Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Tibeti szerzetesek zavarták meg az újságírók látogatását - George Bush telefonált a kínai elnöknek

E-mail Nyomtatás
Körülbelül 30 szerzetes bekiabálásokkal zavarta meg a tibeti zavargások kezdete óta először a himalájai területre engedett újságírók látogatását - adta hírül a BBC közszolgálati médium internetes kiadása. A szerzetesek a dalai láma védelmében emeltek szót. Kína Tibet elűzött vallási vezetőjét vádolja azzal, hogy megszervezte a halálos áldozatokkal járó tiltakozó akciókat.Ezt megelőzően az amerikai elnök arra kérte Pekinget: kezdjen tárgyalásokat a dalai lámával. George Bush telefonon hívta fel Hu Csintaot még szerdán és arra kérte a kínai vezetőt, hogy engedélyezzék újságírók és diplomaták bejutását Tibetbe.

Külföldi újságírók a zavargások kezdete óta nem tudósíthattak a himalájai területről, szerdán azonban Kína engedélyezte, hogy egy kísérettel ellátott csoport három napra Tibet fővárosába, Lhaszába látogasson. Az újságírók útját akkor zavarták meg a szerzetesek, amikor a csoport Jokhang templomba, a tibeti vallás egyik legszentebb helyére ért.

"Tibet nem szabad" - kiabálta egyikük. "Ennek semmi köze a dalai lámához" - mondta egy másik. A kínai kormányerők ekkor felszólították az újságírókat, hogy távozzanak és megpróbálták őket kitessékelni.

A csoport egyébként meglátogathatott egy klinikát és egy ruhaboltot is, ahol a kínai hatóságok szerint öt lány égett halálra a lázadók által meggyújtott tűzben.

A Financial Times tudósítója szerint Lhásza a tibetiek lakta része kiégett épületeivel, bezárt üzleteivel és a minden sarkon ott álló katonákkal egy háborús zónára emlékeztet.

A több mint félévszázados kínai elnyomás elleni tüntetések március 10-én kezdődtek a himalájai területen, majd átterjedtek a szomszédos régiókra is. Peking szerint "lázadók" 19 embert öltek meg, a száműzetésben élő tibeti kormány azonban 140, a kínai biztonsági erők által meggyilkolt áldozatról beszél.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség