Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

A szlovák kormánykoalíció megegyezett a jövő évi pénzek elosztásában

E-mail Nyomtatás

Magasabb minimálbér, a 13. és 14. fizetés bevezetése, az éjszakai és a hétvégi munkavégzésért járó bérpótlék és a beteggondozási járulék emelése – szerepelnek a kormány jövő évi költségvetés-tervezetében megfogalmazott új szociális csomagban, amelyet a Koalíciós Tanács ülését követően mutattak be a koalíciós pártok vezetői.

„Ma még nem megyünk bele részletekbe, mivel a szociális csomagot a parlament elé terjesztjük, s a konkrét számadatokat pedig a szakemberekre bízzuk” – ismertette Robert Fico kormányfő.

Hozzátette, hogy Szlovákia – pénzügyi szempontból – történelmileg a legjobb helyzetben van. A munkanélküliségi ráta még sosem volt ilyen alacsony, sőt jelenleg már problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya.

„Számos nagy beruházásra kaptunk ajánlatot, nekünk pedig a szükséges munkaerő nem áll rendelkezésünkre. Elsősorban a hazai fogyasztásnak köszönhetően egy egészséges gazdasági növekedés ciklusában vagyunk, és az államháztartás mutatói is kivételesek” – vélekedett Fico.

A jövő évi költségvetés-tervezet kapcsán a koalíciós partnerek a szociális csomag mellett egyéb tervezett intézkedések bevezetésében is megegyezésre jutottak. A pénzügyminisztériummal együttműködve azonban a partnereknek pénzt kellett találniuk a jövő évi büdzsében azokra az elgondolásokra, melyeket a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd szeretne megvalósítani a szociális csomag keretében.

Fico jelezte, hogy a 2018-as költségvetés-tervezet szerint az államháztartási hiánynak jövőre nem kellene meghaladnia a GDP 0,83 százalékát. „Jó úton vagyunk a kiegyensúlyozott gazdálkodás felé” – közölte, hozzátéve, hogy az ország bruttó adósságállománya a GDP 49,7 százaléka lesz.

200 euróig ne kelljen járulékot fizetniük a nyugdíjasoknak

A miniszterelnök a tervezett intézkedések között felsorolta a minimálbér 2020-ig 500 euróra történő emelését, az éjszakai és a hétvégi munka után járó bérpótlékok emelését, valamint a munka után való költözés és ingázás támogatását, hangsúlyozva, hogy a bérpótlékok emelése mintegy 240 ezer embert érinthet, továbbá a súlyos fogyatékkal élők gondozási járulékának emelése 54 ezer ember esetében segíthet.

A koalíciós partnerek elfogadták a Szlovák Nemzeti Párt által szorgalmazott 13. és 14. fizetés bevezetését, amely önkéntes alapon fog működni. Andrej Danko, az SNS elnöke kiemelte, hogy a koalíciós pártok kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítottak a tárgyalások során. „Az elgondolásunk az, hogy fokozatosan eljussunk annak a lehetőségéhez, hogy a munkáltató a 13. és 14. fizetés kifizetése esetében mentesüljön a járulékfizetés kötelessége alól” – vélekedett Danko.

A tervezett dokumentumba bekerült a Most-Híd javaslata is, miszerint a megbízási szerződés alapján dolgozó nyugdíjasokat havi 200 euróig terjedő bevétel esetében mentesítsék a járulékfizetés kötelezettsége alól, amint ezt jelenleg a diákok esetében is alkalmazzák.

„Örülök, hogy ez a kormánykoalíció már jóváhagyta a nyugdíjak valorizálását. Most abban is megegyeztünk, hogy a diákokhoz hasonlóan, a nyugdíjasoknak se kelljen járulékokat fizetniük, amennyiben mellékes keresettel rendelkeznek” – közölte Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, hozzátéve, hogy ez az intézkedés 100 ezer embert érinthet.

 

(TASR/Aktuality.sk/Felvidék.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség