Külföld

Izraeli légicsapás ölt meg egy palesztin katonai parancsnokot

E-mail Nyomtatás
Az izraeli légierő célzott csapással megölte a Hamász palesztin szélsőséges szervezet egyik katonai vezetőjét a Gázai-övezetben. Izraeli közlés szerint a csütörtöki akció célpontja Nafiz Manszur volt, aki "több terrorakcióban vett már részt".Az izraeli hadsereg közleménye szerint a 40 éves palesztin katonai parancsnok részt vett "legkevesebb két izraeli katona megölésében 2006 nyarán, valamint Gilad Salit tizedes elrablásában". Manszurt rafahi otthona előtt, a kocsijába szállva érte a halálos rakétatámadás.
Bővebben...
 

Szerbia aláírta az uniós szerződést, Kostunica érvénytelenítené

E-mail Nyomtatás
Az Európai Unió és Szerbia kedden aláírta a Stabilizációs és Társulási Megállapodást Luxemburgban. Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök korábban azt mondta, az új szerb parlament érvényteleníteni fogja a dokumentumot a májusi választások után. A nacionalista kormányfő illegálisnak nevezte a megállapodás aláírását - közölte a Tanjug szerb hírügynökség.Vojiszlav Kostunica azt mondta, sosem fogják megengedni, hogy valaki Szerbia nevében elismerje Koszovó függetlenségét, a Stabilizációs és Társulási Megállapodás aláírása pedig pontosan ezt jelenti. A májusi választások után megalakuló új szerb kormány ezért érvényteleníteni fogja a szerződést - mondta a jelenlegi kormányfő.
Bővebben...
 

Baszk csoport merényletekkel fenyegette meg Spanyolországot és Franciaországot

E-mail Nyomtatás
Egy franciaországi baszk szeparatista szervezet merényletek elkövetésével fenyegette meg Spanyolországot és Franciaországot kedden. A kevéssé ismert Irritzi csoport a független Baszkföld létrehozása érdekében akar fegyveres akciókat végrehajtani.A csoport fölszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót is, hogy minél előbb oldják meg a baszk kérdést az "emberi jogok és a demokrácia jegyében."
Bővebben...
 

Szlovákia januárban bevezetheti az eurót

E-mail Nyomtatás
Szlovákia 2009 január elsején bevezetheti az Európai Unió közös valutáját, az eurót. Ilyen értelmű ajánlást ad majd május 7-i jelentésében az Európai Bizottság (EB), amelynek tervezetét kiszivárogtatta kedden az EUobserver nevű brüsszeli uniós hírportál.Az EB értékelés szerint Pozsony teljesíti az euró bevezetésének összes feltételét - a legfontosabbak: GDP arányos költségvetési hiánya három százalék alatt legyen, államadósága ne haladja meg a GDP hatvan százalékát és árstabilitás jellemezze az ország gazdaságát- azaz ne legyen magas az infláció.
Bővebben...
 

Bíróság elött a volt iraki kormányfő-helyettes és "Vegyi Ali"

E-mail Nyomtatás
Bíróság elé állítják Irakban kedden a volt Szaddám -rezsim kormányfő-helyettesét. Tarik Azizt hét társával együtt azzal vádolják, hogy 1992-ben Bagdadban az Irakot sújtó nemzetközi szankciók idején kivégeztettek 42 kereskedőt, akik a vádak szerint élelmet rejtegettek.Az ügyészek szerint a kereskedőket egy piacon fogták el, majd rövid tárgyalás után kivégezték őket. A vád szerint a halálra ítéltek hátramaradt pénzét és javait a volt iraki rezsim vezetői elkobozták.
Bővebben...
 

A kubai elnök megkegyelmezett

E-mail Nyomtatás
Raul Castro kubai elnök kegyelemben részesített számos halálraítéltet, köztük egy salvadori és egy guatemalai férfit, akik az 1997-es bombatámadások miatt ülnek halálsoron. A kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága előtt Castro azt mondta: nem gyakoroltak nyomást rá, humanitáriánus okokból döntött így. Raul Castro ugyanakkor hozzátette, hogy nincs szó a halálbüntetés végleges eltörléséről. Közlése szerint néhány halálraítélt büntetését 30 év börtönre, míg másokét élethosszig tartó fegyházra módosították.
Bővebben...
 

Büntetlenül kínoznak és ölnek a rendőrök Mozambikban

E-mail Nyomtatás
Szinte szabadon, büntetés nélkül kínozzák és gyilkolják az embereket Mozambikban a rendőrség tagjai - állítja az Amnesty International. A BBC információi szerint a londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet közvetlenül azután hozta nyilvánosságra a visszaélésekről készült jelentését, hogy a dél-afrikai állam hatóságai azt állították: Mozambikban javult a helyzet az emberi jogok szempontjából.A dél-afrikai ország rendőrsége egyelőre nem reagált az Amnesty állításaira. A szervezet jelentése szerint Mozambikban a rendőrség erőszakkal válaszol a bűnözés terjedésére. Gyakorlatilag bármit megtehetnek a gyanúsítottakkal, sokszor megkínozzák vagy megölik őket. Mindezért az érintett rendőröket nem vonják felelősségre - állítják.
Bővebben...
 

Aggasztó jelek

E-mail Nyomtatás
A viharfelhők gyülekeznek a horizonton. Egyre több jel utal arra, hogy az USA rövidesen katonai csapást mér az Iráni Iszlám Köztársaságra. A következmények beláthatatlanok. A háttérhatalom Washingtonban fel akarja használni azt az időt, ami Bush hivatali idejéből még hátravan. Neki ugyanis már édes mindegy, hiszen alighanem a történelem egyik legkártékonyabb amerikai elnökeként fogják őt számon tartani. De egyébként is teljesen mindegy, mit akar ő maga személyesen. Ha akar valamit egyáltalán.
Bővebben...
 

"Slota kérjen biztonsági vizsgálatot, ha kétségbe vonja a lopásairól beszámoló iratokat"

E-mail Nyomtatás
Ján Slota vesse alá magát belbiztonsági vizsgálatnak, ha nem hisz a pártállami titkosszolgálat jelentésének, mely szerint ifjúkorában társaival együtt lopott! Erre egy ellenzéki politikus szólította fel vasárnap a Szlovák Nemzeti Párt vezérét.A javaslattal Daniel Lipšic ((Danyiel Lipsic)) kereszténydemokrata képviselő, a 2002 és 2006 közti második Dzurinda-kormány igazságügyi minisztere állt elő. Slota egyelőre nem reagált, csak egyik alelnöke nyilatkozta azt, hogy a népszerű politikus esetében ez szükségtelen. Sőt, pártja most törvényjavaslattal szüntetné meg a volt titkosszolgálatok iratait őrző pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetét.
Bővebben...
 

"Halálos csapdává" változott marokkói matracgyár: 54 halott a tűzvészben

E-mail Nyomtatás
A marokkói hatóságok vasárnap őrizetbe vették annak a casablancai matracgyárnak a tulajdonosát és vezetőjét, ahol 54 ember halt meg egy szombati tűzben. A polgári védelem szerint a tűzet a karbantartás hiánya okozta, míg a sok halottért a rossz biztonsági intézkedések okolhatóak.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség