Kezdődik a szexuális zaklatással vádol izraeli ex-elnök pere

E-mail Nyomtatás
Egy jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította Mose Kacav ügyvédeinek halasztási kérelmét, így kedden meg kell jelennie a bíróság előtt Izrael volt elnökének. Kacavot többszörös szexuális zaklatással vádolják egykori alkalmazottjai és emiatt tavaly júniusban lemondásra kényszerült.A 62 éves, öt gyerekes ex-elnök országa első vezetője, akit bíróság elé állítanak. Februárban a zsidó állam legfelsőbb bírósága elfogadta a vádalkut, amelynek értelmében Kacavot szexuális erőszakkal nem, "csak" zaklatással, helytelen viselkedéssel, hamis tanúzásra kényszerítéssel vádolja az ügyészség. Amennyiben elítélik, várhatóan öt év börtönbüntetésre és két sértett kártérítésére kötelezik majd.

A bírósággal kötött egyezség felháborította azokat az emberi jogi csoportokat, akik a nők jogaiért küzdenek az országban.

Az elmúlt években több botrány is megrázta az izraeli politikát. Mose Kacav elődjének Ezer Weizmannak is le kellett mondania 2000-ben, mert kiderült, hogy korábban miniszterelnökként 450 ezer dollárt (72,5 millió forintot) kapott egy francia milliomostól. Ehud Olmert jelenlegi miniszterelnök gyanúba keveredett egy bank 2005-ös privatizációjával kapcsolatos korrupciós ügyben, de végül megfelelő bizonyítékok hiányában nem emeltek vádat ellene. A kómában fekvő egykori kormányfő Ariel Sharon fia pedig februárban kezdte meg hét hónapos börtönbüntetését, amelyet illegális kampányfinanszírozás miatt róttak ki rá.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség