Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

A nyelv hidat épít

E-mail Nyomtatás

Magyar óvodákat építünk a határon túl

Aki egy másik nemzet, egy másik ország nyelvét tanulja, óhatatlanul bepillantást nyer annak kultúrájába, jobban megismeri, megérti a magyar anyanyelvűek közösségét, beleértve a 150 ezres kárpátaljai magyarságot – közölte a Magyar Fórum megkeresésére Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Március 1-jén jelentették be a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. Hol tartanak?

– Megtörtént a szakmai programok véglegesítése, s már a telekvásárlások, felújítások, konkrét építkezések zajlanak. Elkezdtük az óvodakutatást, s emellett gőzerővel dolgoznak partnereink, a helyi történelmi egyházak és pedagógusszövetségek a program kivitelezésén. A 17,1 milliárdos keretből közel 9 milliárd forint már tavaly december 31-ig megérkezett a történelmi egyházak részére. Náluk megtörtént a szakmai programok véglegesítése, s már a telekvásárlások, felújítások, konkrét építkezések zajlanak. A civil, tehát a nem egyházi szervezetek 3,4 milliárdos forrást kaptak a Bethlen Gábor Alapon keresztül idén júniusban. Ami azt jelenti, hogy a kárpátaljai közel 2 milliárdos keret teljes mértékben az egyházi és civil partnerszervezetekhez került. Minden nemzetrészben kezdetét vette a program, Erdélyben például jelenleg 1500 óvodai dolgozó 100 órás akkreditált tanfolyamának szervezése folyik. Nagyon jól állunk a központi programelemekkel is: a nyári és az őszi képzési rendet már megszerveztük, és ősszel kerül sor a gyermekorvosok és gyermeksebészek Kárpát-medencei konferenciájára.

Kik voltak az alvállalkozók?

– Olyan javaslatokat teszünk a kivitelezőink számára, hogy ez egy egységes, magyar építészeti elemeket hordozó program legyen, mind az új építéseknél, mind a jelentősebb rekonstrukcióknál. Így próbáljuk biztosítani a program egységes arculatát. A helyi elképzelésekbe csupán annyiban szólunk bele, hogy támogató, ajánlási jelleggel arculati kézikönyvet bocsátunk ki minden nemzetrészre vonatkozóan a Kós Károly Egyesülés segítségével. Viszont minden nemzetrészben eltérő a kivitelezési és jogszabályi környezet. Egyházi partnereink közül Felvidéken a református keresztyén egyház bonyolítja az óvodaépítkezések többségét. A szakmai szervezetek ajánlásai alapján még a nyáron meghívásos pályázatot indítunk, szorosan együttműködve a Magyar Közösség Pártjával, a magyar kormány stratégiai partnerével az önkormányzatok számára. Zömében olyan önkormányzatokról van szó, ahol csak 20%-os a magyarság aránya, így sok esetben szlovák vezetésű településekkel is szerződünk.

Az óvodaépítés és -fejlesztés egybeesik Felvidéken az önkormányzati választásokkal. A szlovákok ezt nem tartják burkolt kampánynak?

– Nem tapasztaltunk Szlovákiában különösebb ellenállást. Az óvodaépítés kívül esik a politikán. Nem is áll szándékunkban átpolitizálni a programot. Az viszont tény, hogy az MKP-nak döntő szerepe volt – a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség mellett – a meghívott önkormányzatok erősorrendjének meghatározásában. Mivel Szlovákiában nem léteznek állami bölcsődék, így azokat a szülőket sem hagyjuk figyelmen kívül akiknek a gyereke még nem érte el az óvodáskort, magyar nyelvű bölcsődéket is építünk.

Sikerrel zárult le a magyar kormány által támogatott, ukránok részére meghirdetett magyar nyelvtanfolyam második szakasza Kárpátalján?

– Sikerprogramról beszélhetünk, hiszen nemrég a bizonyítványt több mint 2200-an vették át Beregszászon. A legfiatalabb jelentkező 6 éves volt, a legidősebb 80. A július 1-jén folytatódó programra pedig 4000-nél többen jelentkeztek. A magyar presztízsnyelvvé vált Kárpátalján, holott a lakosságnak csak 12%-a magyar nemzetiségű. A magyar nyelv Kárpátalján népszerűbb az angolnál. Emellett mindenféle fenyegető nyelvtörvény és kisebbségi oktatásügyi jogszabályjavaslat ellenére Kárpátalján a magyar állam támogatásának köszönhetően kiválóan működik a kisebbségi oktatási rendszer. Arra is felfigyeltünk, hogy a hatályos ukrán törvények alapján, évekkel ezelőtt több ukrán iskolában elkezdték a magyart tanulni, mint második idegen nyelvet. Ezért úgy határoztunk, hogy ezt a felnőttképzésre is kiterjesztjük, de ilyen érdeklődésre magunk sem számítottunk. Úgy vélem, annál nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy országot, mint mikor a szomszédunkban a többség részéről ilyen erős akarat nyilvánul meg a magyar nyelv elsajátítására. Tudjuk, hogy legtöbbször az érdekek vezérlik a tanulókat; szociális fizetéskiegészítést remélnek a magyar államtól, vagy a boldogulásukat Magyarországon képzelik el, netán magyar állampolgárságot szeretnének. Bármilyen motivációról is legyen szó, a magyar nyelv tanulása olyan hidat képes építeni két nemzet, két kultúra és két állam között, amely sokkal erősebb, mint amit politikai alapokon meg lehet szilárdítani. Az, aki egy másik nemzet, egy másik ország nyelvét tanulja, óhatatlanul bepillantást nyer annak kultúrájába, jobban megismeri, megérti a magyar anyanyelvűek közösségét, beleértve a 150 ezres kárpátaljai magyarságot és a Magyarországon élő 10 millió magyart.

Milyen szintű az itt megszerezhető tudás?

– A jól szervezett program erőssége, hogy minden tudásszinthez továbblépési lehetőséget rendel. Aki semmit sem tud magyarul, a 3-4 hónapos tanfolyam alatt eljuthat egy társalgási szintre. Nemcsak haladó szintre lehet továbblépni, hanem európai nyelvvizsga letételére is. Az is a sikert bizonyítja, hogy egyre nagyobb számban jelentkeznek a bővülő kárpátaljai magyar oktatási rendszerbe nem csak magyar anyanyelvű diákok.

Bíznak benne, hogy az egész Kárpát-medencében megtanulnak magyarul az idegen ajkúak?

– Gondolkodunk ezen, hiszen a gazdaságfejlesztési programjaink elindulásával logikusnak tűnhet ennek a lehetőségnek a felkínálása. Remélem, hogy kárpátaljai nemzetpolitikánk Kárpát-medencei mintaprogrammá fejlődhet.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség