Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 19, péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

"100 éves a Nyugat" - interaktív kiállítás és játék a Petőfi Irodalmi Múzeumban

E-mail Nyomtatás
Festmények, korabeli fényképek, kéziratok, kották és különböző író-relikviák mutatják be a Nyugat című irodalmi folyóirat 33 évét csütörtöktől a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A budapesti kiállítóhely tárlat megnyitójával egyidőben internetes szavazási játék is indul a PIM honlapján. A látogatók év végére közösen megszerkeszthetik a 2008-as "Top Nyugat" kiadványt - közölte a Független Hírügynökséggel a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.E. Csorba Csilla szerkesztőségünknek elmondta: erős vizuális hatásra törekedtek a kiállítás kurátorai, amikor összeállították a százéves Nyugat 33 évét felölelő tematikus tárlat anyagát. A főigazgató hangsúlyozta: többek között a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve alakították ki a tárlat "képzőművészeti falát".

A látogatók megnézhetik Rippl-Rónai József festőművész íróportréit, így mások mellett, a Babits Mihályról, Móricz Zsigmondról, Karinthy Frigyesről, Szabó Lőrincről, Osvát Ernőről, Fenyő Miksáról és Schöpflin Aladárról készült festményeket. A pasztell-sorozat híres darabjait az ország számos pontjáról gyűjtötték össze, közölte a főigazgató. A kiállítás tárgyi relikviái, fotói és festménye mellett, archív film- és hangfelvételek segítségével mutatják be az irodalmi folyóirat történetét.

A tárlat csütörtöki megnyitójával egyidőben internetes játékot is indít a PIM a kiállítás honlapján (www.nyugat100.hu) - mondta el E. Csorba Csilla. A "Szerkesszünk együtt egy Nyugatot" elnevezésű játék arra ad lehetőséget, hogy a folyóiratban megjelent írásokból a látogatók rákeressenek és szavazzanak az általuk legjobbnak tartott 15 versre, 3 elbeszélésre, 1 regényrészletre és 3 cikkre. Az internetes játék eredményeként születhet meg a "Top Nyugat", közölte E. Csorba Csilla. Az év végén a legtöbb szavazatot kapott művekből, az eredeti tipográfiát felhasználva a PIM munkatársai összeállítanak egy évfordulós 2008-as Nyugat különszámot.

A 100 éves a Nyugat című kiállítást Poszler György irodalomtörténész nyitja meg csütörtökön délután ötkor. A nagyközönség péntektől nézheti meg az interaktív tárlatot. A kiállítás az év végéig látogatható.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség