Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Ez a helyzet az országnak nagyon káros

E-mail Nyomtatás

Dr. Simicskó István: A kisebbségi kormányzással új helyzet állt elő, de ez nem változtat azon, hogy Magyarország válságban van.  Politikai, gazdasági és morális értelemben egyaránt.  Az mindenképpen sajátos, hogy az SZDSZ továbbra is együtt szavaz a kormánynyal a fontos kérdésekben. Hiába játssza el, vagy inkább csak próbálja színlelni az ellenzékiséget, a valódi szerepét a parlamenti megnyilvánulásai egyértelművé teszik. Ha Fodor Gábor úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenccel nem kívánnak tovább együttműködni, elméleti lehetőségként ott van az előre hozott választás. Amennyiben tényleg ellenzéki szerepet szeretne betölteni a liberális párt, és nem értenek egyet Gyurcsány politikájával, akkor nem szabadna a kormányt támogatnia.
Mi az érdeke az ellenzéknek és  mi az SZDSZ-nek és mi Gyurcsányé?
- Fodor Gábornak nem érdeke az előre hozott választás. A felelősség ugyan az övé, de azt is tudja, mivel járna pártja számára egy most tartandó választás. Ez a helyzet az országnak nagyon káros.  Az emberek látják, hogy az ország és mindennapi életük körülményeinek megromlása a kormánynak és támogatóinak köszönhető.Gyurcsány Ferenc nyilván a túlélésre játszik. Ezeket az ötleteket, amelyek időről időre előjönnek, nem csak én fogadom kétségekkel és fenntartásokkal, hanem a társadalom többsége is. Nem hisz már senki Gyurcsány Ferencnek. Bejelentések ötletszerűen jönnek ki a száján, de az eredmény az, hogy semmi nem valósul meg belőlük. Mindig tematizálni akarja a közbeszédet  valamilyen  meghökkentő  hírrel, vagy  adott esetben megpróbálja lejáratni politikai ellenfeleit. Elég csak végiggondolni mit tett eddig Gyurcsány Ferenc. Azt kéne már felismernie, hogy senki nem veszi őt komolyan. Mi egyetértünk abban, hogy szükség lenne az adóterhek csökkentésére, a kis- és közepes vállalkozók vonatkozásában, mert ők a legnagyobb munkaadói az országnak, ők vinnék előre a magyar gazdaságot is.
- A KDNP hogyan változtatna az adózáson, ha kormányzati szerepbe kerülne?
- A KDNP programjában egyértelműen megfogalmaztuk, hogy bevezetnénk a családi típusú adózást. Mi azt szeretnénk, ha olyan államban élnénk, ahol fontos a család, a gyermekvállalás. Szeretnénk, hogy az állam érvényesítse ezt a felfogást a gazdaságban, az adórendszerben is. Nem mindegy hány embert kell eltartania egy-egy keresőnek.
- A Medgyessy- és a két Gyurcsány-kormány hatalmas adósságot hagy maga után. A magyar nép meg fizet. Mi lehet a megoldás?
- Nyilván, ez nem egyik napról a másikra megoldható probléma. Abban viszont biztos vagyok, hogy most kedvezőtlen irányú folyamatok zajlanak a magyar gazdaságban, és mielőbb meg kell fordítani az irányvonalat. Vissza kell fordítani a szekér rúdját abba az irányba, amerről elindultunk 1998-ban. Az Orbán-kormány idején 1998-2002 között a magyar gazdaság mutatói és irányai minden szempontból sokkal jobbak voltak a Medgyessy- és a két Gyurcsány kormányénál. Az adóváltozásokat végre kell hajtani. Tudjuk milyen hatása van a szürkegazdaságnak, éppen ezért legalizálni kell a kis- és középvállalatok tevékenységét. Csak a szürkegazdaságban több százmilliárd forint vész el a semmibe. Azzal lehet visszahozni a magyar vállalkozókat a fehér gazdaságba, ha az adóterheiket csökkentjük, lássák azt, hogy megéri nekik tisztességesen működni. Olyan terheket kell rájuk róni, amik elviselhetők, hiszen a magyar gazdaság sorsa a hazai kis- és közepes vállalkozók kezében van, nem a multinacionális külföldi cégekében. Nyilván nem tehetjük meg, hogy ezeket a cégeket elriasszuk, de a jelenlegi kedvezményrendszert, lásd a Hankook gumigyár esetét, nem fogadjuk el. Tizenhatmilliárdot fizet az állam azért, hogy idejöjjön az a cég, amelyet  egyébként egész Európa nem fogad be. ( a 2005-ös megállapodás elképesztő kedvezményeket biztosított a dél-koreai óriáscégnek, képzési támogatáson és adókedvezményen kívül 15,88 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott a magyar állam. A Hankook egy esetleges későbbi, számára hátrányos adóváltozás esetére is biztosítékot kapott a magyar államtól, amely erre az esetre is garantálta számára a támogatást. A garancia itt nem más, mint egy speciális kompenzáció, amelyet a magyar államnak akkor kell nyújtania a Hankooknak, ha az adójogszabályok a multicégre nézve szigorodnának. Azóta Kóka János bevallotta: Soha nem térül meg a Hankook-beruházás. Szerk.) Ilyen típusú folyamatokra nincs szüksége Magyarországnak. Nem lehet, hogy adómentesen állami támogatással működjenek külföldi cégek. Ezen is változtatni kell.
- Derült égből villámcsapásként érte a magyar közvéleményt, hogy a Daimler csoport Magyarországon építi fel kelet-közép-európai Mercedes-üzemét. Arról, hogy mit kapott ezért, és mennyire fog ez megtérülni a magyar gazdaságnak, még nem szivárgott ki információ.
- Kecskemét városában fideszes polgármester van. Viszont az is igaz, hogy a kormány nem árult el részleteket, tehát ezeket nem ismerjük. Nehéz bármit is mondani erről. Azt látjuk, hogy Románia, Szlovákia és az összes volt szocialista blokkba tartozó állam verseng azért, hogy nyugati autógyártó cégek össze-szerelő, alkatrészgyártó üzemeket hozzanak létre a területén, ez nyilván munkahelyet jelent az adott országban, adott térségben. Így ez számunkra mindenféleképpen eredmény. Attól függetlenül mondom mindezt, hogy a részleteket nem ismerem. Nagyon sajnálom azt, hogy az elmúlt időszakban a Ganz gyár és az Ikarusz tönkrement. Pedig Magyarország a buszgyártás fellegvára volt. A BKV már Volvo buszokat vásárol, holott Kínától Amerikáig mindenhol fellelhető az Ikarusz busz. Nem értük el azt, amit a csehek, ahol a Skodát meg tudták menteni. Magyarország ebben is hátrányos helyzetbe került. Ezen most már nehéz változtatni, de ha a Mercedes gyár ide települ, amely megbecsült és világhírű márka az autópiacon, úgy gondolom, hazánk szempontjából ez nem rossz. Ez nem Gyurcsány Ferencnek köszönhető, hanem a németeknek és a kecskemétieknek, akik a feltételeket biztosítják.
- Gyurcsány ezt mégis a saját sikerként tálalja, sajtótájékoztatóján azt mondta: azért jön Magyarországra a Mercedes, mert sok autópályát épített a kormány, és máris itt az eredmény.
- Az igaz, hogy épültek autópályák. Kecskemétig viszont már megvolt az Orbán-kormány időszakában is, ez nem Gyurcsánynak köszönhető. Jó az, ha épülnek autópályák, a probléma viszont ott van, hogy nem jó, hogy háromszor annyiért, mint amennyibe kerülne például a horvátoknál. Magas állami szintű korrupció uralkodik Magyarországon, hatványozottan magasabb, mint Csehországban, Horvátországban. Mindenhol megtalálható a korrupció, de Magyarországon, ahol négyes metrót építenek több százmilliárdért, és nem is tudják mennyi lesz a vége, és nem tudjuk hova folyt eddig a pénz. Autópályánál is ez a gond, hogy nem olyan áron kell építeni, amivel a dédunokáinkat is eladósítjuk. Csakis ésszerűen szabad ilyen beruházásokba belefogni, és nem szabad megengedni az állami korrupciót. Azért adósodott el az ország, mert felelőtlenül gazdálkodott a kormány.
- "Ne hagyják becsapni magukat" - ezt mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő a KDNP nyugdíjakkal kapcsolatos bejelentésére. Daróczi elmondta: míg a keresetek reálértéke 30 százalékkal növekedett 2001 és 2008 között, addig a nyugdíjaké a svájci index alapú számítás szerint 40 százalékkal.
- Sokféle szempontot kell figyelembe venni a nyugdíj reálértékének megállapításakor. Szó sincs arról, hogy a KDNP vagy a Fidesz  nyugdíjasellenes lenne, ez egy szándékos, tudatos félremagyarázás a kormány részéről. Megosztási kísérlet a nyugdíjas társadalom felé. Ez a félelemkeltés olyan módszere, ami a társadalmat megpróbálja úgy hangolni, hogy rettegjen a jobboldaltól, és ne merjen rá szavazni. Pontosan a szociális érzékenység az, ami megkülönbözteti a kereszténydemokratákat a szocialistáktól, hiszen Gyurcsány Fe-rencről sok minden elmondható, csak az nem, hogy komolyan gondolná a szociális értékek vállalását, egy pragmatikus vadkapitalista emberről van szó, aki a vállalkozói életből érkezett milliárdos, de mindezektől függetlenül a szociális érzéketlenségét a nép tapasztalhatta már az elmúlt hat évben. Alaptalan riogatást, fenyegetést már használtak a huszonhárommillió románnal és sok más esetben. Az emberek számára a biztonság nagyon fontos érték. Napóleon mondta: az embereket két dolog hozza mozgásba, az egyik az érdek, a másik a félelem. Ha félelmet tudok kelteni és áthárítani valakire, akkor az emberek azzal szemben fenntartásokat fogalmaznak meg, ez egy régi recept. A nyugdíjaknál a KDNP azt kívánja elérni, hogy a 2007. évi reálérték-csökkenését a kormány egyösszegű kifizetéssel ismerje el, és ennek egytizenketted részé-vel korrigálja a 2008. január 1-jei nyugdíjak összegét. Utólagos emelésre azért van szükség, mert 2007-ben a nyugdíjasokat sújtó inflációs hatás mértéke 10,7 százalék volt, a kormány viszont csak 6,5 százalékkal emelte a nyugellátásokat, amivel átlagosan 30 ezer forintot vettek el a nyugdíjasoktól. A Kereszténydemokrata Néppárt a javaslatot időben nyújtotta be, hiszen most kezdődik a 2009-es költségvetés tervezése, így ezt a kifizetést is be tudják építeni.
- Mi várható ősszel?
- Ez az, ami mindannyiunk számára rejtély. Az adótörvényben, költségvetésben egy többségi kormányzás idején is számos érdek, vélemény ütközik. Azt remélem, hogy a költségvetési vita során elő fognak jönni azok az ellentétek, amik az MSZP és SZDSZ között feszülnek. Ez a kisebbségi kormányzás tarthatatlan, és csak az előre hozott választásokkal lehet megnyugtató megoldást találni. Hangsúlyozom: most az SZDSZ-en múlik, hogy az emberek sorsa jobbra fordul, vagy tovább folytatódik a vergődés.
O. J. J.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség