Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 25, csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Berlusconi harmadszor is kormányfő lesz

E-mail Nyomtatás
Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. A részleges hivatalos eredmény szerint a 71 éves milliárdos üzletember vezette pártszövetség a parlament alsó-, és felsőházában egyaránt többséget szerzett - a szavazatok 41 százalékának összesítése után.Berlusconi riválisa, a balközép pártkoalíció vezetője, Walter Veltroni telefonon gratulált a győztesnek. A beszélgetés után Róma korábbi polgármestere, az 52 éves Veltroni azt mondta Demokratikus Pártja támogatóinak: "Ahogy az összes nyugati demokráciában szokás, telefonon beszéltem Berlusconival, hogy elismerjem a győzelmét és sok sikert kívánjak a munkájához."

A Piepoli közvéleménykutató intézet adatai szerint Berlusconi pártszövetsége a parlament felsőházának 315 képviselői helyéből 164-et szerzett meg. Ami a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget jelenti a Berlusconi vezette koalíciónak a szenátusban. Az alsóház 630 képviselői helyéből a jobbközép pártszövetség 340-et szerzett meg.

Silvio Berlusconi ezzel harmadszor lesz Olaszország kormányfője 1994 óta, amikor megalapította a Forza Italia nevű pártját.

Az olasz belügyminiszter elmondása szerint az előrehozott parlamenti választáson a részvételi arány 80 százalék feletti volt, ami mintegy 3,5 tized százalékkal kevesebb a 2006-os szavazás rekordmértékű adatánál.

Az előrehozott parlamenti választásokat az eredetinél 3 évvel korábban kellett megrendezni Olaszországban, miután januárban megbukott a Romano Prodi vezette balközép kormánykoalíció. Ennek egyik, 3 szenátort adó pártja ugyanis visszavonta támogatását. Prodi ezután bizalmi szavazást kért a szenátusban, amelyet végül elveszített.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség