Gengszterek Klubja

E-mail Nyomtatás

A kiválasztottak kasztjába tartozó Soros György köré kerített legendáriumot ideje lenne szertefoszlatni. Amikor olyan hírek jelennek meg, mint pár napja a Wall Street Journal cikke, amelyben azt írják, hogy Soros György nagybefektető hosszú szünet után ismét nagy lelkesedéssel vetette bele magát a tőzsdézésbe, mivel a közelgő, globális politikai bizonytalanságokból eredő gazdasági veszélyekben nagy lehetőségeket lát a profitszerzésre, akkor jusson eszünkbe, hogy ez olyan mintha felhívást tennének közzé, mindenki hagyja el az otthonát, mert terroristák bombatámadásra készülnek, és még hozzátennék, hogy aki nem szeretne földönfutóvá válni, biztosítsa javait. A bombatámadás elmaradna, de az üresen hagyott otthonok rablók martalékává válnának. E terv sikeréhez természetesen össze kellene játszania a rablóknak a biztosítókkal és a hamis hírhozókkal. Elképzelhetetlen ez? Nem ezt teszi a vénember, amikor a sajtóval szétkürtölteti, hogy komoly piaci zuhanást vár?

És a zuhanás, bekövetkezik. Mindenki veszít, ő nyer. Hogy ez bekövetkezzen, bizonytalanságot, pánikot, inflációs félelmet vagy hasonlókat kell kelteni a piacon. Előbb elterjesztik, hogy az arany szart se ér, ezzel le is nyomják az árát, az olyan „ijedős” bankárok pedig, mint Magyarországon a korábbi jegybankelnök, Surányi György, megszabadítják az országot teljes aranykészletétől. Azután kiderül, hogy csak az arany számít még mindig klasszikus menedékeszköznek. És akkor megy fel az értéke, amikor ők akarják, és természetesen le is. Ebben egyebek mellett az a legarcátlanabb hazugság, mikor azt terjesztik, hogy Soros ráérez. Ugyan mire? Minden esetben bizonyos bennfentesség, összejátszás feltételezhető, s ez csupán azért nem bizonyítható, mert nem vizsgálták ki komolyan se a font 92-es shortolásában, se az amerikai ingatlanszektor 2007-es csődjében játszott szerepét, mint ahogy a 2013-as jen elleni támadását sem. Amúgy a beharangozott, közelgő, globális politikai bizonytalanságokból eredő gazdasági veszélyeket nem ő maga és a hozzá hasonlók működése idézte vajon elő?

Az írek nemrég három vezető bankárt már letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az ország gazdaságát megrendítő 2008-as pénzügyi válságban játszott szerepük miatt. Vallják, ha szembejön veled egy bankár, nyugodtan tartóztasd le, biztosan rászolgált.

A három bankárt „a befektetők, betétesek és hitelezők tudatos megtévesztésében” találta bűnösnek a bíróság. A vádlottak „tisztességtelen, csalárd és korrupt módon 7,2 milliárd eurónyi betétállományt kreáltak nyilvánvalóan hamis tranzakciókkal” – indokolta az ítéletet Martin Nolan bíró, „nagyon súlyos bűncselekménynek” nevezve a tettet. „A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy a vezető pénzintézetek döntéseire támaszkodhasson. Amikor ezt már nem tehetik meg, minden bizalom elvész a pénzügyi rendszerben” – fogalmazott.

Az Irish Life and Permanent vezérigazgatója, Denis Casey két év kilenc hónap, az Anglo-Irish Bank pénzügyi igazgatója, Willie McAteer és tőkepiaci igazgatója, John Bowe pedig 42, illetve 24 hónap börtönbüntetést kapott.

 

czyla

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség