A jászapáti napkirály

E-mail Nyomtatás

Meg kell hagyni, fejlődőképes gyülekezet ez a mi magát baloldalinak nevező posztkommunista elitünk. Fogékony minden újra, hatalomgyakorlási technikában és a hatalmi hierarchia kifejezésre juttatásában egyaránt. Ez utóbbinak újabban egyik eszköze bizonyos ember alatti közösségekben (pardon, szubkultúrákban!), és immár nemcsak börtönökben, a "hátulról való megcsinálás". Szükség esetén egy seprőnyél is megteszi. Bár nemrégiben a Vas megyei MSZP- szervezet belső harcainak eredményeképpen még seprőnyélre sem volt szükség, hogy megmutassák azok, akiknek  mut(og)atni valójuk volt: ki az úr a háznál?
A fenti, most még idézőjelet kívánó "terminus technikus" egy, a jászapáti öntudatos etnikumhoz tartozó úriember telefononos fenyegetéséből vált ismertté, melyet más súlyos testi sértés kilátásba helyezésének kíséretében a helyi fürdő igazgatójához intézett. Retorzióként, amiért az nem volt hajlandó soron kívül kinyitni neki és csapatának, amelyben a rossz nyelvek szerint a polgármester is jelen volt, az általa felelősen igazgatott, gondjaira bízott intézményt. Mindezt 2009-re virradó szilveszterkor, tehát a XXI. század kilencedik évében, Árpád apánk hazájában. Amelyben a költőt kissé parafrazálva, úgy tűnik, hogy jaj annak, aki nem elvtárs úr, és nem hátulról megcsinálós bitang.
Persze, a nézőpontok különbözők. A - dehogyis bitang! - karakán kisebbségi, magabiztosságát azzal magyarázta, hogy a polgármester személyes jó barátja. Amit a város elöljárója, mikor erről kérdezték, csak úgy szőr mentében cáfolt, nehogy megsértse, úgymond az illetőt. Afelől legalábbis megnyugtatta a közvéleményt, hogy neki csupán két jó barátja van, és a rá hivatkozó nem tartozik ezek közé.
Arról viszont szó sem volt, hogy "elhatárolódjon", netán hitelrontás, vagy testi épség súlyos veszélyeztetésével, illetve szemérem elleni erőszakkal való fenyegetőzés címén valamiféle intézkedést, horribile dictu! följelentést tegyen fennforgásba. Hogyisne! Jól jöhet még egy ilyen tökös (!) lakos, érdekérvényesítő állampolgár baráti hűségnyilatkozata egy önkormányzati vezetőnek. Különben még ez a helybeli csürhe elfelejtené, hogy hol lakik az Úristen. Vagy ha az illető maszopos elvtárs úr - föltehetőleg - ateista, akkor inkább: a helyi kiskirály vagy nagykirály, vagy még inkább napkirály. Aki már évszázadokkal ezelőtt megmondta a frankót: "Ám ne szeressenek, de féljenek tőlem!"   
Kiss István
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség