Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

A Főgáz részvényeitől is megszabadulna Demszky

E-mail Nyomtatás
Bagdi Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője: A főváros költségvetése évről- évre egyre rosszabb állapotban van. A vita a budapesti kórházi struktúra átalakítása körül robbant ki. Az MSZP a költségvetés elfogadásának feltételéül szabta az új budapesti kórházi modell bevezetését. A közgyűlés elfogadta a budapesti egészségügyi modell elvi koncepcióját, és felkérte a főpolgármestert, hogy ennek pénzügyi és szakmai programját dolgozza ki, és terjessze az illetékes szakbizottság júniusi ülése elé. A szocialista frakció által kidolgozott kórházholding koncepciót támogatta koalíciós partnerük, az SZDSZ. S eszerint a kórházak, amelyek most egymással párhuzamosan működnek, nincs közöttük sem egészségügyi, sem gazdasági koordinálás, egyenként szerződnek, viszont ott van a hátuk mögött a főváros mint tulajdonos. A lényeg, hogy egy részvénytársaság fogja össze a kórházakat, melynek a tulajdonosai, kft. formában, a kórházak lennének. Közgazdászként, látva a kormány egészségügyi reformintézkedéseit, bizalmatlanul szemlélem az eseményeket. A koncepció kidolgozatlan, átláthatatlan.

- Önök elfogadták a költségvetést?

- A KDNP frakció nem fogadta el. A főváros folyamatosan éli fel a vagyonát. A szolgáltatások színvonala viszont folyamatosan csökken. Látjuk az utak minőségét, a BKV színvonalát, a botrányait, az egészségügyi szolgáltatás körüli cirkuszt és az iskolabezárásokat, ezek magukért beszélnek. A koalíció válogatás nélkül szavazta le az ellenzék módosító indítványait, mígnem este nyolcra sikerült megszavaztatni a költségvetést. Eszerint idén 513 milliárd forintból gazdálkodik a főváros, a bevételi oldalon 11 milliárd forint hiányzik a büdzséből, 303 milliárd jut a működésre. Demszky Gábor szerint a fejlesztésekből 39 milliárd hiányzik, a hitelek és a kamatok törlesztésére 25 milliárd forintot kell költeni. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) a Főgáz eladására vonatkozó ellenzéki kérdésre azt válaszolta: „most vagy soha”. Ez azt jelenti, hogy eladják a közszolgáltató vállalat ötven százalékát. A főváros számos ingatlanától is megszabadul, köztük az Erzsébet téri Gödörtől, és ebből 17 milliárd forint bevételt tervez. Minden fővárosira 292 ezer forint jut a büdzséből, ebből 130 ezer forint a fejlesztési forrás. A főpolgármester az egyre több adót elvonó államot, a feladataiktól szabaduló kerületeket, a közlekedés, közoktatás költségeiben részt nem vevő környékbeli településeket és a BKV elégtelen finanszírozását okolja a főváros nehéz költségvetési helyzetéért, elhárítva a saját felelősségét.

-A Főgáz részvények eladásával újabb közműcégétől válik meg a Demszky-csapat?

-Ezt azért erőlteti a jelenlegi vezetőség, mert a fejlesztésekhez 2010-ig legalább 50-60 milliárd hiányzik, ráadásul csak akkor, ha semmilyen költségtúllépéssel nem számolnak, ami látva a 4-es metró építését, meglehetősen valószínűtlen. A beruházás költségei két- három havonta jó pár milliárd forinttal, folyamatosan növekednek. Még az is bizonytalan, hogy mi lesz a Fővám téri állomással.

- Demszky Gábort már csak a saját politikai túlélése érdekli.

-Arra játszik, hogy kihúzza ezt a ciklust, ezért a főváros vagyonát teljesen feléli. 2010-ig megoldja valahogy, utána meg nem marad semmi. Demszky nem törődik a jövővel, „utána az özönvíz”. 2010 után már nem kíván főpolgármester lenni, hiszen nála jobban senki nem láthatja, hogy mi várható a következő ciklusban. A Főgáz részvények eladása azért is veszélyes, mert a lyukakat ezzel átmenetileg be lehet tömni, de ezután nem marad komoly értéket jelentő vagyon a főváros tulajdonában. Azért is bűn eladni ezeket a közműveket, mert az önkormányzati tulajdon a lakosság biztonságát is szolgálja.

- Esztergom önkormányzata nevében a város polgármestere bejelentette, hogy átvállalja és kifizeti a vizitdíj kieséséből származó hiányt a háziorvosoknak. Budapest közgyűlése nem gondolkodik ilyen lépésen?

-Nem szabad elfelejteni, hogy Budapest vezetői ugyanazok, mint az ország irányítói. Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel közösen jelentették ki, hogy nem kívánják pótolni a kiesett bevételeket. A kormánnyal kéne tárgyalásokat kezdeményezni, és elérni a megoldást, de a főváros vezetőitől nem várható ennek kezdeményezése.


Oláh János
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség