Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

A magyar kormány hozzájárulásával restaurálják a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot

E-mail Nyomtatás
Decemberre be szeretnék fejezni a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatait - egyebek között erről tárgyalt szerdán Kolozsváron a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium a helyi hatóságok valamint a román kulturális tárca és az RMDSZ képviselőivel.Schneider Mária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a sajtót arról tájékoztatta, hogy a két évvel korábbi együttes kormányülés döntésének megfelelően a magyar és román kormány fele-fele arányban állja a szoborcsoport restaurálási költségeit. Tájékoztatása szerint a felújított szoborcsoport minél hamarabbi átadása érdekében már a következő hetekben egy román-magyar szakértői csoport egyeztet a munkálatok üteméről és a kivitelezés költségeiről.

Boros János alpolgármester a restaurálási tervet készítő cég számításaira alapozva mondta el, hogy a becsült költségek elérik a 4,1 millió lejt (1,1 millió eurót), az összeg azonban jelentősen csökkenhet, ha már decemberig befejezik a munkát. "Így több költség is kiesik, például nem szükséges télire konzerválni a szoborcsoportot" - magyarázta Boros.

A munkálatok elvégzésére a polgármesteri hivatal június körül írja ki a versenytárgyalást, és az alpolgármester reményei szerint augusztusban már nekiállhatnak a restaurálásnak.

Schneider Mária szerdán ugyanakkor a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem vezetőségével is tárgyalt egy emlékszoba létrehozásáról a Mátyás-szülőházban, melyet jelenleg az oktatási intézmény használ. Az egyetem nyitott a javaslatra, de egyelőre meg kell határozni, hogy az épület melyik helyiségét jelölik ki e célra. Az emlékszoba kialakításába ugyanakkor a Magyar Nemzeti Múzeumot is bevonják szakmai támogatóként.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség