Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Külföld

VaMaDiSz: Ezért dolgoz(z)unk, ezért harcol(j)unk?

E-mail Nyomtatás

Az Újvidéki Felsőbíróság elsőfokú döntése elutasította a VaMaDiSz kérelmét arra vonatkozóan, hogy az Újvidéki Egyetem a hatályos jogszabályoknak megfelelően tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést a magyar diákoknak. A rendelet 2015 tavasza óta van érvényben, ám az újvidéki Jogtudományi Kar mindezek ellenére csak szerbül felvételizteti a diákokat. Ezért a VaMaDiSz 2015 decemberében pert indított az újvidéki bíróságon a kar ellen. A napokban megjelent, a bírósági döntéssel kapcsolatos sajtóhírekre reagálva a VaMaDiSz közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melynek teljes szövegét az alábbiakban közöljük.

Bővebben...
 

Necpálon a padlásra kerültek a Szent László freskók

E-mail Nyomtatás

A falu nevét – egy peres ügy kapcsán – 1269-ben említik először. A Túrócszentmártoni járáshoz tartozó Necpál területe valószínűleg már négyezer évvel ezelőtt lakott volt. Szent László király tiszteletére szentelt római katolikus templomát az 1270 körül építették kora gótikus stílusban, más források szerint ekkor már állt a templom, melyet 1320 körül bővítettek sekrestyével.

Bővebben...
 

Várják a fiatal pozsonyi egyetemistákat

E-mail Nyomtatás

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium felvételt hirdet a 2017/2018-as akadémiai évre, ahová felvételt nyerhetnek azon 25 évnél fiatalabb pozsonyi egyetemi hallgatók, akik 2017 szeptemberében kezdik meg az alapfokú (Bc.) képzés első vagy második évét.

Bővebben...
 

Szlovák nemzeti öntudatra ébredés – szűk körben

E-mail Nyomtatás

A liptószentmiklósi petíció

Százhatvankilenc esztendővel ezelőtt nem csak a modern magyar nemzet született meg, hanem a többi magyarországi nemzetiség is öntudatára ébredt, s törekvéseiket hamarosan a „divide et impera” elv alapján a Habsburgok fegyverként használták fel a magyarokkal szembeni küzdelemben. Liptószentmiklóson 1848. május 11-én fogadták el és olvasták fel az ott összesereglett negyvenfős (!) tömegnek a „triumvirek” által megfogalmazott „szlovák” nemzet (amely nem volt azonos a „szlovák” néppel) követeléseit, amely túlment minden határon és a magyar kormány ellenlépéseit váltotta ki.

Bővebben...
 

Elfogadták a szlovák Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt

E-mail Nyomtatás

A szlovák parlamentben 101 parlamenti képviselő igen szavazatával, 13 nem szavazat és 22 tartózkodás mellett (1 képviselő nem voksolt) a honatyák megszavazták a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. Ezzel július 1-től a kisebbségi kultúra anyagi támogatásának hatásköre egy politikától független közszolgálati intézményhez fog tartozni. Az alap költségvetése 8 millió euró, ami csaknem a duplája az eddigi támogatási keretösszegnek.

Bővebben...
 

A választási együttműködésről tárgyal az SaS és az OĽaNO a kereszténydemokratákkal

E-mail Nyomtatás

A Szabadság és Szolidaritás Pártja, valamint az OĽaNO-NOVA országos megállapodása a KDH-val a megyei választásokon való együttműködésről a tárgyalások ellenére egyelőre várat magára. Jelentette ki a SITA hírügynökségnek az SaS alelnöke, Ľubomír Galko. A vita az egyes pártok képviselőinek központilag meghatározott kezdő arányáról folyik, de a tárgyalások az egyes megyékben tovább folytatódnak. „Szeretnénk együttműködni a KDH-val minden megyében” – jelentette ki Galko. Az SaS szóvivője, Katarína Svrčeková Galko kijelentését úgy pontosította, hogy a pártok nagy valószínűség szerint elsősorban megyei szinteken tárgyalnak majd.

Bővebben...
 

Petíció Ukrajna elnökéhez

E-mail Nyomtatás

Adják vissza a gazdáktól és az egyháztól elvett földeket!

Az ungvári Gulácsy Jenő nyugdíjas villamosmérnök két petíciót nyújtott be elektronikus formában Ukrajna elnökéhez. Az elsőben azt kéri Petro Porosenkótól, hogy a dekommunizációs törvény szellemében kártalanítsa az állam azokat és azok leszármazottait, akik földbirtokát 1945 után a szovjet hatóságok államosították. Külön petícióban kéri, hogy adják vissza a kárpátaljai történelmi egyházaktól elvett javakat. Ahhoz, hogy ezen petíciókkal érdemben foglalkozzon az illetékes hatóság, 90 nap alatt országszerte 25 ezer állampolgárnak támogatnia kell a petíciót. A kezdeményező kéri a vele ezen ügyekben egyetértő kárpátaljai emberek támogatását. Az alábbiakban Gulácsy Jenővel folytatott beszélgetésünket közöljük.

Bővebben...
 

Az ukrán boltok mellett az éttermekben is hamisított szeszes italokat kínálnak

E-mail Nyomtatás

Ami a szeszes italok piacát illeti, az állam ma csak az adók beszedésében érdekelt, és sajnos, egyáltalán nem fordít figyelmet arra, hogy az illegális alkoholtartalmú termékek kiszorítják a legális termelőket a piacról – mondta el az UNN hírügynökségnek Makszim Neszmijanov, az Ukrajnai Fogyasztók Szövetsége országos civil szervezet ügyvezető igazgatója.

Bővebben...
 

Az ukrán belügyminiszter szerint indokolt volt az OUN-iroda ostroma

E-mail Nyomtatás

A rendőrségnek alapos oka volt arra, hogy május 9-én megostromolja az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) kijevi irodáját – jelentette ki a kormány május 11-ei csütörtöki ülésén Arszen Avakov belügyminiszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Bővebben...
 

Valamiben Románia is jó

E-mail Nyomtatás

Megszavazták a melegházasság tiltásáról szóló kezdeményezést

Megszavazta a román képviselőház azt az alkotmányt módosító javaslatot, amely „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség