Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Miért rúgták ki Medgyessyt?

E-mail Nyomtatás

Ötsoros levélben köszönte meg Medgyessy Péter munkáját Gyurcsány Fe-renc, akit elődje az utóbbi időben rendkívüli hevességgel bírált. Medgyessy tavaly 11-szer látogatott külföldre, öszszesen 12 millió forintért. Többek között szónokolt Indiában és Vietnamban, a Magyar Köztársaság kormánya képviseletében. A miniszterelnök felkérésére utazott Borisz Jelcin elnök moszkvai temetésére, Tiranában pedig a Balkán jövőjéről beszélt.  A 2004-ben megpuccsolt "szigorúan titkos" miniszterelnök szeret jó szolgálatokat tenni. Ezek egyike volt az elmúlt (rövid) időszakban, hogy megpróbálta röviden összefoglalni utódjának munkásságát. Márpedig Gyurcsány a kritikát nem szereti.
Néhány példa Medgyessy botrányos kifogásai közül:
- Gyurcsány Ferenc több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia. (2008. április 2. ATV)
- Nem erőssége a csapatjáték, nem hallgat senkire. (2008. április 2. )
- Gyurcsány jobban tette volna, ha lemond. Nem alakult volna ki politikai válság, ha Gyurcsány Ferenc lemond 2006 őszén. (2008. április 17. )
- Szerencsésebbnek tartom, ha egy nehéz helyzet következményeit a miniszterelnök vállalja, mintha Brutusok vonják le a következtetéseket. (2008. április 25. )szoveg>Május 1-én a Városligetben Daróczi Dávid kormányszóvivőtől kérdeztük: miért kellett kirúgni az exminiszterelnököt?
- Bizalomvesztés következménye volt Medgyessy Péter menesztése?
  - A közleményben szó nincs erről, én ehhez hozzátenni vagy elvenni nem akarok semmit sem. Nem volt indoklás a közleményben.
  - Ez idáig eléggé ismeretlen feladatkör volt az, amit az exminiszterelnök végzett. Tulajdonképpen mit csinált Medgyessy Péter?
  - Medgyessy Péter munkája na-gyon sokat segített az országnak, hiszen ez egy csapatmunka. Olyan ez, mint egy színházi előadásnál, amikor fent játszik 15 színész, és azt kéne megmondani, hogy az a második színész, aki konkrétan a második szerepet játszotta, az mit tett hozzá a színdarabhoz. Az egészet egyben kell nézni. Medgyessy Péter utazó nagykövet rengeteg olyan megállapodásnak az előkészítésében vett részt, amelyek után munkahelyeket jelentettek a magyar emberek számára, rengeteg olyan vállalkozás települt be Magyarországra, amelyek képviselőivel, vagy országoknak a vezetőivel Medgyessy Péter munkája során egyeztetett, segített abban, hogy miért jó Magyarországra jönni, itt befektetni.
- Tehát, ha jól értem, elégedettek voltak a munkájával, mégis menesztették.
- Volt a kormánynak egy átszervezése az elmúlt néhány napban. Alapvetően megváltozott a helyzet, mint ami eddig volt. A kormány az elmúlt két évben megalapozta, hogy újfajta politikát folytathasson. A megszorításoknak vége van, nincsen szükség további megszorításokra, hiszen az egyensúly felé tart a magyar költségvetés, 4% lesz a hiány, ami jövőre már csak 3% lesz. Ez lehetővé teszi azt, hogy a ciklus második felében egészen más hangsúllyal politizáljon a kormány. Ezen túl a hangsúly a fejlesztéseken lesz, ennek érdekében alakította át a miniszterelnök a kormányát is, megváltozott nemcsak a szerkezet, hanem a logikája is. Ennek az egyik állomása volt, hogy ezt a döntést hozta.
- Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev  Klára - itt, a Városligetben - zárt sátorba vonult az MSZOSZ vezetőivel. Miről fognak tárgyalni, családi körben, és miért nem sajtónyilvános az esemény? A fontos dolgokat - gondolom - nem majálisozás közben szokták eldönteni.
- Megbeszélés van a sátorban, azután a miniszterelnök kijön, mond egy beszédet, semmi probléma nincsen ezzel.
- Bizonyára, de a beszéd nyilvános szónoklat lesz, programbeszéd, ez meg az MSZOSZ-szel folytatott tárgyalás. Az olvasóinkat érdekelné, hogy ebben a körben miről döntenek?
- A miniszterelnök ilyenkor is, ünnepnapokon is, a hét minden napján dolgozik. A miniszterelnök február 18-án a Parlamentben bejelentett egy új programot, amely a "munka, tudás, tulajdon" hármas köré épül. Ennek nagyon fontos eleme a munka. Minél több munkahelyet lehessen teremteni Magyarországon, hiszen az a legjobb szociálpolitika, ha az embereknek jól fizető állásuk van, amiből meg tudnak élni. Ennek érdekében az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatos konzultációkat folytatott a miniszterelnök, most is az egyik legnagyobb szakszervezet vezetőjével beszélget ilyen kérdésekről.
Oláh János József
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség