Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Konzuli tájékoztató a mohácsi romáknak - gyér volt az érdeklődés

E-mail Nyomtatás
Mohácson mindössze 8 ember ment el a Külügyminisztérium és a kanadai konzul kedd délutáni tájékoztatójára, pedig csak a baranyai városban legalább százan fontolgatják állítólag, hogy kivándorolnak Kanadába. Carol Turner kanadai konzul a Független Hírügynökségnek elmondta: a vízumkényszer márciusi megszüntetésével csak annyi változott, hogy a büntetlen előéletűek érvényes útlevéllel átjuthatnak a határon, és legfeljebb hat hónapig az országban maradhatnak, de ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát. A hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell.Nemcsak Mohácsról, hanem több Borsod megyei városból, így Miskolcról, Sajószentpéterről és Kazincbarcikáról is Kanadába készülnek roma családok. Sajószentpéterről állítólag áprilisban indulna útnak az első csoport. A családokból egyelőre csak a férfiak mennének, és főleg az építőiparban vállalnának munkát.

Mohácson több mint 3500 roma él, 90 százalékuk munkanélküli, vagyis a régiós beruházások és foglalkoztatási programok ellenére nem találnak munkát maguknak, nem tudják biztosítani családjuk megélhetését - mondta korábban a Független Hírügynökségnek a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Kovács István tudomása szerint még nem utazott ki senki, de már legalább százan fontolgatják ezt. Sokan gyűjtik rá a pénzt, és "bármi áron" mennének - fogalmazott.

A magyarországi romák nem először akarnak külföldre menni: 2006 végén például csaknem 300-an utaztak ki a svédországi Malmöbe, de az ottani bevándorlási iroda elutasította politikai menedékjog kérelmüket, így haza kellett jönniük. 2007 elején is Kanadát célozták meg a romák, és Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: többen le is telepedtek akkor az észak-amerikai országban.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség