Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 18, csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

Göncz Kinga az EU-külügyminiszterek találkozójának első napjáról

E-mail Nyomtatás
Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken elsősorban a közel-keleti helyzetről és az EU orosz kapcsolatairól cseréltek véleményt. A két napos szlovéniai tanácskozáson holnap napján vitatják majd meg a balkáni ügyeket, valamint a Tibettel és a pekingi Olimpiai Játékokkal kapcsolatos véleményeket. Göncz Kinga magyar külügyminiszter a Független Hírügynökségnek elmondta: a pénteken megvitatott témákban egyetértés mutatkozott arról, hogy az EU-nak egységes "üzeneteket" kell közvetítenie a Közel-Kelet kérdésében éppúgy, mint az Unió és Oroszország kapcsolatait illetően. "Bármelyik tagország vezetői tárgyalnak is ezekben az ügyekben, az a jó, ha egy egységes EU-álláspontot képviselnek"- mondta a magyar diplomácia vezetője.

Göncz Kinga szerint a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a közel-keleti tartós béke megteremtése érdekében az eddigieknél jobban be kell vonni Szíriát is a tárgyalásokba. Elismerte, hogy ez eddig nem volt túl eredményes - és nem az európai országok hibájából -, de hozzátette: mindez nem jelentheti azt, hogy a külügyminiszterek ne próbáljanak újabb erőfeszítéseket tenni.

A Moszkvához fűződő viszony esetében is az a legfontosabb, hogy "szabályozott együttműködés" legyen az Unió és Oroszország között. Elsősorban az energia-ügyekben, hiszen az unió energiaszükségletének 60 százalékát oroszországból érkező szállításokból elégíti ki. "Az új orosz államfő a modernizációt és a jogállamiságot hangsúlyozza - mondta Göncz Kinga -, és ez új lehetőségeket, új megközelítéseket tesz lehetővé a tárgyalásokon".

Az EU-külügyminiszterek szombaton Vuk Jeremics, szerb külügyminiszterrel "munkareggeliznek", délben pedig több nyugat-balkáni kollégájukkal tárgyalnak majd.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség