Meg kell védeni magunkat

E-mail Nyomtatás

A tejtermelők, a sertés- és baromfitenyésztők, az élelmiszer-ipari cégek Tesco előtti tiltakozó akciójáról Istvánfalvi Miklóst, a Tejterméktanács elnökhelyettesét, a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. elnökét kérdeztük.
- Folytatják  a november 21-én megtartott demonstrációt? - Igen, ez csupán az első lépés volt, amit folytatni kell, mert az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a külföldi tulajdonú áruházláncok továbbra sem hajlandóak megérteni, hogy a magyar állattenyésztők és tejtermelők milyen nehéz helyzetbe kerültek. Ennek legfőbb oka az, hogy a magyar piacon működő áruházláncok üzleti magatartásukkal ellehetetlenítik beszállító partnereiket. Az átvételi árakat versenyellenesen alacsony szinten tartják. Ez törvénytelen, másrészt törvény által nem szabályozott módszereket is alkalmaznak. A beszerzési árak alatt történő értékesítés az egyik ilyen, amivel kapcsolatban több bejelentést tettek különböző, a demonstrációban részt vevő szervezetek a Penny Market, a Tesco, és az Auchan ellen. Mint a dinnyetörténetnél volt, hogy becsalogassák az áruházba a vevőket, úgynevezett ajtónyitó termékkel, úgy történik itt is. Egyes termékeket megtalálnak maguknak, így például a 1,5%-os tejet, a dinynyét, a kiflit, és leviszik a beszerzési érték alá az árukat. Tizenöt forintért megveszik a kiflit, majd eladják 8 forintért, a különbözet pedig versenyárat jelent, ami nem valódi versenyben létrejött ár, hanem egy beszerzési ár alatti értékesítés. Ezt egyébként tiltja a magyar versenyszabályzat is, mivel ezzel leverik az árakat. A másik, a gazdasági fölénnyel való visszaélés, ami szintén törvénytelen. Ilyen az árrés. Nem ugyanazok a feltételek a külföldi és a hazai terméknél. Behozzák a trappista sajtot külföldről, ami a magyarral versenyez. Ezzel rögtön kettős hátrányba kerül a hazai termék, mert más, kedvezőbb előírások vonatkoznak külföldön a termékre, másrészt különböző árréseket raknak a hazai árura. A külföldinél lehet ez a szám nulla, a magyarnál pedig 15 százalék.
- Kik vettek részt a demonstrációban?
- A megmozdulás résztvevői kivétel nélkül mezőgazdaságból élő, szakmájukat szerető, megélhetésüket féltő, törvényt tisztelő polgárok. Demonstrációnkkal az áruházláncok agresszív üzleti magatartása ellen tiltakozunk. A hazai termékek egyre kisebb arányban találhatók a polcokon, ennek következtében a magyar mezőgazdaság és az élelmiszer-előállítás zsugorodik, ellehetetlenül. A gazdák felhagynak az állattenyésztéssel, élelmiszerüzemek zárnak be, emberek veszítik el munkájukat. Azt szeretnénk, hogy kiváló hazai élelmiszereink kerüljenek a polcokra, a magyar lakosság egészsége és a közös jövőnk érdekében. A magyar élelmiszerek kiváló minőségű, folyamatosan ellenőrzött, élelmiszer-biztonságilag megfelelő alapanyagokból készülnek. Minden ember számára a legfontosabb a családja és a saját egészsége, biztonsága. Nem csak magunkért, minden magyar állampolgárért demonstrálunk.
- Melyek a legfontosabb követeléseik?
- Követeljük, hogy az élelmiszerboltokban, áruházakban a termékkínálat 80%-a hazai gyártók által előállított élelmiszer legyen. Az arány termékféleségenként és az árbevételben is tükröződjön. Ez az arány az EU-átlag. Hogy szűkítsék és stabilizálják 5% alatt a beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítéseket. (A polcpénz, születésnapi és reklám-hozzájárulás, polcfeltöltés, fizetési határidő betartási díj, kereskedelmi, sávos, szerződéskötési, kereskedelmi stb. bónuszok.) Az áruházláncok tartsák be a magyar törvényeket: a 30 napos fizetési határidőt. A beszerzési ár alatti értékesítést, a gazdasági erőfölénnyel való viszszaélést és a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását szüntessék be. Követeljük, hogy csak olyan külföldi termék kerülhessen ki a polcokra, amelyet az adott ország nemzeti piacán is forgalmaznak. Csökkentett beltartalmú, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait figyelmen kívül hagyó termékeket ne forgalmazzanak. A kereskedők ne hozzanak be olyan élelmiszereket, amelyek felesleges készletekből származnak, maradékokat, amelyek a szavatossági idejük kétharmadán túl vannak. Teremtsék meg a külföldi eredetű termékek folyamatos minőségi kontrollját! A behozott külföldi termékek polci, áfa nélküli árai ne legyenek alacsonyabbak, mint a gyártó ország polcain a nettó árak. Amennyiben ilyen előfordul, dömpingár-vizsgálatot kezdeményezzünk. Továbbá a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező termékek megkülönböztető forgalmazását, legalább 50%-os belistázását! Az élelmiszerágazat szereplői (termelők, feldolgozók és kereskedelem) között tapasztalható jövedelemelosztási aránytalanságot meg kell szüntetni!
- Zsugorodik a magyar állattenyésztés?
- Versenyhátrányban van a saját országában. Nincs hova hátráljunk. Ezért volt szükség arra, hogy elkezdjük ezt a demonstrációs folyamatot. Az állatlétszám folyamatosan apad, és folyamatosak az állatlevágások, amit sürgősen meg kell állítani. Az utolsó pillanathoz érkeztünk, hogy kiálljunk érdekeinkért.
- Kivel  tárgyaltak?
- Az áruházláncokkal, de ezek eredménytelenek voltak. Olyan szinten, hogy a Tesco el sem jött. A Tesco csak egy kereskedelmi szervezeten keresztül hajlandó tárgyalni velünk, miközben azt hangoztatja, hogy a külföldi termékek jobbak, mint a magyar. Ezt mi vissza-utasítjuk. Nekünk bizonyítékaink vannak, összehasonlítások eredményei, ezekből kiderül, hogy nincs igazuk. Ezt a harcot folytatjuk, ameddig a céljainkat el nem érjük. Csütörtökön sajtótájékoztatón jelentjük be a következő akciónkat.                    
O. J.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség