Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2020. július 15, szerda, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

InterjúA kultúra egyik legkelendőbb exportcikkünk

E-mail Nyomtatás PDF

Megerősödött a lengyel-magyar nép eddig is kiváló kapcsolata

A ’90-es évek elején halványulni kezdtek a hagyományos lengyel-magyar kapcsolatok, de ezeknek a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad új lendületet adott és újra közel vitte a lengyelekhez a magyar kultúra értékeit – fogalmazott Íjgyártó István államtitkára, akit egy kiállítás kapcsán arról is faggattuk, hogy mi a budapesti Osztrák Kulturális Fórum, illetve a bécsi Collegium Hungaricum főbb tevékenysége.

Nemrég nyitották meg a Magyarország díszvendégségével zajló katowicei könyvvásárt. Ennek apropójából kérdezem: eredményes volt eddig a lengyelországi magyar kulturális évad?

–Nagyon eredményesnek ítélem ezt az évadot, melynek programjai igencsak népszerűek és látogatottak voltak. Sikerült a maga rendkívüli sokszínűségében felmutatni a magyar kultúra értékeit. Ehhez sok támogatást, segítséget kaptunk a lengyel féltől. Bebizonyosodott, hogy a két nép barátságát legendásan jónak méltató észrevételek, vélemények megállják a helyüket. Hiszen nem csak rendkívül nyitottak voltak a magyar kulturális megjelenésekre, hanem már-már versengtek a települések a programokért. Szinte nem is tudtunk megfelelni a rengeteg kívánságnak. A lengyel fél sok esetben nem csak erkölcsi, hanem anyagi támogatást is nyújtott egy-egy program sikere érdekében. Tehát teljes mértékben elégedett vagyok, mert a céljaink, hogy hosszú idő után ismét ráirányítsuk a magyar kultúrára a figyelmet Lengyelországban, és hogy megerősödjön a két nép hagyományosan kiváló kapcsolata, megvalósultak.

Bővebben...
 

Óriási terhet jelentene a kvótarendszer

E-mail Nyomtatás PDF

Nem akarjuk, hogy Magyarországot külső szereplők irányítsák

A migránsok jelentős részének legális munkahelyük sincsen, a közteherviselésben nem vesznek részt. A kormány sohasem fog hozzájárulni, hogy Magyarországot bevándorlóország gá változtassák – szögezte le Rétvári Bence és hozzátette: hazánk az okos segítséget választotta, ami azt jelenti, hogy helyben segítünk. A bevándorlókra fordított támogatás akár a négy-ötszörösét is jelentheti helyben, mint itt, Európában.

Bővebben...
 

Migráció és tudásexport

E-mail Nyomtatás PDF

A globális kihívások leküzdése

A visegrádi országok agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt november 9-én Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta alá Budapesten. Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója a Magyar Fórummal közölte: „Egyformán sújtja a V4-eket a klímaváltozás. Ez olyan kutatási feladatot jelent országaink számára, amely minden területre kihat, mert a megváltozó klímafeltételek teljesen új technológiákat igényelnek.”

Bővebben...
 

Őseink hagyatéka

E-mail Nyomtatás PDF

A hiteles népművészeti alkotás nem lehet giccses

Az életfa egy olyan jelkép, melyről több motívum leolvasható. A szív motívuma az örök szeretetből fakadó világot jelképezi, a tulipán a termékenység jelképe. Karácsonykor Jézus urunk megszületését ünnepeljük, a Messiás a szeretetet hirdette, az Égben megvált a haláltól, s az örök életet adja. Ez a kapcsolódási pont.

Bővebben...
 

99 éve várunk Székelyföld autonómiájára

E-mail Nyomtatás PDF

Nem kérünk többet, mint ami jár minden egyes európai nemzetnek

Kulcsár-Terza József, az MPP képviselője lapunknak kifejtette: azok a személyek és intézmények, amelyek azt állítják, hogy Székelyföld nem létezik, vagy háttérből irányított entitások, vagy a magyarokkal és a székelyekkel szembeni gyűlölet vezeti őket.

November 7-én, napirend előtti felszólalásában, a bukaresti parlamentben leszögezte, hogy Európa az autonómiát támogatja. Ez biztos? A spanyolországi események nem erre utalnak.

–Elsősorban azért kértem szót, mert október 31-én szociáldemokrata képviselők azt nyilatkozták, hogy székelyek, és így Székelyföld sem létezik. Azok a személyek és intézmények, amelyek azt állítják, hogy Székelyföld nem létezik, vagy háttérből irányított entitások, vagy a magyarokkal és a székelyekkel szembeni gyűlölet vezeti őket. Nekik üzentem, tanulják meg saját történelmüket, mert a székelyek a kereszténység védelmében harcoltak Mihály Vitéz és Stefan cel Mare oldalán, amit ők maguk is elismertek. Az is késztetett a felszólalásra, mert a katalán helyzet óta a bukaresti hatalom direkt összemossa a függetlenséget a területi autonómiával. A katalánok függetlenek akartak lenni, míg mi székelyek nem kérünk többet, mint ami jár minden egyes európai nemzetnek. Elmondtam, hogy mi székelyek területi autonómiáról beszélünk, és nem függetlenségről. Ezt várjuk kilencvenkilenc éve Romániában. Egy államon belüli területi autonómiát akarunk Székelyföldnek. Magyarul mondtam el mindezt, mert az anyanyelv használata emberi és európai jog.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség