KülföldNem szabad abbahagyni a nyelvjogi harcot!

E-mail Nyomtatás PDF

Mint ismeretes, kihelyezték az első többnyelvű városnévtáblát Kolozsvár egyik bejáratánál. Nyelvjogi küzdelmünk látható eredménye mindenképp örömre ad okot, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mindez nem jöhetett volna létre a széles körű civil- és politikai összefogás nélkül.

Bővebben...
 

Romániának el kell ismernie Székelyföldet!

E-mail Nyomtatás PDF

Üdvözöljük Semjén Zsoltnak, az RMDSZ kongresszusán tett kijelentését: „Ha az erdélyi magyarok elfogadnák, hogy őket nem illeti meg az autonómia, azt fogadnák el, hogy Európa másodrangú állampolgárai.” Meggyőződésünk, hogy a következő időszak erdélyi magyar politikájának ez kell legyen az alaphangja, és az áhított román-magyar megbékélésnek is ez a kulcsa. Hasonlóan üdvözöljük a Magyarország és Románia közötti viszony javulására tett ígéretet. A Székely Nemzeti Tanács mindig is szükségesnek tartotta Székelyföld autonómiájának megteremtéséhez, a romániai magyar nemzeti közösség jogainak garantálásához a kölcsönös bizalomra épülő, jószomszédi viszonyt.

Bővebben...
 

Átok volt-e a Báthoryak óriási vagyona és hatalma?

E-mail Nyomtatás PDF

Tíz év alatt porladt szét 300 évnyi dicsőség úgy, hogy Európa legvéresebb legendái születtek belőle. Perverz gyilkosok és vérszívók népesítették be az erdélyi fejedelmi családot?

Mi igaz, és mi pusztán legenda az egyik leggazdagabb erdélyi főúri család, a Báthoryak körül keringő történetekből? Csak úgy szórta a történelmi sztorikat Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész a vasárnap végetért Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik legjobb beszélgetésén.

Bővebben...
 

Gyülekezeti összefogás a magyar identitás megőrzése érdekében

E-mail Nyomtatás PDF

A Barsi Református Egyházmegye öt gyülekezete közös összefogással emlékezik meg a reformáció emlékévéről. Az öt gyülekezet már hosszabb ideje közösen szervez alkalmakat, ezzel is erősítve a magyar identitást a szórványtérségben. Az ötösfogat tagjai a pozbai gyülekezet, a hozzátartozó Barsbese és Barsbaracska leányegyházak, valamint az újlóti gyülekezet és testvérgyülekezetként a magyarországi nagyigmándi gyülekezet. Legutóbb múlt vasárnap gyűltek össze Pozba településen, ahol a reformáció emlékéve tiszteletére emléktáblát és kopjafát avattak. Az eseményen mind az öt gyülekezet képviseltette magát. A kopjafát a nagyölvedi Csomor család készítette, a magyarságunk és a reformáció jelképeként a csillagot, a kelyhet, és a tulipánt vésve bele.

Bővebben...
 

Vučić: Még az idén 10 százalékos béremelés a közszférában

E-mail Nyomtatás PDF

Aleksandar Vučić szerb kormányfő Hódságon bejelentette, hogy még az idei év folyamán 10 százalékkal növelni fogják az állami dolgozók fizetését. „Többé nem kettő, három vagy öt százalékról beszélek, reményeim szerint lesz erőnk ahhoz, hogy az év vége előtt, akár hónapokon belül, tíz százalékkal növeljük az állami dolgozók bérét. Emelni fogjuk továbbá a minimálbér összegét is, és arra számítok, hogy a magánszektorban is fizetésemelés következik, így az ott dolgozók bére megközelíti majd az állami foglalkoztatottakét” – fogalmazott Vučić.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség