Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 19, péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Törvénytelen plazaépítés a Kökin

E-mail Nyomtatás

Európa szinte valamennyi országában általánosan alkalmazott gyakorlat, hogy a nagy bevásárló- és szórakoztatóközpontokat a városok többnyire lakatlan peremterületein, a belső kerületektől távol építik. Elsősorban is azért, mert a folyamatos áruellátást biztosító kamionok, illetve a személygépkocsival tömegesen érkező vásárlók által keltett többletforgalom jelentősen rontaná az üzletközpont szomszédságában lakó emberek életkörülményeit. Főképpen a zajterhelést, a légszennyezettséget és a rezgések által okozott károkat illetően. A lakott területen folytatott plazaépítés tilalmához a fejlett világban többnyire annak ellenére is ragaszkodnak az érintett hatóságok, hogy a zsúfolt és forgalmas belső városrészekben csupán az üzleti szempontok figyelembevételével nagyon is kifizetődő lenne bevásárlóközpontok üzemeltetése.
Szocialistának nevezett, de a nemzetek feletti bankárkaszt által hirdetett neoliberális gazdaságpolitikai elvárásoknak maradéktalanul megfelelni igyekvő kormányunk és a hasonló színezetű önkormányzatok jóvoltából Magyarországon a plazaépítés területén is az ellenkezőjét valósítjuk meg az európai gyakorlatnak. Fővárosunkban a Duna Plazatól a Westenden át a Mammutig számos nagy üzletközpont épült a legforgalmasabb, legsűrűbben lakott városrészekben. Sőt, például a lakótelepek által övezett Örs vezér terén, Budapest egyik legzsúfoltabb közlekedési csomópontjában minden szabad területet üzletközpontokkal és nagyáruházakkal építettek be. Többek között ott található a Sugár és az Árkád bevásárlóközpont, valamint az IKEA egyik legnagyobb és legcsúfabb magyarországi áruháza. A zöldterület létesítésére vonatkozó lakossági igényeket, a tér teljes beépítése elleni tiltakozásokat, kérvényeket pedig teljességgel figyelmen kívül hagyta a kormánypárti többségű zuglói képviselő-testület és valamennyi érintett hatóság.
Néhány hónapja hasonló merénylet gyakorlati előkészítése kezdődött el a kőbánya-kispesti közlekedési csomópont ugyancsak sűrűn beépített környékének lakói ellen. Mint arról a Magyar Fórumban korábban már beszámoltunk, figyelmen kívül hagyva a helyi lakosságot képviselő civil szervezetek és a környezetvédők tiltakozását, a fővárosi tulajdonú BKV-val és Kispest szocialista többségű önkormányzatával megegyezve, az R-Co Zrt. idén januárban elkezdte a Köki Center nevű bevásárló- és szórakoztatóközpont építését. A környéken dolgozó kiskereskedők ellen brutális agresszivitással fellépő, fekete ruhás őrző-védők tucatjait mozgató beruházó elkötelezett támogatóra lelt a kispesti önkormányzat balliberális, Gajda Péter szocialista polgármester által vezetett többségében. A kerületi vezetőség minden ellenérvet félresöpörve ált ki az R-Co Zrt. mellett. Bizonyára azért, mert a beruházás végrehajtására szerződött cég létrehozásában a hírek szerint a befolyásos MSZP-közeli milliárdos, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó vállalkozások is közreműködtek.
A beruházás kárvallottainak tekinthető környékbeli lakosok azonban összefogtak a beruházó ellen, amely meglehetősen fura körülmények között, a hiteles és szakszerű környezetvédelmi hatástanulmányt mellőzve kapta meg az építési engedélyt. A lakók összefogásának, amit a Levegő Munkacsoport is támogatott, az lett az eredménye, hogy a Fővárosi Bíróság felfüggesztette az építési engedély hatályát, és kimondta, hogy a munkák folytatása nagyobb kárral jár, mint a leállításuk.
Ám hiába értek el átmeneti sikert a beruházás ellenzői, az építkezés felügyeletével megbízott hatóság, a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal műszaki irodája egy szakértői vélemény alapján engedélyezte, hogy állagmegóvás és kármegelőzés címén tovább folytatódjon az építkezés. A több mint 4 hónapja érvényben lévő tiltás ideje alatt gyakorlatilag teljesen elkészítették a Köki Center alapozását, majd elkezdték a magasépítési munkákhoz szükséges daruk felállítását. Jelenleg 8 toronydaru áll a törvénytelenül folytatott építkezés helyszínén, ahol a lakók szerint már olyan területeket is lebetonoztak, amelyeket az eredeti tervek szerint növényzettel kellett volna beültetni.
Miközben teljes gőzerővel folyt a főváros, illetve a XIX. és a XVIII. kerület baloldali többségű önkormányzatai által támogatott jogellenes plazaépítés, az R-Co Zrt. a lakók megdolgozásához is hozzálátott. A megnövekvő gépjárműforgalom káros hatásainak elszenvedésére kényszerített embereknek 750 ezer forint kárpótlást ajánlottak fel háztartásonként, ha elállnak a pereskedéstől. Végül is az R-Co Zrt.-vel perben álló két ház lakói közül ötvenegyen elfogadták a beruházó feltételeit, szabad utat engedve az építkezésnek, ám közel ugyanennyien vállalták, hogy tovább viszik a pert.
Egy október 7-én kelt levél szerint - mivel a törvényességi felügyeletet gyakorló építés-ügyi hatóság semmit nem tett az engedély nélküli munkavégzés ellen - a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség felhívta a XVIII. kerületi önkormányzat jegyzőjét az ilyenkor szükséges hatósági eljárás haladéktalan foganatosítására. Ezt követően, október 14-én az építkezést felügyelő XVIII. kerületi önkormányzat végzésben tiltott meg mindenféle munkavégzést a Köki Center szórakoztató- és bevásárlóközpont területén, amit persze egy pillanatig sem vett figyelembe a beruházás kivitelezője.
Az R-Co Zrt. és a mögötte álló szocialista politikusok, elsősorban is Gajda Péter kispesti polgármester arra hivatkoztak, hogy miután a lakókat hiteles és meggyőző információkkal látták el az építkezést illetően, sikerült megegyezniük a beruházóval, így már semmi akadálya a munkák folytatásának. A törvénytelen munkavégzés elleni fellépéstől hónapokon keresztül elzárkózó XVIII. kerületi önkormányzat műszaki irodája is gyorsan lépett, arról értesülve, hogy a lakók egy része kiegyezett a beruházóval, és október végétől azonnal engedélyezte az építkezés folytatását.
Csakhogy azok a lakástulajdonosok, akik a jogaikról való lemondás ellenében nem fogadták el az R-Co Zrt. által felajánlott 750 ezer forintot, azt mondják, hogy a per visszavonásáról még nem született jogerős döntés, ezt csupán - a lakókkal való megegyezésre hivatkozva - a beruházó kérte a bíróságtól. Azonban teljes körű megegyezésről szó sincs, hiszen az építkezés ellen peres úton is fellépő lakástulajdonosoknak közel fele nem kíván megegyezni az R-Co-val, és tovább viszi az építkezés végleges leállítása érdekében elindított jogi eljárást.
Több mint százezer ember fordult meg a Kökin naponta átutazóban, az építkezés megkezdése óta gyalázatos körülmények között. A területen érvényes szerződéssel dolgozó kiskereskedőket elkergették, a metróvégállomáshoz vezető felüljárót részben szétverték, de a közlekedési csomópontban a romboláson kívül eddig nem történt munkavégzés. Pedig a metróvégállomásnak és környékének rendbetételére - amit a bevásárlóközpont építésének ellentételezéseként vállalt fel az R-Co - van érvényes építéshatósági engedély. A beruházó mégis a horribilis haszonnal kecsegtető Köki Center felépítésére összpontosítja minden erőforrását. Több ezer ember életkörülményeinek drasztikus lerontása és a törvényességi feltételek teljes hiánya a jó kormányzati és MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező beruházók számára ezúttal sem jelenthet számottevő akadályt. 
Varga Imre
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség