Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 25, csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Argentina igényt tart a Falkland-szigetekre

E-mail Nyomtatás
Argentína elválaszthatatlan része a Falkland-szigetek (spanyolul Malvinas) - közölte a dél-amerikai ország elnöke szerdán a szigeteket argentin megszállásának 26-ik évfordulóján."Szuverén igényünk egyszerűen elidegeníthetetlen" - mondta Cristina Kirchner, aki szégyenletes 21-ik századi gyarmati állapotról beszélt a Falkland-szigetekkel kapcsolatban.

Az argentin államfő beszédét elemzők összefüggésbe hozzák elnöksége eddigi legsúlyosabb válságával, az argentin farmerekkel folytatott küzdelmével. A gazdák országszerte úttorlaszokat emeltek a szójabab-exportra kivetett adó kemény megemelése miatt. Buenos Airesben és más városokban emiatt élelmiszerhiány van több termékből, például húsból. Elemzők szerint az elnök ezért idézte fel az argentinok számára fájó múltat, és "korbácsolta fel" a nemzeti érzéseket.

Az argentin partoktól nagyjából 500 kilométere keletre található Falkland-szigeteket 1833 óta uralták a britek. Az 1982-es háborút megelőzően Argentína súlyos gazdasági válságba süllyedt. Leopoldo Galtieri, a katonai diktatúra vezetője a felgyülemlett feszültségeket a nemzeti érzelmek felszításával kívánta levezetni. 1982. március 19-én 50 argentin katona szállt partra a szigetcsoporthoz tartozó Déli-Georgián, és felvonták az argentin zászlót. Április 2-án Galtieri elrendelte a Falkland-szigetek megszállását. A gyors akciót követően eldördültek az első lövések és a kis létszámú brit helyőrség másnap kapitulált.

A britek habozás nélkül reagáltak. Margaret Thatcher kormányfő a szigetek csekély számú brit lakosságának óhajára hivatkozva erős flottaköteléket küldött délre, hogy még a téli viharok előtt kiűzzék az argentinokat a 10 000 km-re fekvő szigetekről.

A tengeri és légi csatákat követően május 21-én négyezer brit katona szállt partra a főszigeten, San Carlos-nál és három hétig tartó heves harcok után bevonultak a fővárosba, Stanley-be. Az argentin megszálló erők maradéka Mario Menendez tábornok parancsnoksága alatt június 14-én tette le a fegyvert. A háborúban 649 argentin és 255 brit halt meg. A szigetek mai napig brit uralom alatt állnak.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség