Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

A vajdasági magyar pártok Magyarországon is kampányolnak a szerbiai választások előtt

E-mail Nyomtatás
A vajdasági magyarok térnyerésre számítanak a május 11-re kiírt szerbiai előrehozott általános választásokon. A Magyar Koalícióba tömörült három vajdasági magyar párt vezetői kedden, budapesti sajtóértekezletükön közölték, hogy reményeik szerint a szerb országos parlamentbe az eddigi 3 helyett 5-6 képviselőt tudnak bejuttatni.Pásztor István, Ágoston András és Páll Sándor értékelése szerint a három magyar párt a vajdasági tartományi parlamentben a mostani 11 helyett 16-18 helyet nyer el. Az ugyancsak május 11-i helyhatósági választásokon pedig a három vajdasági magyar párt a 2004-ben elvesztett községek visszaszerzését szeretné elérni.

A vajdasági Magyar Koalíció ((pro domo: vajdasági - kis v)) reméli, hogy Szerbiában az európai orientációjú demokratikus szerb pártok győznek és alakítanak majd kormányt.

A választási koalícióba tömörült három vajdasági magyar pártnak ez volt az első budapesti kampány-sajtóértekezlete. Vezetőik nem titkolták céljukat, hogy rendszeres budapesti szerepléssel a magyar médiumokat is fel akarják használni otthoni közvéleményük eléréséhez a szerbiai választások előtt.

A vajdasági Magyar Koalíció 2007 decemberében alakult a szerbiai elnökválasztáshoz, saját magyar jelöltet is indított Pásztor István személyében, aki várakozáson felül jól szerepelt, 93 ezer szavazatot szerezve. A három párt ezért a májusi szerbiai parlamenti, tartományi parlamenti és önkormányzati választáson is fenntartja a koalíciót. Mint Budapesten bejelentették, közösen kampányolnak, és előre megállapodtak a megszerzendő helyek elosztásában is.

A három vajdasági magyar párt vezetői közölték, hogy megállapodásra jutottak a kisebbségi magyar autonómia programjában. Koncepciójukat hamarosan eljuttatják a budapesti kormánynak, Belgrádnak és külföldi kormányoknak is.

A vajdasági Magyar Koalíciót a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség alkotja.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség