Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Varga: A "tb potyautasok" további kiszűréséből lehetne pótolni a kieső egészségügyi díjakat

E-mail Nyomtatás
Nem született megállapodás azon a keddi egyeztetésen, amelyet az egészségügyi miniszter azért hívott össze, hogy meghallgassa a szakmai szervezetek javaslatait arról: hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat - mondta szerdán az egyeztetésen résztvevő Kórházszövetség elnöke. Varga Ferenc indítványa szerint a kieső pénzt vissza lehetne pótolni abból, ami a "tb potyautasok" további kiszűréséből várhatóan többletként folyik majd be az Egészségügyi Alapba. Varga Ferenc elmondta: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint egy előre nem tervezhető többletet nem lehet elosztani, ráadásul az Egészségügyi Alap eddigi megtakarításai főleg a vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak voltak köszönhetők. A díjak eltörlése után várható, hogy kevesebb lesz ez a többlet, tehát ezért sem lehet erre a pénzre számítani.

Bár a díjak eltörlése legkevésbé a kórházakat érinti, hiszen a kórházi napidíj a bevételüknek körülbelül csak a 0,6-0,7 százalékát tette ki, a Kórházszövetség elnöke mégis aggódik a háziorvosi praxisok miatt. Az alapellátásban ugyanis legalább 20-25 százalékos bevételkiesést eredményez a vizitdíj eltörlése. Varga Ferenc elmondta: a többi szakmai szervezet, így például a Magyar Orvosi Kamara szerint ezt csak külső forrásból lehet pótolni, ezt azonban az egyeztetésen a miniszter elutasította.

A Kórházszövetség elnöke beszámolt arról is, hogy Horváth Ágnes a kieső díjak pótására azt a 3-4 milliárd forintot javasolta, amelyet eddig a vizitdíjat nem kapó gyermek háziorvosok kompenzációjára fordítottak. Ezt az indítványt viszont az egyeztetésen részvevő szakmai szervezetek utasították el.

A tárca vezetője és a megbeszélésen résztvevő szervezetek jövő héten folytatják az egyeztetést. A keddi konzultációról Horváth Ágnes miniszter szerda délután 4 órakor tájékoztatja a sajtót.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség