Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Sírt az ítélethírdetéskor a Vörös Brigádok volt tagja

E-mail Nyomtatás
5 évről 21 évre emelte az Új Vörös Brigádok egy volt tagjának börtönbüntetését egy olasz bíróság pénteken. Federica Saracenit, egy volt ügyész lányát bűnösnek találták egy kormánytanácsadó 1999-es meggyilkolásában.A nő eredetileg 5 évet kapott az elsőfokú bíróságtól, de nem gyilkosságban való részvételért, hanem csak azért, hogy tagja volt a szélsőbaloldali terrorista szervezetnek. A másodfokú bíróság azonban úgy találta, hogy benne volt a Massimo D'Antona elleni 1999-es merényletben. Amikor felolvasták a súlyos ítéletet, Federica Saraceni sírni kezdett. A kormánytanácsadó megölése miatt a magát Új Vörös Brigádnak nevező csoport 5 tagja már börtönben van, hárman közülük életfogytiglannal.

Vörös Brigádok (Brigate Rosse) a 60-as évek végén Renato Curcio vezetésével szerveződött a Trentói Egyetem szélső­baloldali köreiben. Tagjai a parlamentáris demokráciát csak álarcnak tartották, amely mögött továbbra is kizsákmányolás és elnyomás van. Céljuk az állam meggyengítése és a forradalom kirobbantása volt. Ezt gyújtogatásokkal, robbantásokkal, emberrablásokkal, gyilkosságokkal akarták elérni.

Leghírhedtebb tettük Aldo Moro volt miniszterelnök elrablása és megölése volt. A baloldallal történelmi kiegyezést kereső kereszténydemokrata politikust 1978. március 16-án a nyílt utcán hurcolták el, miután a terroristák géppisztolyokkal golyózáport zúdítottak autókonvojára, és több testőrét megölték. Moro 54 napos fogva tartásáról, majd 1978. május 9-i "kivégzéséről" számos elmélet született. Egyesek szerint a jugoszláv és a román titkosszolgálat is benne volt az ügyben. Sokan Olaszországban máig azt tartják, hogy az olasz kommunistákkal egyezkedő Morón - az amerikaiak nyomására - szándékosan nem segített saját pártja, vagyis a sorsára hagyták. Moro egyébként a később nyilvánosságra került búcsúlevelében bejelentette kilépését az akkor kormányzó Kereszténydemokrata Pártból.

A Vörös Brigádok volt felelős a bolognai pályaudvar felrobbantásáért is. Bár a csoport tagjait már a 70-es évek közepétől kezdték letartóztatni és elítélni, aktivitásuk a 80-as évek végéig tartott. A szovjet rendszerek széthullása után a szervezet bejelentette feloszlását. Massimo D'Antona 1999-es és Marco Biagi 2002-es megölése, valamint az a tény, hogy gyilkosai Új Vörös Brigádok néven azonosították magukat, azt jelzi, hogy valamilyen formában újjáéledt a szervezet, bár az is lehet, hogy D'Antona gyilkosainak bebörtönzésével, ismét megsemmisült.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség