MKP: sértené a magyarok jogait a vitára bocsátott szlovák közoktatási törvény

E-mail Nyomtatás
Továbbra is komolyabb fenntartások nélkül támogatják a szlovák közoktatási törvény vitatott javaslatát a pozsonyi kormánypártok. Az ellenzék a tervezet visszavonását és átdolgozását sürgeti, mert a most előterjesztett anyag alapján ősztől elképzelhetetlennek tartja a közoktatási reformot. Az indítványról - egyelőre csak első olvasatban - szerdán második napja tárgyal a pozsonyi parlament.A. Nagy László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője keddi felszólalásában hangsúlyozta: a tervezet több vonatkozásban is összeegyeztethetetlen a szlovák alkotmánnyal, valamint a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájával. A szlovákiai magyar politikus szerint az oktatási tárca úgy növelné a szlováknyelv-órák számát a nem szlovák iskolákban, hogy a bővítésnek nem veti meg a szükséges módszertani alapjait. Kitért arra is, hogy például több évtizeddel ezelőttiek a tankönyvek. A. Nagy László kifogásolta, hogy a reform a magyar iskolahálózatot nem bővítené speciális oktatási intézményekkel.

Rafael Rafaj, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője úgy véli, a törvény nem sérti a nyelvi chartát, amelyet Szlovákia is elfogadott. Megjegyezte: "a magyar nyelvet Szlovákiában nem fenyegeti a megszűnés veszélye".

A közoktatási törvényről szóló vita folytatódik, s a kormánypártok számbeli fölényéből kiindulva valószínű, hogy a tervezetet hamarosan második olvasatba utalják.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség