kiegészíteni hang- és fénytechnikai berendezéseinket, de vannak még bőven olyan technikai eszközök, amelyek beszerzése megkönnyítené és még színvonalasabbá tenné munkánkat.

Természetesen a jó darabok is lényegesek, de hogy azok híre eljusson a potenciális nézőkhöz, marketing is szükséges. Tudnak arra is költeni?

– Azt mondják, a jó bornak is kell a cégér, természetesen a színháznak is kell a hírverés. Keretszerződésünk van a helyi rádiókkal és megyei lapokkal, melyek rendszeresen adnak hírt rólunk, de tapasztalataink szerint rengeteget számít, hogy nézőink elviszik előadásaink jó hírét.

Pályázatában népszínházi küldetésről írt. Meg lehet-e felelni számos ízlésnek, és a korosztályok igényeinek?

– Igazi „népszínházi” repertoárt állítottunk össze. Tragikomédia, nagyoperett, rockmusical, commedia dell’arte, tánc, zenés vígjáték, mesedarabok, kísérleti stúdió-előadások szerepelnek kínálatunkban – úgy gondolom, meg tudunk felelni az elvárásoknak.

Kérem, beszéljen arról, milyen előadások lesznek a nagyszínpadon, és a gyerekeket mivel szeretnék színházba csábítani?

– Nagyszínpadra tervezett előadásaink: Örkény: Tóték; Kálmán Imre: Csárdáskirálynő; Moravetz–Balásy–Horváth–Papp: Zrínyi 1566; Goldoni: Két úr szolgája; Madách Az ember tragédiája c. művének táncfeldolgozása; Mithois–Aldobolyi-Nagy–G. Dénes: A férjvadász. Gyermekeknek szóló előadások: Móra Ferenc nyomán Szőke Andrea: A didergő király; Blaskó Zsófia–Nagy Zoltán: A csodatükör; Andersen: Pöttöm Panna.

Mi lesz azokkal, akik a kicsit elvontabb darabokat kedvelik?

– A Stúdióban Ionesco Különóra c. tragikus komédiája, valamint a TURI – secondhand életek c. „akusztikus monodráma” kerül színre, valamint egy érdekes táncelőadás látható: Clebio Oliveira legújabb alkotása – amely az agy szemszögéből vizsgálja a szerelmet, a szenvedélyt.

Idén kiállítás nyílt lánya, Blaskó Zsófia rajzaiból, mely főként a gyerekek világáról szólt. Jövőre az ő darabja is színre kerül?

– Zsófi amellett, hogy novellákat, meséket, verseket ír, kicsi kora óta szívesen rajzol. Mostanában főként meseillusztrációkat készít régi kedvenceihez és saját meséihez. Élénk, érdekes színvilágát, sajátos figuráit látván a kiállítás ötlete a színházunknál sokat dolgozó Kossuth-díjas díszlettervező, Székely László biztatása alapján született. A jövő évadban műsorra tűzött A csodatükör c. mesedarabot Zsófi írta, a versekhez Nagy Zoltán, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense, színházunk zenei vezetője, karnagya szerzett zenét.

Igazgat, rendez, játszik… Mindez mekkora kihívást jelent, és van-e ideje a színházon kívül másra is?

– Természetesen minden évad hatalmas kihívás, nagy felelősség. Idén színészi munkát nem vállaltam az igazgatói feladatok és a rendezés mellett. A reggeli uszodát nem hagyom ki, de horgászszenvedélyemnek például sajnos már régen nem hódoltam. Ha csak tehetem, szívesen tartózkodom a szabadban – de a nyári színházi szünet az igazán nagy kiruccanások ideje.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség