Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 25, csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Csorja Gergely: Kényeskedés ellen pénz, avagy mitől szépült meg Simicska Lajos

E-mail Nyomtatás

A liberális értelmiség Simicska Lajost a patás ördöggel hozta egy szintre. Egészen addig, míg a kormány ellen nem fordult. Azóta nem ciki Simicska cégeinek dolgozni, különösen, hogy egész szép pénzt kínált a bértollnokoknak. Ma már a kényes liberális értelmiség köreiben teljesen elfogadott a Magyar Nemzetben írni, A Hír Tv-ben műsort vezetni vagy a Lánchíd Rádióban beszélgetni. Egy gyékényen árul a nemrég még véres szájú kormánypárti bértollnok a született liberális megmondó emberrel. Ma már egyáltalán nem okoz problémát a baloldali és liberális értelmiség által oligarchának, káros alaknak, szélsőségesnek, a diktatúra pénztárnokának, a korrupció melegágyának titulált Simicskának dolgozni liberális értelmiségiként.

Ma már a Jobbikban sem vált ki olyan erős ellenérzéseket Simicska Lajos. Inkább bizonyos várakozással tekintenek a potenciális szponzorra. Vona Gábor nagy pártátalakítása mögött, hogy a politikai paletta jobb szélén mozgó Jobbikból középre húzó polgári pártot csináljon, felsejlenek Simicska milliárdjai.

A Vona vezette Jobbik új programjáról, egy „titkos” értelmiségi találkozóról értesülhettünk. A találkozó annyira titkos volt, hogy az összes jobbikos orgánum tudósított róla. „A Jobbik demokratikusabb és polgáribb Magyarországot teremt, ha kormányra kerül” – mondta Vona, és ezzel tulajdonképpen elmondott mindent.

Vona a Jobbikot nem a politikai logika szerint vezeti. Ha azt tenné, akkor – mint eddig – arra törekedne, hogy a Fidesz mellett az összeroskadó baloldal miatt kialakult politikai űrt betöltse. Azzal, hogy a Jobbikból konzervatív, polgári pártot akar faragni, a teljes káoszban evickélő szocialistákról leszakadó, illetve a Fidesztől jobbra álló szavazókat elveszti. Márpedig a Jobbik szavazóit innét merítette korábban is, és innét nőhetne akkorára, hogy a Fidesz valós ellenfele lehessen 2018-ban.

Simicska Lajos célja azonban nem az, hogy a Jobbikból erős pártot csináljon, hanem az, hogy a Fideszt gyengítse, Orbánnak odavágjon. A politikai logika szerint a korábbi szoci szavazók egy részének és a Jobbik hagyományos szavazóinak beszippantásával a Jobbik akár negyven százalékra is nőhetne. Ha a maradék baloldal kis pártjai és az LMP bejutnának a következő választáson, esetleg más, új pártok is, akkor az 50 százalék körüli Fidesznek valóban lehetne a Jobbik a váltópártja.

A konzervatív, a Fidesznél polgáribb és demokratikusabb Jobbik, még ha sikerül is becserkésznie a választókat, akkor is csak a Fidesz szavazóinak egy részét tudja lecsippenteni. Mert ma a konzervatív, polgári szavazók mind a Fideszre szavaznak. Ha Vona nagyon ügyesen szervez és kampányol és ha Simicska vagyona áll mögötte, akkor is csak arra képes evvel a programmal, hogy meggyengíti a Fideszt.

De semmiképpen sem tudja megszólítani a gazdátlanul csellengő volt szocialista szavazókat és valószínűleg elveszti a radikális jobboldaliakat is. Így, ha a terv tökéletesen sikerül, akkor is ott marad egy jó 30 százaléknyi politikai űr. A Jobbik elvesz a Fidesztől – tegyük fel – 15-20 százalékot és 30 százalék körülire nő. A Fidesz elveszít ugyanennyit és szintén 30 százalék közelire csökken. A maradékot pedig vagy a szocialisták vagy sok kis párt vagy egy eddig ismeretlen új erő tölti be.

Ezzel az opcióval veszít a Jobbik, nagyot veszít a Fidesz, esetleg életben maradnak a szocik. Az ország így szinte kormányozhatatlanná válik.

Ennek a forgatókönyvnek a legnagyobb nyertese Simicska Lajos lehet, aki egyrészt nagyot üt a kormánypárton, másrészt lesz egy harminc százalék közeli pártja, ami akár kormányra is kerülhet.

 

Ha Vona és Simicska terve megvalósul, akkor a legnagyobb vesztes nem a Fidesz, hanem elsősorban a szinte kormányozhatatlan Magyarország lesz.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség