Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

Magyar zarándoklat a Szent Márton-év alkalmából a pozsonyi dómtemplomba

E-mail Nyomtatás

A november 12-ig tartó, tavaly novemberben a Felvidéken meghirdetett Szent Márton-év alkalmából – Tours-i Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója kapcsán – csallóközi, mátyusföldi, valamint pozsonyi zarándokok lelki vezetőikkel a koronázó dómtemplomba zarándokoltak szeptember 23-án ünnepi szentmisére, melynek keretében a dóm védőszentjéhez imádkoztak.

Először Halko József pozsonyi segédpüspök, vikárius vezetésével megtekintették a székesegyházat. Ezt követően rózsafüzér és Tours-i Szent Márton püspökhöz intézett litánia imádkozására hívták a zarándokokat. A szentmise főcelebránsa is Halko József segédpüspök volt. Koncelebráltak a környékbeli települések, egyházközségek lelki atyái: Naszvadi Sándor esperesplébános, Matus Jenő, Nemes Attila, Macsicza Róbert, Gajdos Pál, Myjavec Pál, Mikus Csaba, Sranko László, Jankó Gábor és Molnár Tamás plébánosok. Halko püspök szentbeszédében Prohászka Ottokár 1907-ben, a székesegyházban tartott prédikációjának gondolatait emelte ki.

Köztudott ünnepelt szentünkről, hogy megosztotta egy koldussal köpenyét, amiről tévesen azt gondolnánk, hogy erre manapság már egyáltalán nincs szükség, holott ez nem így van. Ezért fontosak a keresztény folyóiratok is, melyek útmutatást, irányt adnak nekünk mindennapi élethelyzeteinkben a helyes döntéshez, a tévutak elkerüléséhez, s nem utolsósorban ehhez kell kérnünk ünnepelt szentünk közbenjárását is.

A mise végén Naszvadi Sándor nagymagyari esperesplébános megköszönte a hívek és a többi oltártestvér nevében a szép zarándoklatot és a szívélyes fogadtatást, továbbá Halko püspök úr buzdító szavait. A mise püspöki áldással ért véget, melyet a pápai, majd a magyar Himnusz eléneklése követett Németh Dávid nagymagyari kántor és társa orgonakíséretében. Lehetőség volt még a tavaly decemberben magyarul megjelent és bemutatott, a Szent Márton-dómtemplom történetéről szóló, Halko püspök által írt könyv megvásárlására is.

 

(felvidek.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség