Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 24, szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Bush és Putyin "hattyúdala" - nincs megállapodás a rakétavédelem kérdésében

E-mail Nyomtatás
Oroszország továbbra is ellenzi az amerikaiak rakétavédelmi tervét, de örül a Washington által javasolt bizalomépítő lépéseknek - ez áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet utolsó elnöki csúcstalálkozója után adott ki az amerikai és az orosz államfő. George Bush és Vlagyimir Putyin a Fekete-tengeri üdülőhelyen Szocsiban, az orosz elnöki nyaralóban folytatott megbeszéléseket vasárnap.A Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul - mondta az amerikai elnök, de erről továbbra sem győzte meg orosz partnerét. Moszkva még mindig ellenzi a terv megvalósítását, és inkább egy globális rakétavédelmi rendszert hozna létre Washingtonnal közösen.

Mind George Bush, mind pedig Vlagyimir Putyin "pozitívnak" értékelte tárgyalásait, annak ellenére, hogy a vitás kérdéseiket nem tudták rendezni. Az orosz elnök azt is mondta: "óvatos optimizmussal" tekint egy esetleges amerikai-orosz megállapodásra a rakétavédelem kérdésében.

A megbeszéléseket a sajtó "hattyúdal-csúcstalálkozónak" nevezte, miután államfői minőségükben most találkozott utoljára a két politikus. Vlagyimir Putyin elnöki mandátuma a jövő hónapban jár le, George Bush pedig nyolc hónap múlva távozik a Fehér-házból.

"Idővel megtanultam tisztelni önt" - mondta George Bush a csúcstalálkozón. "Sohasem fél attól, hogy kimondja nekem, amit gondol " - tette hozzá az amerikai elnök, aki tárgyalt a Putyin utódjának választott Dmitrij Medvegyevvel is. A politikus, aki május 7-én veszi át a Kreml irányítását, jelezte: szeretné, ha két ország kapcsolatai javulnának. "Az orosz-amerikai viszony fontos tényező a világ biztonsága szempontjából" - mondta Medvegyev.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség