Ne használja senki politikai célokra a nyári játékokat- követeli a pekingi külügyi szóvivő - Párizs egyik vezetője Athénba vinné az olimpiát

E-mail Nyomtatás
A kínai külügyminisztérium kedden arra szólította föl a világ országait, hogy senki se használja politikai nyomásgyakorlásra a nyári olimpiát. Csiang Ju külügyi szóvivő kijelentette: " ha bárki fenyegetésre használja föl az olimpiát, az csak saját magának árt vele." Mindezt azután mondta a szóvivő, hogy a francia Le Monde megírta: Nicolas Sarkozy elnök nem vesz részt a nyári játékok nyitóünnepségén, ha Peking nem kezd tárgyalásokat a dalai lámával.Időközben Párizs főpolgármester-helyettese azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy ha Kína nem javít az emberi jogok tiszteletben tartásán, akkor vegyék el Pekingtől a játékok jogát. A Zöld Párti Denis Baupin szerint, ha a NOB megakarja őrizni jó hírét és az olimpia szellemét, akkor így kell cselekednie. A politikus pedig megoldást is kínál arra, hogy legyen a nyári olimpia: Baupin szerint Athénba kellene vinni. A görög főváros négy éve adott otthont a nyári játékoknak.

A NOB elnöke Pekingben bejelentette, hogy még a héten tárgyalni fognak az olimpiai láng útjáról. Jacques Rogge annyit mondott, hogy "meglátjuk milyen következtetést kell levonnunk az eddigi eseményekből." Korábban voltak olyan NOB tagok, akik azt javasolták, hogy rövidítsék le a láng útját. A mostani az eddigi leghosszabb út, amelyet a fáklya bejár: mintegy 137 ezer kilométer.

A francia sajtó és az ellenzék egyaránt óriási fiaskónak nevezte az olimpiai láng párizsi útját. Sőt: a kormány tagjai is szégyenletesnek tartják a hétfői eseményeket, amikor a láng útját többször is tüntetők zavarták meg, amiért a fáklyát is el kellett oltani és buszra tenni. A rendőrök pedig nem tudták megfékezni a tüntetőket.

Helyi idő szerint hajnali 4 órakor érkezett meg a láng az Egyesült Államokba. San Franciscóban rendkívüli biztonsági intézkedések mellett várták a fáklyát. Tüntetők ugyanakkor azt követelték, hogy bojkottálják a pekingi olimpiát.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség