Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

EGÉSZSÉG - Rovarirtóval vannak fertőzve a borok az EU-ban - zöldek szerint

E-mail Nyomtatás
Az Európai Unióban árusított borok rendszeresen tartalmaznak nyomokban rovarirtó szereket - állítja egy nemzetközi környezetvédő mozgalom. Az osztrák, francia és német szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) elnevezésű csoportosulás 8 országból vett 40 minta megvizsgálása alapján jutott erre a következtetésre.A vizsgált borok Ausztráliából, Ausztriából, Chiléből, Dél-Afrikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából származtak. Volt közöttük 6 biobor is.

A nem bioborokban átlagosan 4 féle rovarirtószert lehetett felfedezni, de akadt olyan is, amelyben 10 különböző növényvédőszert tudtak azonosítani.

A zöld csoport azt állítja, hogy összesen 24 rovarirtó vegyszert különített el a borokból, köztük 5 olyant, amely az EU normái szerint rákkeltő vagy genetikai elváltozást okozhat.

A 6 bioborból csak egy tartalmazott rovarirtót, az is csak nyomokban, és feltételezhetően az is csak úgy, hogy a szomszédos szőlőkben használtak vegyszert.

Hiltrud Breyer, az Európai Parlament német zöld képviselője riasztónak minősítette a vizsgálat eredményét, és sürgette, hogy az EU tagállamai tiltsák be a veszélyes rovarirtókat.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség