Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 19, péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

KSH: csökkenő reálkeresetek

E-mail Nyomtatás
2008 első két hónapjában 25 ezerrel lett több a munkanélküli, számuk 343 ezerre emelkedett. Az előző év hasonló időszakához mérten 1,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen felül az ipari termelés növekedése, az építőipar visszaesése, és csökkenő reálkeresetek jellemzik 2008 első két hónapját A KSH gyorstájékoztatója szerint 2008 januárjában az ipari termelés volumene 6,1%-kal nőtt, ez az ütem fele az egy évvel korábbinak, de valamelyest magasabb a 2007 utolsó hónapjaiban mértnél. A növekedés oka változatlanul a külpiaci értékesítés, az export 11%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a belföldi értékesítés lényegében stagnált.

Az építőipar termelése januárban 27%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Folytatódott a kiskereskedelmi forgalom tavalyi csökkenése is, az 2007-es hasonló időszakhoz képest 3 százalékkal.

Januárban az első becslés alapján a több, mint 5,9 milliárd eurót meghaladó kiviteli forgalom 16%-kal, a 6 milliárd euró értékű termékbehozatal ennél kisebb mértékben, 13%-kal növekedett az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelemi mérleg hiánya 71 millió euró, ami mindössze háromtizede volt a 2007 januárjában mért értéknek.

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya a helyi önkormányzatok nélkül, - a Pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján - az év első két hónapjában 182 milliárd forint volt, 231 milliárddal kevesebb, mint 2007 azonos időszakában. A javulás a központi költségvetés hiányának csökkenésével magyarázható. Ennek 261 milliárd forintos deficitje 247 milliárddal maradt el az egy évvel korábbitól.

2007. november-2008. január hónapok átlagában 3 millió 873 ezer embert foglalkoztattak Magyarországon, ez 66 ezerrel -1,7%-kal - kevesebb mint egy évvel korábban. A munkanélküliség szezonális emelkedése a múlt évinél nagyobb volt, a munkanélküliek száma 25 ezer fővel 343 ezerre nőtt, a munkanélküliségi ráta 8,1%-ra emelkedett. A létszámcsökkenések oka a közszférában és a legalább öt főt működtető vállalkozások létszámleépítései.

A 2007 januárihoz képest nőtt az átlagkereset ez év elején a teljes munkaidőben foglalkoztatottak között. Az ő átlagkeresetük januárban 206 200 forint volt, a nettó átlagkereset 125 100 forintot tett ki. A bruttó átlagkereset összességében 1,5, a nettó átlagkereset 0,2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest januárban 7,1%-kal, februárban 6,9%-kal növekedtek, a két hónap alatt átlagosan 7,0%-kal voltak magasabbak. Leginkább az élelmiszerek ára nőtt, - 13%-kal - de ugyancsak átlag feletti vagy azzal egyező volt a drágulás a háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében is. A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek ára csökkent.

Az ipari termelői árak növekedési üteme gyorsult: a decemberi 1,6%-kal szemben januárban 4,3%-ot ért el. A belföldi értékesítési árak a decemŹberi 6,2%-os emelkedés után 11%-kal nőttek, az export-értékesítési árak a decemberi 2,1%-os csökkenés után szerényebben, 0,5%-kal mérséklődtek. Tovább emelkedtek és a 2007-es adatokhoz tartósan magasak a mezőgazdasági termelői árak. Januárban már 35%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség