Külföld

OLIMPIA: Kínai felszólítás a NOB elnökéhez: ne politizáljon

E-mail Nyomtatás
Kína kommunista vezetése csütörtökön nyers egyszerűséggel felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, hogy tartsa távol magát a politikától.A NOB elnöke, Jacques Rogge a pekingi, nyári olimpiát megelőző nemzetközi fáklya-ceremóniát kísérő Kína-ellenes tüntetések kapcsán a napokban azt mondta: krízishelyzet alakult ki a Játékok körül. Rogge szavai szerint "elszomorító", hogy a nyári átlétikai viadalok kapcsán sokan azt követelik, hogy bojkottálják a Játékokat a tibeti tüntetések kínai kezelése miatt.
Bővebben...
 

Autógyártó "nagyhatalom" lett Szlovákia

E-mail Nyomtatás
Világelső volt tavaly az ezer lakosra jutó legyártott autók számában Szlovákia. Északi szomszédunknál több mint félmillió jármű készült 2007-ben - derült ki a Szlovák Köztársaság Autóipari Szövetségének keddi évértékelő sajtótájékoztatóján, Pozsonyban.A statisztikák alapján a három szlovákiai autógyár - a pozsonyi Volkswagen, a nagyszombati PSA Peugeot-Citroen és a Zsolnához közeli, vágtapolcai Kia - összesen több mint 571 ezer kocsit gyártott az elmúlt esztendőben. A nagyjából 5,5 milliós országban ez azt jelenti, hogy átlagban minden ezer emberre 105 elkészült jármű jut.
Bővebben...
 

Az ENSZ izraeli szakértője kitart a náci hasonlat mellett

E-mail Nyomtatás
Az ENSZ következő izraeli ügyeket vizsgáló küldöttje kitartott korábbi megjegyzése mellett, miszerint Izrael tettei a Gázai-övezetben a nácik tetteihez hasonlíthatók - közölte kedden a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. Richard Falk professzor azt mondta a BBC-nek, hogy szerinte Izrael eddig sikeresen elkerülte a bírálatot.Falk az ENSZ emberi jogi tanácsának küldöttjeként még az idén hivatalba léphet.
Bővebben...
 

Ne használja senki politikai célokra a nyári játékokat- követeli a pekingi külügyi szóvivő - Párizs egyik vezetője Athénba vinné az olimpiát

E-mail Nyomtatás
A kínai külügyminisztérium kedden arra szólította föl a világ országait, hogy senki se használja politikai nyomásgyakorlásra a nyári olimpiát. Csiang Ju külügyi szóvivő kijelentette: " ha bárki fenyegetésre használja föl az olimpiát, az csak saját magának árt vele." Mindezt azután mondta a szóvivő, hogy a francia Le Monde megírta: Nicolas Sarkozy elnök nem vesz részt a nyári játékok nyitóünnepségén, ha Peking nem kezd tárgyalásokat a dalai lámával.Időközben Párizs főpolgármester-helyettese azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy ha Kína nem javít az emberi jogok tiszteletben tartásán, akkor vegyék el Pekingtől a játékok jogát.
Bővebben...
 

Két-három év múlva összekötik a magyar és a horvát gázhálózatot

E-mail Nyomtatás
Magyarország és Horvátország összeköti gázhálózatait 2010-2011-re, így a horvát folyékony gázterminál, az LNG elérhetővé válik - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Parlamentben azután, hogy eszmecserét folytatott Ivo Sanader horvát kormányfővel. A két miniszterelnök egyebek mellett közlekedési, környezetvédelmi és kulturális kérdésekről is tárgyalt egymással.Gyurcsány Ferenc hozzátette: a magyar és a horvát gázhálózat összekapcsolásában a kormány közvetlenül nem vesz részt, ez egy vállalatközi program. Ivo Sanader erre elmondta: szeretnék bevonni a MOL-t az LNG építésébe, de azt még nem döntötték el, hogy a gázterminált hol építenék fel.
Bővebben...
 

Kezdődik a szexuális zaklatással vádol izraeli ex-elnök pere

E-mail Nyomtatás
Egy jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította Mose Kacav ügyvédeinek halasztási kérelmét, így kedden meg kell jelennie a bíróság előtt Izrael volt elnökének. Kacavot többszörös szexuális zaklatással vádolják egykori alkalmazottjai és emiatt tavaly júniusban lemondásra kényszerült.A 62 éves, öt gyerekes ex-elnök országa első vezetője, akit bíróság elé állítanak. Februárban a zsidó állam legfelsőbb bírósága elfogadta a vádalkut, amelynek értelmében Kacavot szexuális erőszakkal nem, "csak" zaklatással, helytelen viselkedéssel, hamis tanúzásra kényszerítéssel vádolja az ügyészség. Amennyiben elítélik, várhatóan öt év börtönbüntetésre és két sértett kártérítésére kötelezik majd.
Bővebben...
 

OLIMPIA - TIBET : Harmadszor is kialudt a láng Párizsban

E-mail Nyomtatás
Tibeti zászlóval és az öt olimpiai karikát bilincsként ábrázoló fekete transzparenssel borították be a párizsi városházát hétfőn, mielőtt az olimpiai lángot átvitték a francia fővároson. Párizsban harmadszor is kioltották a lángot hétfőn a több száz tiltakozó miatt. A fáklyát emiatt busszal szállították az Alma-hídtól a Champs-Elysees-ig, ahol újból meggyújtották.
Bővebben...
 

Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített Koszovóval

E-mail Nyomtatás
Magyarország és a Szerbiától függetlenné vált albán többségű Koszovó között létrejött a diplomáciai kapcsolat - tudta meg hétfőn a Független Hírügynökség a Külügyminisztériumtól.A nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot a két ország jegyzékváltással hozta létre. A magyar kormány március 19-én döntött úgy, hogy elismeri független államként Koszovót, amely február 17-én deklarálta Szerbiától való elszakadását.
Bővebben...
 

OLIMPIA-TIBET: Letartóztatások Londonban

E-mail Nyomtatás
Legalább tíz embert letartóztattak Londonban, ahol Tibetért tüntető emberek próbálják megzavarni az olimpia láng útját. A demonstrálók megpróbálták megszerezni, valamint egy tűzoltó készülékkel kioltani a lángot, aminek védelmére kétezer rendőrt vezényeltek.Kisebb összecsapások történtek a rendőrség és a tibeti tünettők között, ahogy a lángot végighordozták a brit főváros utcáin. Három ember megpróbált feljutni a lángot szállító buszra, egy másik esetben egy férfi próbálta megszerezni a fáklyát - őt a rendőröknek kellett a földre teperniük, hogy ebben megakadályozzák. Ugyanott egy újabb tüntető egy tűzoltó készülékkel akarta kioltani a lángot.
Bővebben...
 

Bush és Putyin "hattyúdala" - nincs megállapodás a rakétavédelem kérdésében

E-mail Nyomtatás
Oroszország továbbra is ellenzi az amerikaiak rakétavédelmi tervét, de örül a Washington által javasolt bizalomépítő lépéseknek - ez áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet utolsó elnöki csúcstalálkozója után adott ki az amerikai és az orosz államfő. George Bush és Vlagyimir Putyin a Fekete-tengeri üdülőhelyen Szocsiban, az orosz elnöki nyaralóban folytatott megbeszéléseket vasárnap.A Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul - mondta az amerikai elnök, de erről továbbra sem győzte meg orosz partnerét. Moszkva még mindig ellenzi a terv megvalósítását, és inkább egy globális rakétavédelmi rendszert hozna létre Washingtonnal közösen.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség