Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Interjú



Erős családokra építhető fel az erős Magyarország

E-mail Nyomtatás PDF

A demográfiai kihívásokra továbbra is saját erőforrásainkra, a magyar családokra támaszkodva kívánunk választ adni, nem pedig a migrációra alapozva

A leghatékonyabb – még ha nem is a leggyorsabb – válasz a nemzetünk és kultúránk megmaradása és továbbélése szempontjából az a családpolitika, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy örömmel és bátran vállaljanak gyermeket – tudatta lapunkkal Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Mi indokolta az Európai Régiók Bizottsága néppárti (EPP) csoportja Demográfiai változások és társadalmaink újjászületése című tanácskozásának budapesti megtartását?

– A Régiók Bizottsága az Európai Unió olyan intézménye, amely fontos szerepet tölt be az uniós döntéshozatalban, és általában az unióval kapcsolatos politikai ügyekben, mert a bizottságban ülő képviselők – ahogy nevük is mutatja – közvetlenül az európai régiókat képviselik. Így sokkal közvetlenebb a kapcsolatuk az ott élő európai polgárokkal. Ezért jobban ismerik az adott régióban élők gondolkodását, igényeit, problémáit. Ebbe a fontos intézménybe hazánk is delegál önkormányzati politikusokat, akik, mint az Európai Parlamentben, a nagy európai pártcsaládok frakcióiban ülnek. Ezt a konferenciát a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkársága közösen rendezte a Régiók Bizottsága néppárti politikusaival. Az intézmény rendszeresen tart Brüsszelen kívül is kihelyezett frakcióüléseket – s ilyen volt a budapesti, amit a Parlamentben tartottunk, hogy megtiszteljük a helyszínnel is a jelenlévőket. Még 2016 végén javasolták ezt a tanácskozást a magyar delegáció tagjai és örülünk annak, hogy a néppárti frakció úgy döntött, hogy képviselői eljönnek Budapestre. 24 EU-s tagállamból közel 90 képviselő volt jelen, ami a kihelyezett frakcióülések viszonylatában magas létszám. Ez is mutatja, hogy a magyar önkormányzati politikusok milyen szervesen illeszkednek az Európai Néppártba.

Bővebben...
 

Aki a festészetben éli meg a csodát

E-mail Nyomtatás PDF

A fény megjelenésén keresztül mutatom be a szépet

Minden gyermek ösztönösen kíváncsi a világra. S ha ezt alkalmas időben veszik észre, vagy jó pillanatban, jó irányban indulhat el az alkotás terén, akkor óriási lehetőségek elé tudják állítani. Ezért is lényeges, hogy még egy rajzóra is sokszínű, érdekes legyen, mert sosem lehet tudni, hogy mikor mi hat a tanulóra.

Bővebben...
 

Gyermekeink jövőjét veszélyeztetik

E-mail Nyomtatás PDF

Erdély és a Partium messze kevesebb forrást kapott a központi elosztások során, mint amennyire jogosult lett volna a befizetések mértéke alapján

Románia költségvetésének a kormány által elfogadott módosítása – mely elsősorban egyes fizetések és a speciális nyugdíjak felelőtlen növekedését szolgálja – beruházások százait, a fenntartható fejlődést, az ország gazdasági stabilitását veszélyezteti – felelte a Magyar Fórumnak Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt választmányának elnöke.

Romániában a költségvetés módosításáról a kormány, vagy a képviselők döntenek szavazatukkal?

– A kérdés megválaszolásához érdemes egy kis elemzést végezzünk Románia politikai rendszeréről. A monarchia és kommunista diktatúra után az 1991-ben elfogadott alkotmány értelmében Románia köztársaság. A döntéshozó hatalom kétházas: Képviselőház és szenátus. A végrehajtó hatalom kétfejű: A kormány és az államelnök között oszlik meg (egyfajta sajátos romániai félelnöki rendszert hozott létre). 2/3-os törvény csak az alkotmányt módosító törvény. Szerves törvényt a képviselők vagy szenátorok létszámának többségi szavazatával lehet elfogadni. Egyszerű törvényt a jelenlevő törvényhozók többségével lehet elfogadni. Minden esetben szükséges az összlétszám többségének jelenléte a határozatképesség biztosításához. A költségvetést a két ház együttes ülésén egyszerű többséggel fogadják el. Az alkotmány lehetőséget biztosít a kormánynak sürgősségi törvényerejű rendeletek kibocsátására. Ezek a parlament elé való terjesztés és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után azonnal hatályba léptek. Ezt a lehetőséget használta ki a Tudose-kormány a költségvetés módosítására. Majd valamikor a parlament is napirendre tűzi a költségvetés módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet, de annak hatásai már ma éreződnek, mert hatályban van és alkalmazzák.

Bővebben...
 

Maestro Solti emlékére

E-mail Nyomtatás PDF

Nemzetközi karmesterversenyt rendezünk

Medveczky Ádám kedves barátunknál érdeklődtünk az eseménnyel kapcsolatban. A Kossuth-díjas karmester az első, 1974-ben rendezett hazai karmesterverseny díjazottja:

„Annak idején a közönségdíj állt szívemhez közelebb, annak örültem igazán, és természetesen nagy lökést adott ezenkívül az, hogy második helyezést értem el. A japán Kobajasi Kenicsiro nyert. Tulajdonképpen mi nem lettünk ellenfelei egymásnak. Szívélyes viszonyban maradtunk. Mindkettőnk nemzetközi karrierje itt indult. Azóta a világ több operaházában, hangversenytermében dirigáltam. Boldog vagyok, hogy újra lesz karmesterverseny hazánkban. Kodály országának zeneszerető közönsége megérdemli ezt a nemes vetélkedőt. Az előválogatásban vettem részt Kocsár Balázs kollégámmal. 186-an jelentkeztek. DVD-n kaptuk meg a versenyzők anyagait, s így választottuk ki azt a 40 karmestert, aki bejutott az elődöntőbe. Nem titkolom, jobban örültem volna a személyes találkozásnak.

Bővebben...
 

Felzárkózunk a legjobb életminőséget nyújtó országok közé

E-mail Nyomtatás PDF

Célunk, hogy ne kelljen külföldre menni egy-egy jó hétvégi vagy aktív családi programért

A Balázs Mór-terv szerint 2030-ra a kerékpáros közlekedés arányának el kell érnie a 10 százalékot. Már ez is egy ambiciózus célkitűzés, nagyon sok vita, egyeztetés lesz ennek érdekében – tudtuk meg Révész Máriusztól, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztostól.

A kormány és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a sikeres közbeszerzési eljárások után 27 tervezési szerződést írt alá nettó 603 millió forint értékben. Mikor készülnek el a tervek?

– A NIF tájékoztatása szerint a legtöbb esetben az engedélyes terveknek szeptember–októberre el kell készülniük. Ezt követi az engedélyezés, a kiviteli tervek elkészítésére. Az építési engedélyek megszerzését követően 20 napja lesz a tervezőknek, és ezt követően kezdődhet a kivitelezési közbeszerzés.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség