Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

A főváros ragaszkodik a behajtási díjhoz

E-mail Nyomtatás
Egy átlagos fuvarozó költségeit kevesebb, mint 1 százalékkal növeli a behajtási díj, ezért a főváros vezetése szerint a szállítók csak kifogásokat keresnek és nem akarnak fizetni - hangzott el kedden a Demszky Gábor főpolgármester és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által tartott sajtóbeszélgetésen. A főváros minden ésszerű kompromisszumra hajlandó, ám Budapest levegőminőségének javítása érdekében ragaszkodnak a behajtási díjhoz.Egy 6 tonnánál könnyebb kisteherautó napi behajtási engedélye - kedvezményektől függően - naponta 170 és 250 forint közötti összegbe kerül. Ez megegyezik egy órányi fővárosi parkolás díjával, emiatt a főpolgármester komolytalannak nevezte a fuvarozók tiltakozását. A főváros 2 milliárd forint körüli bevételre számít ebben az évben a behajtási engedélyekből. A befolyó összegeket újabb P+R parkolók építésére fordítják. Ebben az évben a XVII. és a XXII. kerületben, jövőre pedig várhatóan Csepelen épülnek ilyen parkolók.

Hagyó Miklós arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy májustól szigorúan ellenőrizzék az engedélyeket. A matricákat márciustól kell használniuk a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak. Erről tavaly egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. A kamionok egyelőre térítés nélkül használhatják a Hungária körgyűrűt, ám az M0-ás autóút keleti szakaszának év végi átadása után már ide is csak külön díjfizetés után hajthatnak be.

A főváros vezetői a múlt héten újra egyeztettek a fuvarozók képviselőivel. Ennek eredményeként módosították az ingyenesen használható bevezető utak listáját, újabb kedvezményeket határoztak meg és egyszerűsítették az ügyintézés menetét is. Ennek részletei a www.parking.hu weboldalon olvashatók.

A főpolgármester szerint a keddre beígért 1500 tiltakozó teherautó helyett mindössze 30-40 közlekedett a Hungária körúton, emiatt nem volt a szokásosnál nagyobb a torlódás.

A múlt héten alakult Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft a fővárosi, megemelt behajtási díjak ellen tiltakozik a közlekedési akcióval. Tavaly decemberben fogadta el a fővárosi közgyűlés azt a rendelet-módosítást, amely szerint az eddigi tízszeresére emelték a kamionok behajtási díját a fővárosban. A teherjárművek csak a kijelölt utakon közlekedhetnének ingyen, ilyen például a Hungária körút. A vállalkozók úgy vélik: a változtatásokkal nem oldják meg a környezetszennyezési problémákat, viszont rengeteg kis- és középvállalkozást nehéz helyzetbe hoznak.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség