Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Zsille Gábor: A népszavazás visszhangja

E-mail Nyomtatás

Az elmúlt hetekben feltűnően hallgattak a balliberális kritikusok a világhálón. A különféle internetes híroldalakon és közösségi honlapokon szinte kizárólag jobbközép, kormánypárti és kvótaellenes hozzászólások jelentek meg – a migránsokat simogató kommentelők meg se nyikkantak. A naponta érkező migrációs hírek mély csöndre intették őket. A mögöttünk hagyott vasárnapi népszavazás után viszont varázsütésre megelevenedtek a balliberális okostojások, és olyan fölényes hangnemben írogatnak, mintha a szavazófülkékben az ő álláspontjuk győzedelmeskedett volna. Ehhez azért vastag bőr kell az ábrázatra: a libsik győztesnek tekintik magukat, miközben az ellenfél 98 százalékkal győzött… Úri körökben, ha egy vélemény kétszázalékos eredménnyel elbukik a vitapartner 98 százalékával szemben, a vesztes elismeri a vereséget, és gratulál a győztesnek. A magyar balliberális „demokraták” ilyet nem tesznek – ehelyett nyakatekert magyarázattal a saját győzelmükről beszélnek, és újult erővel gyűlölik-mocskolják a győztesek vezérét. Találóan fogalmazott az Origo honlapján egy kormánypárti kommentelő: „Igenemberek és távolmaradók, liberálbolsi kommentbetyárok: karöltve kotródjatok, és segítsetek a bajba jutott migránsaitoknak! Tavasszal még otthon, zárt ajtóknál ajvékoltatok a migránsok miatt, zabszem nem fért a feneketekbe, most meg akkora lett a szátok… Kotródjatok, éljetek együtt a migránsokkal, segítsetek nekik integrálódni! Ne a kényelmes foteletekből járjon a szátok! Ne innen, Magyarországról, ahol csak néhány száz fő van táborokban! Aztán, ha már láttatok közelről is illegális bevándorlót, és már a szagukat sem bírjátok, no, majd akkor élcelődjetek nagy hangon a miniszterelnökünkön!”

Ezzel szemben a nemzetközi sajtó java része elismeri a NEM szavazatok elsöprő túlsúlyát. A luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatára most nem érdemes szót vesztegetnünk, hiszen ismerjük az ő alapállását, politikai szalonképtelenségét. Inkább összpontosítsunk a lengyel külügyi tárca vezetője, Witold Waszczykowski véleményére! A kvótareferendum eredményét e szavakkal értékelte az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió hétfő reggeli magazinműsorában: „A jelzés egyértelmű: Orbán Viktor kormányfő felhatalmazást kapott migrációs politikája folytatásához. Waszczykowskit az interjúban arról kérdezték, hogy a vasárnapi magyarországi népszavazás Orbán Viktor sikereként vagy kudarcaként értelmezhető-e. „Világos, hogy a magyar társadalom óriási része támogatását fejezte ki Orbán migrációs politikája mellett” – felelte a miniszter. Hozzátette: a magyar miniszterelnök felhatalmazást kapott a migrációval kapcsolatos politikája megvalósításához. Ezt követően a műsorvezető szóba hozta a népszavazáson tapasztalt viszonylag alacsony részvételi arányt. Waszczykowski azt válaszolta: „A demokrácia természete már csak ilyen. A döntéshozó folyamatokban csak azok vesznek részt, akik akarnak.” Majd kifejtette: a migrációs válság jelenleg természetesen gyengébb, kisebb Magyarországon, mint esztendővel ezelőtt, nyáron volt, amikor ott is átvonult a bevándorlási hullám, és a bevándorlók szabályosan megostromolták a horgosi határátkelőhelyet. A miniszter szerint: ha akkor, a horgosi események idején tartották volna a kvótareferendumot, biztosan húsz-harminc százalékkal többen mentek volna el szavazni. Mindamellett figyelmeztetett: igaz, hogy az Európába irányuló bevándorlási hullám ezekben a hetekben apad, de bármikor kiújulhat. Az apadás egyébként többek között annak is köszönhető, hogy létrejött az amúgy nem túlságosan sikeres megállapodás az Európai Unió és Törökország között, valamint Líbiában lassan megindult a békefolyamat. A rádióműsor vezetője végül arról érdeklődött, vajon Lengyelország befogad-e migránsokat. Waszczykowski határozottan kijelentette: Magyarországhoz hasonlóan a lengyel állam sem enged be migránsokat, hiszen ők maguk sem akarnak lengyel földre menni. A lengyel kormány elkötelezetten ellenzi a migránsok kényszerű áttelepítését Európa államain belül.

Legutóbbi cikkemben a lengyelországi abortuszvitával foglalkoztam. Azóta újabb fejezet íródott a vitához: most hétfőn fekete ruhát viselő nők lepték el Varsót, hogy a teljes abortusztilalomról szóló törvénytervezet ellen tiltakozzanak. Ahogy azt már ismertettem, az életvédő szervezetek törvényjavaslata betiltaná, mi több, akár öt év börtönbüntetéssel sújtaná a terhességmegszakítást Lengyelországban. A hétfői tüntetők egy része dolgozni és iskolába sem ment (sok munkaadó nyilvánosan bejelentette, hogy egész napra elengedi női alkalmazottait), sőt a fekete hétfőnek nevezett akció során házimunkát sem végeztek. Emiatt megbecsülni sem lehet, az országos méretű kezdeményezésben mennyien vettek részt. Sok városban tartottak az abortusztilalmat ellenző happeningeket, és a tiltakozásokhoz persze számos ellenzéki politikus is csatlakozott. Varsóban egy népesebb csoport a kormánypárt székháza előtt gyűlt össze, transzparenseiken olyan üzenetek voltak olvashatók, mint például „A törvényes abortusz hiánya gyilkol”, illetve „A testem nem inkubátor”. Az események szervezettségét jelzi, hogy még Budapesten is tartottak egy tiltakozó megmozdulást a Városliget közelében, a lengyel nagykövetség épülete előtt. Az este hat órakor kezdődött eseményen a résztvevők fekete ruhát viseltek, és saját készítésű magyar, angol, lengyel nyelvű transzparenseket tartottak a magasba. A szervezők hangsúlyosan kérték, hogy a különböző társadalmi szervezetek és politikai pártok jelvényeit mindenki hagyja otthon.

 

Az egyik varsói tüntető e szavakkal indokolta jelenlétét: „Olyan abortuszellenes törvényt akarnak létrehozni, amely sok esetben halálra ítéli a nőket.” Ez azonban már a lengyel ellenzéki pártok csúsztatása. Ugyanis igaz, hogy az abortusztörvényre tett egyik javaslat rendkívül szigorú, hiszen csak abban az esetben engedélyezné a terhesség megszakítását, ha az anya élete „közvetlen veszélyben forog – de a kormány már egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem támogatják az életvédő szervezetek szélsőségesen szigorú elképzelését. Lengyelországban jelenleg az az 1993-as törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a magzat nemi erőszak következtében fogant, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Witold Waszczykowski külügyminiszter bírálta a hétfői tüntetéseket. Úgy fogalmazott, hogy az élet, a halál és a szülés kérdésében komoly vitára van szükség, nem pedig kosztümös tüntetésekre. Amúgy az abortusztilalom ellenzői mellett hétfőn a magzatvédők is tüntettek: ők fehér ruhában és fehér szalagokkal gyűltek egybe templomoknál.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség